Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Mulsul manual al sânilor. VIDEO

Extragerea manuală a laptelui sau mulsul manual al sânilor este o tehnică ce ar trebui să fie indispensabilă oricărei mame ce alăptează sau se pregătește să alăpteze. Ar trebui, susțin eu și nu doar eu, să fie demonstrată corect înainte de naștere sau cel târziu în maternitate. Tehnica extragerii manuale a laptelui se referă la scoaterea laptelui matern din sânii mamei, cu ajutorul mâinilor.

Tehnica poate fi folosită oricând pe perioada alăptării. Mulsul manual al sânilor este utilă în mod deosebit în primele zile de la naștere, pentru a extrage cantitățile mici dar extrem de prețioase de colostru, care s-ar pierde altfel pe garniturile unei pompe de sân.

Extragerea manuală a laptelui poate fi folosită ca înlocuitoare a pompei de sân, în orice situație ar fi fost nevoie de o pompă de sân.



Spre exemplu în situația în care mama este despărțită de bebeluș și nu îl poate hrăni direct la sân. Sau situația în care bebelușul suge ineficient și nu stimulează lactația mamei. Sau în situația în care bebelușul trebuie să primească supliment de lapte.

Când poate fi folosit mulsul manual al sânilor?

Tehnica extragerii manuale a laptelui poate fi folosită și atunci când mama care alăptează trebuie să detensioneze sânii și nu reușește acest lucru doar prin suptul bebelușului. Spre exemplu în caz de angorjare patologică („furia laptelui”), canale blocate, sau mastită.

Mulsul manual al sânilor poate fi folosit cu succes pentru creșterea lactației, individual sau în combinație cu o pompă de sân. Este ca atare util și în situațiile de relactare, adică atunci când mama dorește să își repornească lactația. Personal, am folosit cu succes o combinație de muls cu pompa dublu electrică urmată de câteva minute de muls manual, atunci când am urmat un proces de creștere a lactației similar cu cel de relactare. Se întâmpla în 2013, la alăptarea lui T.

De ce e bine să cunoști tehnica mulsului manual al sânilor?

Extragerea manuală a laptelui sau mulsul manual al sânilor are multe avantaje. Pentru mine, ca și consultant în alăptare care mă adresez nu doar mamelor cu posibilitatea de a avea propria lor pompă de sân, avantajele tehnicii mulsului manual sunt incomensurabile.

Vorbim de o tehnică gratuită, este simplu de învățat, e ecologică, nu doare, poate fi utilizată oriunde și oricând și nu necesită proceduri complexe de sterilizare și dezinfectare.

Cum se realizează mulsul manual al sânilor?

  1. Este foarte important ca înainte de a extrage laptele din sâni să vă asigurați că mâinile vă sunt curate și unghiile tăiate și curățate. Spălați mâinile, frecându-le bine, timp de minim 20 de secunde, cu apă și săpun.
  2. Asigurați-vă că aveți la îndemână un recipient curat și sterilizat în care colectați laptele.
  3. Plasați buricele degetului mare și al cel arătător la aproximativ 2-4 centimetri de mamelon. Nu trebuie să măsurați cu exactitate această distanță, puteți să vă ghidați după linia areolei (porțiunea maronie din jurul mamelonului). Testând, veți descoperi care este zona pe care trebuie să plasați degetele pentru ca laptele să iasă. Imaginați-vă areola drept cadranul unui ceas. Plasați buricul degetului mare la ora 12, iar buricul degetului arătător la ora 6.
  4. Următorul pas e să împingeți degetele astfel poziționate, înspre cutia toracică. Mișcarea trebuie să fie una blândă dar fermă. Evitați să depărtați degetele în timp ce le presați înspre cutia toracică.
  5. Mișcarea trebuie să fie urmată de una de rulare în jos a degetelor. Rulați degetele în jos, ca și cum ați lua o amprentă.
  6. Repetați mișcarea ritmic, pe toate cadranele areolei. Poziționați degetele corect, împingeți-le ușor dar ferm spre cutia toracică și rulați. Poziționați împingeți și rulați. Mutați degetele astfel încât să puteți executa mișcările pe tot cadranul areolei.

Mișcarea de mulgere manuală trebuie să fie una confortabilă. Evitați să strângeți de sfârc, să trageți de sân sau să lăsați degetele să alunece pe sân. Aceste mișcări pot provoca durere și rănirea sânului.

Cu mișcările corecte, picăturile de lapte vor începe să iasă din sâni în decurs de câteva minute.

Multe mame au sesizat că dacă aplică ceva cald pe sâni sau dacă masează sânii înainte de a începe să extragă laptele, picăturile de lăptic încep să curgă mai repede.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”