Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Cum sânii mamei care alăptează nu sunt gradați, de multe ori hrănirea artificială dă părinților un sentiment fals de siguranță. Alăptarea este însă un act natural și firesc și este nu doar modul optim de hrănire al bebelușilor și copiilor mici, ci norma biologică a speciei. Ne-am antrenat de la începuturile noastre ca specie pentru asta, ca atare nu avem nevoie de gradații pentru a ne da seama cât și cum mănâncă puiul de om. E suficient să ne uităm la bebeluș, nu la ceas sau la gradațiile dintr-un biberon.  Mai jos am reunit semnele care ne arată că lucrurile merg bine din punct de vedere al alăptării.

 

Semnele unei atașări corecte

 • Gura este larg deschisă peste sân, înconjurând o mare parte din areolă, nu doar sfârcul (pentru mamele pe care le ajută genul acesta de comparații – imaginați-vă un unghi mai mare de 120 de grade)
 • Bărbia bebelușului este înfiptă în sân, nasul atinge doar ușor sânul sau nu îl atinge deloc, buza de jos este mai depărtată de sfârc decât buza de sus, practic în gurița copilului intră mai mult din partea de jos a areolei (dinspre gurița sa), decât din cea de sus. În mod normal în cazul unei atașări adânci la sân, mama nu vede buza de jos a bebelușului, iar buza de sus are o poziție neutră (nu este nici excesiv de răsfrântă în extrior, nici rulată în interior).  Imagini cu atașarea corectă pot fi văzute aici
 • Atunci când suge, obrajii bebelușului sunt plini și rotunzi, fără să prezinte gropițe, cute (altele decât cele pe care bebelușul le are din naștere) sau să pară că se trag în interior
 • Alăptarea este confortabilă pentru mamă și bebeluș, poziția aleasă este confortabilă pentru amândoi
 • Mama nu resimte dureri în timpul alăptării (poate resimți că sfârcul se extinde însă nu resimte senzație de durere).
 • După suptul copilului, sfârcul are aceeași formă și culoare ca înainte de supt și este de regulă umed. Când sfârcul prezintă răni, ragade, urme de compresie, modificări ale formei (ex de ruj, sfârc aplatizat, cu aspect ciupit etc.), ale culorii (sfârcul devine alb sau albastru după supt) putem vorbi de semne ale unei atașări incorecte
 • Bebelușul reușește să mențină prinderea la sân pe parcursul suptului, fără să se tragă de la sân, fără să “alunece” de la sân, fără să “scape” sânul. Gura bebelușului pare că “sigilează” sânul.

Imagini cu atașare corectă / incorectă, sugestii de îmbunătățire a atașării pot fi vizualizate  aici, imagini cu poziții de alăptare aici 

Semnele unui transfer adecvat de lapte (semne că bebe nu doar stă la sân și suzetează, ci și transferă lapte

 • La începutul suptului, bebelușul are mișcări rapide din bărbie (au rolul de a declanșa reflexul de ejecție a laptelui, “curgerea laptelui”)
 • Ulterior, bebelușul va suge cu mișcări ample și ritmice din bărbie. După fiecare 1-2 mișcări de acest gen, bebelușul se aude înghițind.
 • Pauzele ocazionale, reîntoarcerea ocazională la mișcări rapide ale bărbiei urmate de supturi cu mișcări ample, ritmice din bărbie și înghițituri sunt normale. Cum putem face diferența dintre un supt activ, cu transfer de lapte și unul în care bebelușul doar stă la sân și suzetează? Vizualizați filmulețele dr Jack Newman aici
 • De regulă, în timpul transferului activ de lapte , bebelușul suge cu ochii deschiși, comportament ce s epoate modifica de-a lungul timpului.
 • După alăptare mama își simte sânii mai moi (nu e musai ca sânul să se simtă “golit” după supt)
 • Bebelușul dă de regulă drumul la sân în mod spontan, în unele situații continuând să doarmă pe pieptul mamei.
 • După faza denumită popular “venirea laptelui” (instalarea lactației voluminoase),  bebelușul are minim 5-6 scutece de unică folosință ude în 24 de ore (urina este pală, nu e concentrată) și până la vârsta de 6 săptămâni, minim 3-5 scaune de culoare galbenă (de minim 2,5 centimetri – mărimea unei monede de 50 de bani) în 24 de ore.  Acestea sunt niște indicații minime, este normal ca numărul de scutece ude și murdare să fie mai mare. În primele săptămâni de viață poate fi  normal (însă nu și obligatoriu) ca bebelușii să aibă scaun chiar după fiecare masă. Ulterior (după vârsta de aproximativ 6 săptămâni) ritmul și frecvența scaunelor se pot rări. Numărul de scutece ude arată gradul de hidratare al bebelușului, în timp ce numărul de scutece murdare până la vârsta de 6 săptămâni arată un aport adecvat de nutrienți, fiind unul din semnele unui transfer adecvat de lapte. Ca atare, dacă după 3-4 zile de viață, bebelușul alăptat exclusiv nu începe să ude minim 5 scutece și să aibă minim 3 scaune, modul în care decurge alăptarea trebuie investigat.
 • Bebelușul ia în greutate conform graficelor de creștere pentru copii alăptați, care pot fi consultate aici pentru fete si aici pentru băieți

Cele mai bune imagini, care redau diferența între un supt corect și unul incorect pe înțelesul oricărui părinte, pot fi vizualizate pe site-ul dr Jack Newman aici cu explicații în limba română.

Semne legate de frecvența meselor

 • Bebelușul are minim 8 – 10 mese la sân în 24 de ore, fără spațieri exagerat de mari între supturi
 • Bebelușul este alert, mai mult de 10 ore pe zi, caută sânul și oferă de minim 8 ori pe zi, semne că vrea să fie pus la sân
 • Bebelușul nou născut se află în contact piele pe piele cu mama sa timp de mai multe ore pe zi (minim 60-90 de minute) sau până când se trezește, bebe petrece majoritatea timpului în brațele mamei, doarme în proximitatea acesteia. Aceste comportamente se pot schimba pe măsură ce bebelușul crește.
 • Deși poate părea o încântare pentru părinți, un bebeluș alăptat exclusiv care doarme toată noaptea din primele săptămâni de viață poate semnala existența unor probleme în alăptare. De regulă majoritatea bebelușilor se vor trezi în primele săptămâni / luni de viață de mai multe ori pe timp de noapte.

 

Deși alăptarea este un act natural și firesc, în unele situații este nevoie de ajutor în alăptare. Apariția unor probleme în alăptare nu ar trebui să descurajeze părinții. De cele mai multe ori, multe din problemele în alăptare se rezolvă prin intervenții simple (modificarea poziționării, îmbunătățirea atașării, mărirea frecvenței alăptării, încurajarea mamei și clarificarea întrebărilor pe care le are). În alte situații poate fi nevoie de un plan de acțiune mai complex care va ajuta mama să își atingă obiectivele.

În această postare am sintetizat situațiile care ar putea să conducă mama către solicitarea ajutorului specializat în alăptare.

Actualizat 25.01.2017

Foto Mylissa, Flickr CC-BY

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bebelușul nu s-a săturat sau mai dorește să sugă la sân (pentru hrană, pentru confort, pentru a adormi). Poate trece printr-un puseu de creștere sau de dezvoltare cognitivă. Sau poate există aspecte în alăptare care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui. […]

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”