Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cum stimulăm lactația fără bebeluș? Cum putem alăpta chiar dacă suntem separate de bebeluș? În acest material am selectat principalele recomandări de care trebui să ții cont în cazul în care ești despărțită de bebeluș, dar dorești să alăptezi la reîntâlnirea cu acesta sau să îi oferi lapte matern pe perioada despărțirii.

CARE SUNT PAȘII NECESARI UNEI ALĂPTĂRI DE SUCCES?

Pentru un start corect în alăptare, Organizația Mondială a Sănătății și Unicef au elaborat 10 pași ce facilitează succesul în alăptare.

Printre aceștia:

  • inițierea alăptării în prima oră de la naștere
  • oferirea exclusivă de lapte matern (în cazul în care nu există alte indicații medicale)
  • asigurarea posibilității ca mama să stea în același salon cu bebelușul pe perioada spitalizării în maternitate
  • încurajarea alăptării la cerere
  • evitarea oferirii suzetelor și a tetinelor artificiale nou născuților alăptați

Trei din cinci bebeluși nu sunt alăptați în prima oră după naștere

În practică, doar un mic procent din maternități reușesc să asigure respectarea corectă și integrală a acestor pași.

Frecvent, mama și bebelușul sunt despărțiți după naștere, fără posibilitatea de a alăpta la cerere, pe timp de zi și de noapte,. Acest lucru poate pune probleme în inițierea corectă a alăptării.

La nivel global, conform statisticilor OMS 3 din 5 bebeluși nu sunt alăptați în prima oră de la naștere

Tendința de a separa mama de bebeluș este accentuată și de contextul epidemiologic. În România, despărțirea mamelor bolnave de Covid , de nou născuții lor este o practică de rutină  Asta în ciuda faptului că Metodologia elaborată de Ministerul Sănătății a fost modificată. Citește aici ce prevede ghidul medical românesc legat de mamele și bebelușii suspecți sau bolnavi de Covid.

VREI SĂ ALPĂTEZI, DAR EȘTI DESPĂRȚITĂ DE BEBELUȘ? IATĂ CE POȚI FACE

Cum stimulăm totuși lactația fără bebeluș? Pentru situația în care mama este despărțită de nou născutul ei, dar își dorește totuși să alăpteze am reunit mai jos câteva recomandări (în format video, dar și în scris)

Respectate, acestea pot asigura inițierea cu succes a alăptării odată ce mama se reunește cu bebelușul.

 

 

Producția de lapte a mamei ce a născut este întreținută de supturile frecvente ale nou născutului. Cu cât un bebeluș suge mai des și mai eficient, cu atât mama va produce mai mult lapte.

Un bebeluș alăptat exclusiv are nevoie de minim 8-10 alăptări în 24 de ore (atenție acesta este un număr minim de mese), pentru a se hrăni și pentru a ajuta mama să producă suficient lapte.



În aceste condiții, pe perioada separării totale sau parțiale de bebelușul său, este important ca mama să stimuleze sânii prin muls (cu mâna sau cu pompa) în același ritm în care ar fi supt bebelușul.

În situația în care ești despărțită de bebeluș există modalități care chiar funcționează în a te ajuta să menții lactația până la momentul hrănirii directe la sân.

În aceste condiții ale separării mamei de nou născut, oprirea lactației cu medicamente (ablactare) nu este obligatorie și ar trebui evitată pe cât posibil, dacă mama își dorește să alăpteze.

ÎN CAZUL SEPARĂRII DE BEBE, SÂNII TREBUIE STIMULAȚI

În cazul în care ești separată de bebeluș și nu există posibilitatea să îl hrănești direct la sân, e important să stimulezi sânii pentru a menține producția de lapte.

Poți face acest lucru extrăgând (mulgând) laptele din sâni cu ajutorul mâinii sau al unei pompe de sân.

E important să faci asta în același ritm în care ar fi supt bebelușul.

  • E recomandat să începi să extragi laptele cât mai devreme după naștere, ideal în prima oră de la naștere și să continui mulsul laptelui din sâni de minim 8-10 ori în 24 de ore, pe timp de zi și de noapte.
  • Deși e important să te odihnești, evită să faci pauze mai mari de 5 ore între mulsuri, pe timpul nopții, astfel încât sânii să primească semnalul necesar că trebuie să producă lapte.
  • În primele zile de la naștere (aproximativ 48-72 de ore de la naștere), când produci colostru, poți constata că e mai practic și mai confortabil să mulgi sânii cu mâna.

Muls manual sau cu pompa? Ce e mai eficient?

