Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cred ca lectia despre semnele de foame la sugar ar trebui sa fie „predata” in mod obligatoriu mamelor. Imi dau seama gandindu-ma la inceputurile mele in alaptare cat de dezorientata eram. Stiam asa „trebuie sa il pun la san la cerere, dar cum imi dau seama care e cererea?”.

Imi aduc aminte ca pana am invatat sa ne cunoastem copilul, singurul semn de foame pe care il identificam si eu si sotul meu, era plansul. De altfel, asa mi s-a si spus: „cand plange, i se face foame”.



Nu pot sa uit ignoranta de care am dat dovada in primele zile ca mama, cand in maternitate ma uitam la el si ma minunam de mica viata. Mi-era atat de teama sa il tin in brate, pentru ca era atat de mic. Il vedeam cum isi baga pumnuletul in gura si eu ii faceam poze. Asteptam sa planga, ca sa il pun la san. Nu imi aduc aminte sa imi fi spus cineva „fii atenta, se intinde, isi misca stanga dreapta capsorul. Sigur ii e foame” sau poate mi-au spus dar eram atat de coplesita de noutatea din viata mea. 
Si ce se intampla cand pui la san copilul care plange de foame? Ei bine, nu se calmeaza asa de repede cum speri, suge prost, nervos, lasa sanul din gura si abia daca reuseste sa suga cat sa se sature. Am scris aceasta postare in speranta , ca beneficiind de o ilustrare atat de precisa a semnelor de foame la sugar, nicio mamica nu va mai astepta ca bebe sa planga, pentru a-l pune la san.

Alaptarea se face la cererea copilului

Vreau sa subliniez un aspect: alaptarea se face la cerere si nu la program. Aceasta recomandare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a UNICEF e rezultatul numeroaselor studii efectuate de-a lungul anilor in domeniul lactatiei. Daca medicul va spune ca un sugar alaptat se hraneste din 2 in 2 ore pentru a nu face colici, inseamna ca acesta nu e la curent cu noile recomandari in materie de hranire a copilului. Daca va spune sa asteptati pana incepe sa planga „ca sa ii fie cu adevarat foame”, iarasi nu e un sfat pro-alaptare. Daca vi se spune ca sugarul alaptat exclusiv este prea gras si ar trebui sa ii dati mai rar sa manance si nu atunci cand vrea, di nou vorbim de un medic care nu are habar de recomandarile in vigoare ale organismelor internationale.
Cum ne dam seama ca bebelusul cere sa manance? Identificandu-i semnele de foame. Copilul trebuie pus la san la primele semne de foame. Pus prea tarziu, cand deja plange, nu se va mai atasa corect. Atasarea incorecta a copilului la san face ca acesta sa transfere mai putin lapte decat daca s-ar fi atasat corect, extragandu-se mai putin lapte din san decat in mod normal se ajunge in timp la o scadere a lactatiei mamei (sanul produce atat cat bea copilul). 
De aici si pana la intarcare prematura, granita e foarte sensibila. Asa se poate explica de ce mamele care isi hranesc copiii dupa program si nu la cerere au sanse mai mari sa se confrunte cu situatia „nu am mai avut lapte. Oare de ce?”. La cerere poate sa insemne foarte bine la fiecare ora, din doua in doua ore, dar si din 15 in 15 minute, zi si noapte. Totul depinde de ritmul fiecarui copil. Nu uitati ca laptele matern se digera foarte repede, e normal ca unui copil alaptat exclusiv sa i se faca foame mai repede decat unuia care primeste lapte praf.

 „Mami mi-e foame! e timpul sa ma hranesti!”

Primele semne de foame: bebe devine alert, deschide gura, cauta sanul cu gura (e reflexul de cautare a sanului, the ruting reflex, reflex arhaic cu care copilul se naste si care il ajuta sa se ataseze la san, reflex ce dispare in jurul celei de-a patra luni de viata). E momentul optim pentru punerea copilului la san. Pus acum la san sunt toate sansele sa se ataseze corect.

„Mami, mie chiar imi este foame!”

Daca nu este pus la san la primele semne de foame activitatea copilului se intensifica, incepe sa se intinda, sa isi miste mainile si picioarele, duce mana la gura (isi suge degetelele sau pumnul). Daca am ratat primele semne de foame, acum e momentul sa il punem la san

„Mami, nu mai pot de foame! Linisteste-ma si apoi hraneste-ma”

Plansul, agitatia sunt ultimele semne de foame transmise de sugar. Foamea a devenit deja dureroasa, ceea ce il face pe copil sa planga. Pus direct la san, se va atasa prost si va suge prost, existand riscul sa nu se sature. Imaginati-va cum v-ati simti daca dupa 10 ore de foame ati fi pus direct la masa. Ati manca cu o pofta atat de mare, incat nici nu ati mai mesteca alimentele corespunzator. In aceasta faza, inainte de a fi pus la san, copilul trebui linistit (luati-l in brate, puneti-l la piept, vorbiti-i, mangaiati-l) si abia apoi puneti-l la san.

photo credit: juhansonin via photopin cc


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

8 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anca
Anca
13 octombrie 2015 1:23 am

Foarte util articolul, ma bucur ca l.am citit! Eu am un bb de 3sapt si noaptea (intotdeauna) si in unele momente ziua ajunge in faza 3. Si atunci nu reusesc sa.l atasez deloc, pt ca se arcuieste, se zbate si tipa literalmente. Si de calmat este foarte dificil.

simona
simona
19 noiembrie 2015 10:10 pm

O alta metoda de a recunoaste foamea la bebelusi ar fi introducere unui deget in gurita lui, daca ii este fomita va suge degetul ca si cum ar fi sanul. (e testat :))

Irina
Irina
2 februarie 2016 11:06 pm

Felicitari pentru articol

Irina
Irina
2 februarie 2016 11:07 pm

Felicitări pentru articol!

trackback

[…] sânul la cererea reală a copilului. Oferiți sânul la primele semne manifestate de copil. Plânsul este un semn tardiv de foame / sete (atașarea copilului la sân devine mai dificilă, […]

Georgeta
Georgeta
9 aprilie 2018 7:28 am

Buna ziua. Avem un bebel de 3 saptamani. De 3 zile nu se mai trezeste singur pentru papa pe timpul noptii. Il trezim noi. Pana acum se trezea singur la 2 ore jumate. De regula doarme in patut dar de multe ori si cu noi. Ii dam un fel de probiotic pe care l-a recomandat medicul. Ma puteti ajuta cu un sfat? Posibil sa fie de la probiotic?

Alina
Alina
23 decembrie 2018 12:14 pm

Foarte interesant articolul,Felicitarii..,Sarbatorii Fericite..!!

Cursuri online “Școala de părințeală”