Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Deoarece traversăm o perioadă în care e dificil să ieșim din casă și chiar să găsim ajutor de specialitate față în față, vă prezint mai jos o listă de soluții rapide și la îndemână pentru câteva din problemele întâlnite pe timpul alăptării la mame și copii.

Nu încurajez pe această cale automedicația și vă recomand să vă contactați medicul vostru și al copilului și consultantul în alăptare pentru orice problemă pe care o întâmpinați în această perioadă. Recomandarea de a vă contacta medicul este valabilă și pentru administrarea tratamentelor naturiste, a suplimentelor alimentare și a medicamentelor de sinteză.

 

Nas înfundat – un remediu surpinzător

Te-ai gândit că ceapa ar putea ajuta mai mult decât la gătit?  Ei bine, acesta este un remediu ce funcționează atât pentru mamele care alăptează, cât și pentru copiii din casă atunci când ne confruntăm cu congestie nazală. O ceapă tăiată, plasată în încăpere poate face zilele în care cei mici au nasul înfundat, mai liniștite. Atenție! Deși popularizată în media ca un remediu de a capta virusurile și bacteriile din încăpere, nu există niciun studiu care să indice că ceva din proprietățile cepei tăiate ar putea face acest lucru. Deci simpla utilizare a unei cepe în încăpere nu va acționa ca antiviral sau antibacterian. Moleculele de sulf eliberate de ceapa tăiată sau zdrobită (și care în contact cu fața pot fi iritante) sunt responsabile de mirosul puternic al cepei dar și de proprietatea de a decongestiona nasul înfundat.

Miere pentru tuse

 



Mierea este un remediu eficient pentru tuse. E recomandată chiar ca măsură de primă intenție în cazul adulților și copiilor mai mari de 5 ani de către NICE (National Institute for Health and Care Excellence) din Marea Britanie. Recomandarea vine ca urmare a analizei unor studii de nivel înalt, în care mierea și-a dovedit eficiența.

Rețineți o informație deosebit de importantă: nu oferiți miere copiilor cu vârsta sub 1 an, deoarece este un aliment interzis în grupa aceasta de vârstă, din cauza riscului de botulism! Mamele care alăptează pot consuma miere, indiferent de vârsta copilului alăptat.

Pentru copiii care nu pot consuma miere, cei de la Fares au creat Plantusin pentru copii, un sirop de tuse ce are la bază combinații blânde de plante și este îndulcit cu fructoză. Am testat și noi preparatul și are un gust delicios. Gama de siropuri cuprinde de asemenea și preparate pe bază de miere și propolis cărora li se alătură  fitopreparate cu acțiune eficientă.

Gama Plantusin de la Fares cuprinde remedii naturale pentru tuse destinate întregii familii (inclusiv copiilor și mamelor care alăptează) și e formată din: comprimate de supt, ceaiuri și siropuri.

Plantusin reprezintă una dintre cele mai vechi rețete românești consacrate în tuse, cu eficiență dovedită de-a lungul a peste 25 de ani de utilizare. În tot acest timp rețetele și gama de produse au fost dezvoltate continuu, cu fitopreparate complexe, utilizând plante medicinale de calitate superioară și tehnologii de producție certificate la standard internaționale, ISO 22000
Puteți citi mai multe despre produsele Plantusin potrivite pentru voi aici https://fares.ro/plantusin/

Ragade mamare: soluție salină sau unt de cocos

Durerea prezentă în timpul alăptării este unul din cele mai frecvente motive pentru care mamele apelează la ajutor specializat în alăptare. Durerea în timpul alăptării are întotdeauna o cauză. În majoritatea situațiilor în care mama resimte durere pe timpul alăptării, cauza e reprezentată de atașarea incorectă la sân și / sau de probleme structurale în cazul bebelușului (ex un fren lingual restrictiv).Rezolvarea ține în primul rând de corectarea atașării și a poziționării la sân, ceea ce poate aduce beneficii imediate de reducere a durerii, în majoritatea cazurilor chiar și în cele mai dramatice.

