Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Suplimentarea la sân este una din metodele de suplimentare, alternative biberonului. Suplimentarea la sân se face cu autorul unui SNS (supplemental nursing system în original sau sistem de suplimentare la sân, în traducere liberă).

Ce este un SNS (supplemental nursing system în original sau sistem de suplimentare la sân)?

Un sns este un instrument cu ajutorul căruia mamele pot oferi copilului suplimentul de lapte (matern sau formulă) direct la sân. Presupune existența unor tuburi flexibile, de un anumit diametru, care se plasează pe sânii mamei, pe areolă, ajungând în gurița bebelușului odată cu atașarea acestuia la sân. Prin intermediul tubului, bebelușul primește laptele de suplimentare dintr-un recipient și teoretic, transferă lapte și din sânul mamei, stimulând în același timp și producția de lapte a mamei. Se evită în acest fel utilizarea biberonului.

La ora actuală există trei variante de instrumente cu care putem suplimenta direct la sân:

  • SNS-ul de la Medela (Este un instrument ce conține 3 tipuri de tuburi din silicon, de diametre dferite, prin care laptele va curge cu flux diferit, ce se conectează la un recipient rigid, de 150 de ml, în care se pune suplimentul. Capetele tubulețelor se poziționează pe sân )
  • LactAid-ul (Este un instrument inventat în 1971, pentru hrănirea la sân a bebelușilor adoptați. Este un sistem închis, format din punguțe pre-sterilizate în care se pune suplimentul, punguțe de care se conectează tuburile ce ajung pe sânii mamei. Acest produs nu este disponibil pe piața românească)
  • Sistemul improvizat de suplimentare la sân prin intermediul unor tuburi de gavaj de 5 fr, destinate hrănirii nou născuților.

Prin extensie orice sistem de suplimentare la sân (fie că e Medela, LactAid sau tub de gavaj) e denumit în limba română, sns, deși termenul a fost brevetat de cei de la Medela.

Între acestea există diferențe, de aceea este bine să utilizați suplimentarea la sân la recomandarea și sub supervizarea unui consultant în alăptare IBCLC.

Când se recomandă utilizarea unui sns pentru suplimentarea la sân?

Anumite stuații pot impune utilizarea suplimentării la sân, la indicația unei persoane secializate în evaluarea și managementul alăptării.



Sns-ul a fost dezvoltat pentru a permite bebelușilor ce nu au parte de un aport adecvat de lapte în timpul alăptării, să primească suplimentul de hrană în timp ce se află la sân.

Situațiile de mai jos, pot fi, în funcție de context, indicații de utilizare a sns-ului:

  • situații în care se impune stimularea lactației (insuficiență lactată primară sau secundară)
  • alăptarea copiilor adoptați (inducerea lactației)
  • relactarea (repornirea producției de lapte și reluarea alăptării după ce acestea au fost oprite)
  • renunțarea treptată la suplimentarea cu lapte praf
  • bebeluși care au un supt slab, dezorganizat sau disfuncțional
  • bebeluși care iau inadecvat în greutate sau care au pierdut prea mult în greutate
  • bebeluși cu anumite anomalii orale (despicături de buză și palat, fren lingual restrictiv, etc)
  • bebeluși născuți prematur
  • readucerea bebelușului la sân, după o perioadă de hrănire cu biberonul și alte tetine artificiale. În acest caz bebelușul trebuie să fie capabil și dornic să se atașeze la sân și să fie de asemenea capabil să genereze un grad minim de sucțiune.
  • tubulețele sns-ului pot fi utilizate și pentru hrănirea de tip finger feeding (pe deget) pentru suplimentare în acest fel sau pentru exerciții speciale de reeducare a suptului.

Cum se utilizează sns-ul?

Suplimentarea la sân: cum utilizăm sns-ul în timpul alăptării?
Suplimentarea la sân: cum și cum utilizăm sns-ul în timpul alăptării?

Sistemul de suplimentare la sân include un recipient care conține laptele (muls anterior de mamă, donat din banca lapte matern sau fromula de lapte praf), din care ies de regulă 2 tubulețe (1 în cazul sns-ului improvizat). Capătul unui astfel de tubuleț se plasează pe sân, pe mamelon, de unde va ajunge în gura bebelușului, odată cu atașarea acestuia la sân. Cum poziționăm efectiv tubulețul sns-ului depinde de mai mulți factori, de aceea este bine să cereți sfatul unui consultant în alăptare IBCLC.

Și atunci când utilizăm sns-ul, ca de altfel în orice situație de alăptare e foarte important să obținem o atașare cât mai adâncă, cât mai corectă. În caz contrar, există riscul ca bebe să sugă din tubulețul sns-ului ca dintr-un pai și să nu extragă lapte și din sânul mamei. Vrem ca bebe să fie atașat cât mai corect la sân tocmai pentru a primi suplimentul din tubuleț, dar și pentru a stimula în același timp lactația mamei. În unele situații, în funcție de recomandarea IBCLC-ului, doar utilizarea sns-ului nu e suficientă pentru stimularea lactației (mai ales dacă bebe are un supt disfuncțional). În astfel de situații poate fi nevoie ca mama să extragă lapte (cu mâna sau cu pompa) și după alăptările ce presupun utlizarea sns-ului, pentru a-și întreține în acest fel, o producție adecvată de lapte.