Mulsul manual în primele zile de la naștere are avantajul de a-ți permite să colectezi mai ușor cantitățile mici de colostru pe care le produci.

Mulgând sânii cu pompa cât încă produci colostru e posibil să te descurajezi , deoarece picăturile prețioase de colostru se pot pierde pe garniturile pompei, dându-ți astfel falsa senzație că nu reușești să extragi niciun pic de lapte din sâni/

Despre colostru și importanța acestuia am scris pe larg AICI

Citește articolul pentru a înțelege cum arată colostrul, faptul că îl produci începând cu săptămânile 16-22 de sarcină, faptul că vine în cantități mici dar adaptate necesarului unui bebeluș în primele zile de la naștere.

Pe măsură ce lactația crește poți apela și la o pompă de sân. Utilizarea unei pompe de sân nu este obligatorie pentru a menține lactația în contextul separării de bebeluș. Mulsul manual este o tehnică eficientă și sigură. Mulsul manual este simplu, sigur și nedureros.

Cum se realizează mulsul manual?

Despre mulsul manual (cum se realizează) am scris și am exemplificat într-un video aici

 

 

Utilizarea pompei de sân

În cazul în care te hotărăști să folosești o pompă de sân, poți citi cum se alege pompa potrivită pentru situația în care ești despărțită de bebeluș AICI.

E important ca în cazul în care utilizezi o pompă de sân să respecți regulile de spălare și sterilizare a pompei, recomandate de producătorul pompei.

Nu folosi o pompă împrumutată, închiriată sau cumpărată la mâna a doua, dacă tipul respectiv de pompă nu este destinat utilizării multiple și nu are un sistem închis de colectare a laptelui.

Pentru ca o pompă de sân să fie eficientă, cupele acesteia (cele vcare vin pe sân) trebuie să fie potrivite.

Ideal este să folosești o pompă de uz profesional, ce permite alegerea unor cupe de dimensiuni diferite, în funcție de structura ta anatomică.

Pompa de sân nu este un instrument de măsurare al producției de lapte. Cantitatea de lapte extrasă cu pompa depinde de mulți factori printre care:

  • potrivirea cupelor pompei
  • puterea pompei
  • modul de pompare
  • numărul și durata pompărilor

Poți citi și despre modalități de a extrage mai mult lapte cu ajutorul pompei de sân AICI.

Nu te descuraja dacă extragi cantități mici de lapte!

În primele zile de la naștere cantitățile de lapte extrase din sâni pot să ți se pară foarte mici. Este normal să mulgi lapte cât să umpli o linguriță, așa că nu te descuraja, lactația va crește în timp.

Continuă să extragi laptele cu regularitate. În acest fel vei avea suficient lapte pentru momentul în care îl vei putea pune pe bebeluș la sân și vei evita angorjarea sânilor („furia laptelui”) ce apare de regulă în zilele 3-5 de la naștere.

LAPTELE MULS POATE FI OFERIT BEBELUȘULUI

Bebelușul separat de mamă poate fi hrănit cu laptele matern muls al acesteia sau cu suplimentul de lapte praf (atunci când hrănirea cu lapte matern este contraindicată la modul absolut sau se impune medical suplimentarea).

Hrănirea bebelușului, în absența alăptării, se poate face și prin metode alternative biberonului.

În practică, pe perioada spitalizării, în multe maternități se recurge la utilizarea frecventă a biberonului și a suzetelor. Utilizarea biberonului poate afecta negativ alăptarea în anumite condiții, producând așa numita confuzie mamelon-tetină (bebelușul adoptă o atașare diferită de cea corectă la sân și se poate obișnui cu fluxul constant din biberon).

Alternative la biberon când mama e despărțită de bebeluș

Modalități de hrănire alternative biberonului, în condițiile separării mamei de bebeluș:

  • păhărel sau soft cup
  • seringă
  • tub de gavaj (dimensiunea 5 fr) plasat pe deget (finger feeding)
  • linguriță

Chiar dacă maternitatea în care naști nu permite hrănirea sau suplimentarea bebelușului prin metode alternative biberonului, utilizarea biberonului poate fi depășită odată ce te reunești cu bebelușul.

În cazul în care hrănirea cu biberonul este singura opțiune, aceasta poate fi făcută printr-o tehnică ce se apropie de alăptare. Despre metode alternative de hrănire și utilizarea corectă a biberonului, cu demonstrații practice poți citi aici

ALĂPTAREA ODATĂ CE TE REUNEȘTI CU BEBELUȘUL

Odată reunită cu bebelușul poate fi necesară o perioadă de timp de tranziție, până când alăptarea va intra în normal.

