Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Vă rog, nu mai învinovățiți mamele! Când vine vorba de decizii greșite legate de naștere, alăptare, diversificare, îngrijirea copiilor aud de multe ori expresia „din lipsa de educație a părinților”.

Mamele aleg să nască prin cezariană „din lipsă de educație”. Mamele nu alăptează „din lipsă de educație.” Părinții continuă să diversifice copiii de la 3 luni „din lipsă de educație”.

Ce mesaj transmitem când folosim această expresie? Reflectați, vă rog. Părintele e vinovat, mama e vinovată. Plasăm practic întreaga responsabilitate a îngrijirii unui copil (una din cele mai complexe activități din viața unui om) doar pe umerii mamei.



Ca și cum mama asta trăiește izolat, departe de societate și nu ca parte din ea.

De opt ani de zile activez în domeniul îngrijirii perinatale și nu cred că a existat vreun moment în care să fie mai multe cursuri gratis sau contra cost pentru părinți decât acum.

Și totuși, mamele nasc prin cezariană în ciuda voinței lor, chiar și atunci când nu e necesară. Mamele doresc să alăpteze, dar nu sunt sprijinite. Planurile de naștere și postpartum ale părinților care își întocmesc așa ceva sunt rareori luate în calcul.
Iar despre depresie perinatală, adaptarea părinților la noul rol, problemele pe care le întâmpină nici măcar nu vorbim. România nu are un program de screening al acestei afecțiuni, deși e una din cele mai comune complicații ale nașterii.

Nu, nu e doar responsabilitatea părinților. E și a sistemului, a societății

Ai mame „needucate” in comunitate? Educă-le, dragă societate!

Facilitează-le tuturor accesul al informare corectă. Încă avem disparități în accesul la informare și îngrijire.

Facilitează-le accesul la îngrijire după naștere. Ca în alte țări, unde îți vine personal specializat acasă, dupa naștere și te ajută cu bebelușul, cu recuperarea după naștere, cu îngrijirea casei.

Oferă, dragă societate îngrijire pentru mamă și bebeluș, după protocoale internaționale, bazate pe dovezi.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”