Fluxul laptelui (viteza cu care laptele curge) depinde în principal de diametrul tubului de sns, dar și de poziția recipientului. Cu cât este mai mic diametrul tubului, cu atât va fi și fluxul de lapte mai mic. De asemenea cu cât este mai sus poziționat față de sân, recipientul de lapte, cu atât este mai mare fluxul de lapte. Colaborați cu consultantul în alăptare IBCLC pentru a alege varianta optimă de flux. În cazul sns-ului improvizat cu ajutorul tubulețelor de gavaj de 5 fr, fluxul laptelui poate fi reglat doar prin pozițonarea recipientului.

Deoarece bebelușul este cel care declanșează curgerea laptelui prin intermedul suptului, nu există riscul aspirației atâta timp cât fluxul este bine ales. În momentul în care bebelușul încetează mișcările de supt, curgerea laptelui din sns se oprește.

Cât timp pot utiliza sns-ul?

Nu există o durată predefinită de utilizare a sns-ului. La modul ideal, ar trebui să fie un instrument care să ajute la rezolvarea cât mai rapidă a problemei de fond, astfel încât să nu mai fie nevoie de utilizarea lui de la un anumit punct încolo. În practică, depinde de la caz la caz. Spre exemplu, în situații în care cauza primară a lactației insuficiente nu poate fi rezolvată integral (ex insuficiență de țesut glandular, probleme hormonale, intervenții chrurgicale la nivelul sânului ce au afectat capacitatea acestuia de a produce suficient lapte, etc) sau în situații de adopție, unele mame au utilizat sns-ul pe perioade lungi de timp, chiar pe întreaga durată a alăptării.

Pe măsură ce copilul crește și devine conștient de prezența sns-ului, iar suptul capătă o componentă voluntară, pot exista situații în care va respinge sns-ul. Am observat acest comportament în jurul vârstei de 4 luni, însă nu este o regulă, există povești ale mamelor care au utilizat sns-ul peste 1 an de zile sau pe toată durata alăptării.

Cum se întreține și cum se curăță sns-ul?

Atunci când utilizați sns-ul este bine să manipulați tuburile cu atenție, deoarece se pot deteriora ușor. Se recomandă spălarea sns-ului asamblat, după fiecare hrănire cu apă caldă și detergent de vase / săpun lichid, apăsând pe recipient (în cazul în care utilizăm sns-ul de la Medela) astfel încât apa să pătrundă și în tuburi și să le curețe. Se clătește apoi în aceeași manieră. Apoi se dezasamblează, și fiecare componentă din interior (ex supapele, inelul de închidere) se spală separat cu apă și detergent de vase / săpun lichid și toate componentele se lasă la uscat pe un prospop de hârtie.

Sns-ul de la Medela se poate steriliza în sterilizator de tetine, prin fierbere timp de 20 de minute, în recipiente speciale în cuptorul cu microunde sau chiar în autoclav.  Se recomandă sterilizarea zilnică.

În cazul în care utilizați un sns improvizat, făcut din tuburi de gavaj e bine să rețineți că acelea nu se pot steriliza, fiind de unică folosință. Materialul din care sunt confecționate tuburile respective, fac ca ele să se deterioreze prin fierbere / sterilizare.

Există dezavantaje ale utilizării sns-ului?

Avantajele utilizării SNS-ului sunt evidente. Este singura metodă de suplimentare alternativă biberonului, care menține hrănirea la sân, ceea ce pe mulți consultanți în alăptare îi face să o considere metoda cea mai bună de suplimentare. Dezavantajele utilizării sns-ului pot fi însă percepute subiectiv de mame și depind de la utilizator la utilizator. În timp ce pentru unele mame sns-ul reprezintă metoda perfectă de suplimentare, chiar și pe termen lung, pentru altele poate fi descurajant să îl folosească la hrănirea în public, unora li se poate părea o intervenție artificială în actul hrănirii.

Este de asemenea un instrument de hrănire a cărui utilizare necesită un proces de învățare și acomodare și la modul ideal, supravegherea unei persoane specializate.

Pot exista de asemenea situații complexe de hrănire, în care sns-ul nu este metoda potrivită de suplimentare pentru orice bebeluș.

Pe aceeași temă:

Breastfeeding support

Breastfeeding Support LLLI

Intermountain healthcare

Low milk supply


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andreea
Andreea
22 iulie 2018 9:05 pm

Pentru frenul restrictiv e mai recomandata utilizarea sns-ului decat taierea frenului?

Cursuri online “Școala de părințeală”