O perioadă de timp poate fi nevoie să mulgi în continuare sânii, după supturile lui bebe (dacă nu sufe eficient sau e nevoie să crești lactația) sau în situața în care nu reușești să îl atașezi la sân

Ce trebuie să faci pentru a alăpta?

  • Petrece cât mai mult timp în contact piele pe piele cu el.

Acest lucru va ajuta bebelușul să caute sânul, stimulându-i reflexele specifice ce favorizează autoatașarea la sân.

  • Oferă sânul frecvent, astfel încât să alăptezi de minim 8-10 ori în 24 de ore.

Reține că e normal ca un bebeluș alăptat exclusiv să sugă mai des de atât.

  • Atașează bebelușul la sân la primele semne de foame,

La vârste mici, bebelușilor le e foame imediat după ce se trezesc. Atenție! Plânsul este un semn tardiv de foame.

De multe ori poate fi dificil să atașezi la sân bebelușul ce plânge, fără să îl fi liniștit înainte.

 Citește AICI despre primele semne de foame ale bebelușului, articolul conține și un material grafic pentru a-ți fi mai ușor să le identifici la copilul tău.

  • Asigură-te că atașarea este corectă, că bebelușul suge activ, cu înghițituri.

Am adăugat aici imagini și video-uri legate de atașarea corectă / incorectă la sân și modul în care îți dai seama că bebelușul înghite.E o resursă valoroasă la care te poți întoarce oricând.

  • Nu limita mesele la sân în funcție de ceea ce îți arată ceasul.
  • Urmărește înghițiturile bebelușului
  • Fă compresii pe sân prin apăsarea sau masarea ușoară cu mâna a sânului, atunci când bebelușul suge dar nu mai înghite
  • Oferă celălalt sân când bebelușul nu mai suge activ, cu înghițituri  nici după ce faci compresii.

Urmărește indicatorii hrănirii corecte

Un bebeluș care se hrănește corect elimină minim 5-6 scutece de urină și minim 3 scaune în 24 de ore, după ziua a treia de viață.

Dacă alăptarea decurge bine bebelușul crește adecvat în greutate și mama nu are dureri la nivelul sânilor.

Cum îți dai seama că alăptarea merge bine și că bebe se hrănește suficient, poți citi  AICI și AICI

Despre scaunul și urina bebelușului alăptat exclusiv (aspecte normale, anormale fotografii) poți citi AICI

ESTE NEVOIE SĂ MULGI SÂNII DUPĂ CE REIEI ALĂPTAREA?

Dacă bebelușul suge eficient, ia în greutate, bifează indicatorii care ne arată că alăptarea merge bine și tu nu dorești să îți construiești un stoc de lapte matern pe care să îl depozitezi pentru folosire ulterioară , nu este nevoie să mai mulgi sânii după supturile bebelușului.

Pe de altă parte se recomandă să continui cu extragerea laptelui după supturi în următoarele situații:

  • Bebelușul nu suge corect, nu bifează indicatorii hrănirii corecte
  • Bebelușul primește supliment de lapte
  • Încerci să renunți la suplimentul de lapte din maternitate
  • Relactezi (repornești producția de lapte după ce aceasta a fost oprită).

CE E DE FĂCUT DACĂ BEBELUȘUL NU SE ATAȘEAZĂ LA SÂN?

În cazul în care întâmpini probleme cu atașarea bebelușului la sân sau când bebelușul nu dă semne că se hrănește corect apelează la un consultant în alăptare IBCLC.

Câteva sfaturi practice pentru a ajuta bebelușul să se atașeze la sân:

  • Stați cât mai mult în contact piele pe piele, cu bebelușul pe pieptul tău
  • Încercați baia de renaștere. sub supravegherea unui alt adult. Citește despre această metodă de readucere a bebelușului la sân aici
  • Utilizați un sistem de nutriție suplimentară (sns) pentru a oferi fluxul de lapte dori bebelușului. E recomandat să folosiți sns-ul și în cazul în care bebelușul necesită în continuare suplimentare sau sunteți în proces de renunțare a suplimentului de lapte praf. Citește despre cum utilizăm SNS-ul (suplimentarea la sân) în timpul alăptării aici
  • Tranziția de la tetina artificială la sân se poate face mai ușor pentru unii bebeluși care resping alte metode de atașare, cu ajutorul unui mamelon de silicon. Atenție! mameloanele de silicon e bine să fie utilizate sub supravegherea unui consultant în alăptare deoarece folosirea lor presupune riscuri pentru alăptare

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”