Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Nu putea să treacă luna iubirii fără să vă vorbesc despre oxitocină, supranumită și „hormonul dragostei”.

Această neuropeptidă produsă în hipotalamus și eliberată de lobul posterior al glandei pituitare a primit de-a lungul timpului denumiri care mai de care mai deosebite.

Nu e doar „hormon al dragostei”, unii îi spun și „hormonul îmbrățișărilor”. Kerstin Uvnas Moberg, un nume de referință în studiul oxitocinei a denumit această substanță, drept „hormonul calmului, al dragostei și al vindecării”. Nici că poate exista o descriere mai bună!

Alăptarea și oxitocina, hormonul dragostei
Atunci când ne ținem bebelușii în brațe, în corpul nostru dar și al lor se secretă oxitocină.
Foto: Hollie Santos

Hormonul atașamentului parental și al încrederii în ceilalți

Recunoscută pentru rolul său important în naștere (în declanșarea contracțiilor din travaliu și în involuția uterină postpartum), de oxitocină de bucurăm cu toții.

Femei sau bărbați deopotrivă, căci oxitocina e secretată de ambele sexe.

Atunci când ne îmbrățișăm, în timpul intimității sexuale, atunci când avem orgasm, atunci când interacționăm cu ceilalți membri ai speciei noastre, sau chiar cu reprezentanți ai altor specii (chiar și joaca cu animalele de companie ne poate crește nivelurile de oxitocină, pare-se).



Oxitocina e responsabilă pentru acceptarea celor care ni se aseamănă, pentru atașamentul parental, e în parte responsabilă pentru atașamentul romantic și probabil are un rol în monogamie.

Studiile arată că e probabil să reducă nivelurile de frică, anxietate și depresie, posibil să ne facă mai darnici și mai încrezători în cei pe care îi percepem ca asemănători nouă. Și e foarte posibil să aibă și un rol imunomodulator, facilitând vindecarea mai rapidă.

Per ansamblu, oxitocina e unul din hormonii responsabili de starea de bine și de relaxare.

Alăptarea și oxitocina, hormonul dragostei. Mamă alăptând în public
Oxitocina induce o stare de bine. Foto: Dave Clubb

Cum putem avea parte de cât mai multă oxitocină?

Ca să avem parte ce cât mai multă oxitocină putem apela la unul din mecanismele trigger principale: atingerea (îmbrățișări, masaj, ținut bebeluși în brațe etc).

Însă studiile ne arată că producția de oxitocină poate fi declanșată și prin apel la alte simțuri (olfactiv, gustativ) sau chiar ca urmare a interacțiunii sociale.

Oxitocina și reflexul de ejecție a laptelui

În alăptare, oxitocina este element cheie într-un proces fascinant. Acela al declanșării ejecției laptelui, mai pe înțeles al curgerii laptelui. Ca urmare a suptului bebelușului (sau a unei stimulări alternative așa cum poate fi cazul mulsului manual sau al pompării), glanda pituitară eliberează oxitocină în sângele mamei, dar și la nivel cerebral.

Oxitocina interacționează cu receptorii de la nivelul celulelor mioepiteliale, din jurul alveolelor declanșând în lanț contractarea celulelor mioepiteliale și împingerea laptelui din alveole prin ductele de lapte.

Există și alte efecte nebănuite ale oxitocinei în relație cu alăptarea:

  • Furnicături sau senzație ușoară de presiune în timpul alăptării? Da, e de la oxitocină.
  • Senzație sporită de sete, în timpul sau după alăptare? Da, e de la oxitocină?
  • Stare de calm, nivel mai scăzut de stres? Da, e de la oxitocină.
  • Senzații dureroase la nivelul uterului (la scurt timp de la naștere, în timpul alăptării)? Da, e și de la oxitocină și sunt cel mai probabil un semn că lucrurile merg bine, adică uterul revine la dimensiunile de dinainte de naștere.

Lapte care începe să curgă chiar și atunci când mama aude un bebeluș plângând, se uită la poze cu bebelușul său sau îi miroase hainele? Da, e de la oxitocină.

Alăptarea și oxitocina, hormonul dragostei. Copil mare alăptat
Suptul copilului declanșează eliberarea de oxitocină. Aceasta acționează la nivelul sânului, ajutând ca laptele să ajungă la copil. Procesul se numește reflex de ejecție a laptelui și unele mame simt senzațiile care îl însoțesc. Nivelurile de oxitocină din sângele mamei cresc de-a lungul alăptării. Chiar dacă în timp, multe mame nu vor mai simți reflexul de ejecție a laptelui ca la începuturile alăptării. Foto: Celestipoo

Oxitocina din alăptare și riscul mai redus de hipertensiune la mamele ce alăptează

Tensiune arterială mai scăzută? Da, e de la oxitocină. Există chiar și un studiu, publicat în American Journal of Hypertension ( Park S, Choi, N. 2018) care a arătat că durata mai mare a alăptării se asociază cu un risc mai scăzut de hipertensiune la femeile postmenopauzale. Oxitocina pare să fie unul din elementele implicate în acest mecanism.

Vrei să îți pupi bebelușul mai des? L-ai ține numai în brațe, abia te-ai despărți de el? Da, e și de la oxitocină, indiferent că alăptezi sau nu.

Câtă oxitocină se găsește în laptele matern?

În laptele matern se regăsesc aproximativ 8 pg/ ml în primele zile de la naștere, concentrația de oxitocină scăzând ulterior.

În timpul alăptării se eliberează oxitocină nu doar în corpul mamei, ci și al bebelușului. Se pare că nivelurile de oxitocină din sângele bebelușului sunt mai mari decât în cazul mamei. Acestea nu provin din laptele matern, ci rezultă din stimularea oferită de îmbrățișare, atingere și contactul piele pe piele pe care hrănirea la sân le presupune. Dar și ca urmare a activării terminațiilor nervoase de la nivelul mucoasei orale, pe parcursul suptului.

Interesant este și că, deși nivelurile prolactinei (alt hormon important ce întreține lactația) din sângele matern scad de-a lungul timpului, cele de oxitocină cresc pe parcursul alăptării.

La cât mai multă oxitocină, vă doresc! Cu dragoste, Andreea Ola, IBCLC

Pe aceeași temă: Când vine laptele? ce trebuie să știi despre producerea laptelui matern?

Referințe

Park S, Choi, N., Breastfeeding and Maternal Hypertension, American Journal of Hypertension, Volume 31, Issue 5, May 2018, Pages 615–621, https://doi.org/10.1093/ajh/hpx219

Uvnäs Moberg, K., Prime, D., Oxytocin effects in mothers and infants during breastfeeding, Infant Journal, 2013

Wambach, K. , Riordan, J., Breastfeeding and Human Lactation, Fifth Edition, 2016, Jones and Bartlett Learning


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] oxitocina (unul din hormonii alăptării) fiind implicată în generozitate și tendința de a […]

Cursuri online “Școala de părințeală”