• Totul despre diversificare

  • Ghidul mamei incepatoare

  1. 1
  2. 2


Specializarile mele

În centrul consultației în alăptare se află diada mamă – copil și obiectivele în alăptare ale acesteia. Într-o manieră empatică și non directivă, ajut mama să își fixeze obiectivele proprii în alăptare și să își găsească resursele personale pentru a atinge ceea ce și-a propus.

Sfaturi in alaptare

Afla detalii

Somnul copilului

Afla detalii

Psihologia copilului

Afla detalii

Diversificare

Afla detalii

  • Andreea OLA
    Psiholog clinician & consultant în alăptare IBCLC

  1. 1De la bun început aș vrea să menționez că discuția de astăzi nu se subtituie sfatului medical și nici nu are pretenția să înlocuiască un curs de diversificare, însă sper să vă pot oferi niște principii de bază legate de diversificarea alimentației sugarului, după care să vă ghidați pentru a face alegeri sănătoase.
Haideți așadar să discutăm despre principalele întrebări pe care le au mamele vis a vis de diversificare.

Care este vârsta la care se poate începe diversificarea?

La ora actuală, principalele organizații din domeniul sănătății pediatrice recomandă ca diversificarea să se înceapă în jurul vârstei de 6 luni. Studii efectuate în ultimele decenii au arătat că aceasta este vârsta optimă pentru a introduce în alimentația copilului și alte alimente decât laptele matern sau laptele praf formulă.
A începe diversificarea prea devreme poate avea o serie de inconveniente și efecte negative în planul sănătății copilului: sistemul digestiv și sistemul imunitar al copilului nu sunt pregătite pentru pentru a gestiona și alte alimente înainte de jumătatea primului an de viață. De asemenea pentru a putea gestiona alimente solide copilul trebuie să aibă și o dezvoltare motrică adecvată, anumite achiziții care apar în jurul sau după vârsta de 6 luni.

Cum ne dăm seama că cel mic este pregătit pentru diversificare?

Există o serie de comportamente care ne arată că bebelușul este pregătit și pentru alte alimente decât laptele matern sau laptele praf dacă vorbim de copii alimentați artificial sau hrăniți mixt/ Undeva în jurul jumătății primului an de viață, bebelușul va fi capabil să aibă o postură susținută în șezut, postură în care să își mențină capul ridicat. Nu este obligatoriu ca cel mic să poată să stea nesusținut în șezut pentru a începe diversificarea, de regulă aceasta este o achiziție pe care mulți copii o dobândesc după vârsta de 6 luni.
Unele curente de autodiversificare pot recomanda ca oferirea numitor tipuri de alimente să se facă doar în momentul în care copilul poate sta nesusținut, singur în șezut.
Un semn important care ne arată că cel mic e pregătit pentru diversificare este capacitatea de a înghiți mâncarea cu o textură solidă. Un bebeluș sub vârsta de 6 luni va impinge de regulă cu limba, afară din guriță, mâncarea care i se oferă, acest comportament fiind unul reflex (reflexul de protruziune a limbii) ce persistă de regulă până în jurul vârstei de 6 luni.
Bebelușii pregătiți de diversificare au de asemenea abilitatea de a-și coordona privirea, mâna și gurița în așa fel încât să privească mâncarea, să o ridice și să o ducă la gură singuri.

Scheme de diversificare ? Ce tip de alimente trebuie să consume copilul diversificat?

Știu că vă așteptați să vă spun care trebuie să fie acel aliment de dversificare sau acele alimente solide pe care să le introduceți primele în dieta copilului. Ei bine, nu există nicăieri un consens asupra alimentului solid cu care să începem prima oară. Puteți consulta diverse scheme de diversificare, medicul vă poate indica alimente potrivite, veți vedea că recomandările diferă de la persoană la persoană și de cele mai multe ori nu au o bază științitică.

De ce principii ar trebui însă să țineți cont?

Oferiți alimente care cresc în mod natural în arealul în care locuiți. Țineți de asemnea cont că introducem alimente solide în dieta copilului pentru a suplini necesarul crescut de minerale, în special fier și zinc, deci optați pentru alimente bogate în fier și zinc.
Nu există niciun motiv pentru ca în cazul copilului sănătos, non-vegetarian, introducerea cărnii să fie amânată mai multe luni. Ghidul de prevenție al Ministerului Sănătății, elaborat în 2016 și care se aliniază la recomandările internaționale, sugerează ca diversificarea să înceapă cu alimente care conțin fier.

Ce ar trebui să aleg – diversificare clasică, cu piureuri sau auto-diversificare / baby led weaning?

Sunt a mama a doi copii. Primul copil a fost autodiversificat cu success, am practicat fără nicio problem baby led weaning-ul, o metodă de diversificare pe care o consider avantajoasă din multe puncte de vedere. Cel de al doilea copil, care are în prezent 10 luni a fost diversificat în ceea ce numim manieră clasică de diversificare, cu piureuri. Din cauza unei variații anatomice minore, la nivel oral orice încercare de a gestiona texturi mai mari s-a soldat cu refuzul de a mai mânca după.
Ca atare consider că e important să alegem metoda de diversificare în funcție de copil. Baby led weaning-ul are o serie de avantaje – este o metodă responsivă ce pune copilul în prim plan dându-i libertate să descopere gusturi , arome, texture diverse în ritmul său. Riscul de supraalimentare este aproape inexistent, atâta timp cât copilul decide ce , cât și cum mănâncă. Explorând hrana în dversele ei forme unii copii diversificați în acest mod își dezvoltă mai rapid anumite abilități motorii, mișcări fine ale mâinii, o bună coordonare ochi – mână – gură.

Durata optimă a alăptării și vârsta de înțărcareUna dintre cele mai delicate discuții este cea legată de înțărcare (definită în contextul de față ca încetare a tuturorRead more.Despre diversificare: legume si fructe bioMa alatur si eu mamicilor care incep diversificarea. Si culmea, dupa ce am trecut printr-un start in alaptare atat deRead more.Cum arata rosiile cancerigene?Cum arata rosiile cancerigene? Daca va uitati prin piete, majoritatea rosiilor sunt tuguiate. Asta e semn ca fie samanta esteRead more.Diversificarea alimentației sugarului - principiile OMSDiversificarea alimentației sugarului – principiile OMSDiversificarea alimentației este o etapă de referință a perioadei de sugar. Deși avem acces la un număr din ce înRead more.Copiii, fast foodul si obezitateaZilele trecute s-a incheiat “Saptamana altfel”, o initiativa foarte faina de a-i scoate pe copii din salile de clasa siRead more.Mini-ghid de diversificareMini-ghid de diversificareMini-ghid de diversificare: Alăptarea și diversificarea De la bun început aș vrea să menționez că discuția de astăzi nu seRead more.Copilul meu alăptat nu (prea) mănâncăDiversificarea reprezintă una din pietrele de încercare ale vieții de părinte. E ideea cu care pornesc la drum mulți părinți.Read more.Fara pufuleti in alimentatia copilului micNu m-am putut abtine sa nu scriu aceasta postare. Navigam pe Facebook, pe un grup de mamici. Una dintre membreleRead more.
Pentru mai multe detalii te invit sa citesti acest articol despre diversificare.

  1. 1
Alaptare

Tot ce trebuie sa stii despre alaptare


Somnul copilului alaptat

Tot ce trebuie sa stii despre somnul bebelusului alaptat

Psihologia copilului

Tot ce trebuie sa stii despre psihologia copilului


Diversificare

Tot ce trebuie sa stii despre diversificarea copilului