Dacă aveți ragade (răni la nivelul sânilor) și nu aveți la îndemână creme speciale sau lanolină vă puteți orienta după ceea ce aveți în casă. Vă prezint mai jos două idei la îndemână (ale căror rezultate sunt consemnate prin studii și practică)

Soluția salină pentru ragade mamare

În aproximativ 1 litru de apă călduță adăugați un sfert / jumătate de linguriță de sare neiodată. Soluția poate fi realizată și mai concentrat ( jumătate de linguriță de sare neiodată, dizolvată într-o cană de aproximativ 250 de ml de apă călduță).
Sânii se înmoaie în această soluție salină după alăptare, pentru aproximativ 10 minute după care se șterg prin tapotare ușoară. Evitați scufundarea sânilor în soluția salină pentru mai mult de 10 minute.
Alternativ puteți aplica soluția direct pe mameloane și apoi o puteți șterge prin tapotare ușoară.
Nu refolosiți soluția salină. Preparați pentru fiecare utilizare o nouă soluție salină.

Ca metodă alternativă am recomandat mamelor același principiu de vindecare pentru ragade, dar prin utilizarea serului fiziologic. Puteți folosi așadar o unidoză sterilă de ser fiziologic (același tip de produs pe care îl folosiți în năsucul bebelușului sau pentru igiena oculară) pentru a aplica pe mameloanele rănite după alăptare.

Unt (ulei) de cocos pentru hidratarea mamelonului și în caz de candidoză mamară

În situația în care vă confruntați cu ragade superficiale puteți utiliza și unt (ulei) de cocos bio (destinat uzului alimentar). Acesta poate fi aplicat în strat subțire, ca înlocuitor al lanolinei, pentru a ajuta la hidratarea mamelonului.

Untul de cocos s-a dovedit în câteva studii restrânse, eficient și împotriva Candida albicans, organismul responsabil pentru apariția candidozei. De aici și utilizarea în cazul candidozei mamare.

Rețineți că sfaturile de mai sus sunt eficiente în forme ușoare ale problemelor menționate. În anumite situații, atunci când planează suspiciunea de infecție bacteriană sau fungică poate fi nevoie de o combinație de antibacteriene și antifungice pe care doar medicul v-o poate recomanda. Nu ezitați să contactați de urgență medicul și consultantul în alăptare dacă sesizați secreții gălbui la nivelul mamelonului lezat, dacă aveți febră sau dacă pur și simplu durerea pe care o resimțiți este peste nivelul vostru de suportabilitate.

Angorjare și canale blocate – foi de varză

Nu avem la ora actuală suficiente studii care să ne spună dacă aplicarea foilor de varză pe sâni este mai eficientă decât alte metode în tratarea angojrării severe (popular cunoscută de mame și ca „furia laptelui”). Însă ceea ce ne arată studiile efectuate e că aplicarea de foi de varză pe sâni în astfel de situații, a redus disconfortul mamelor în absența efectelor adverse.

Dacă ați născut de curând și vă confruntați cu sâni angorjați (dureroși, plini de lapte) sau aveți simptomele unui canal blocat (zone întărite în sân ca urmare a acumulării laptelui), aplicarea foilor de varză crudă pe sâni va reduce disconfortul și inflamația.
E un truc probat și certificat de un număr mare de mame. Îl recomand de fiecare dată în astfel de situații (exceptând cazurile extrem de rare în care există alergie la varză) Funcționează bine și în situația canalelor blocate, ce pot apărea oricând pe perioada alăptării.

Cum folosiți foile de varză?

Rupeți o foaie de varză de dimensiuni cât mai mari, de la interiorul verzei, cât mai aproape de cotor (pentru a fi cât mai curată)
Spălați-o foarte bine sub jet de apă.
Zdrobiți nervurile foii de varză (ex cu capătul unui cuțit) pentru ca foaia să se poată mula cât mai bine pe forma sânului.
Aplicați foaia în jurul sânului afectat , evitând zona mamelonului. Pentru a susține foaia de varză o puteți plasa într-un sutien sau bustieră confortabilă.
Înlocuiți foaia de varză după ce se ofilește.
Nu avem nicio dovadă că aplicarea foilor de varză pe sâni poate reduce producția de lapte a mamei, însă ca măsură de precauție e recomandabil sa încetați aplicarea de foi de varză imediat ce problema se rezolvă.
Pentru mamele care resimt o diminuare a disconfortului la senzația de rece pe sâni, foaia de varză poate fi răcită timp de câteva minute (în frigider) înainte de a fi aplicată pe sâni.
Puteți spăla sânul cu apă și un săpun blând înainte de a-l oferi copilului, pentru a elimina sucurile eliberate de foaia de varză. Această recomandare nu e obligatoriu dacă varza nu a intrat în contact cu mamelonul.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”