Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Munca mamelor are valoare.

Ce valoare au orele de nesomn ale mamelor? Dar îmbrățișările pe care le oferă puilor de om? Minutele de pupici? Dar orele în care își țin copiii în brațe? Mâncarea preparată în puținul timp liber, printre muci șterși, lacrimi alinate și legănat în brațe? Cu siguranță au valoare iubirii.

Sunt ore de muncă în folosul iubirii. Și ne-am obișnuit să le vedem așa, drept expresie altruistă și dezinteresată a iubirii de mamă.

„Mamele stau acasă în concediu de îngrijire a copilului”. Cu accent pe „stau” și „concediu”, chiar dacă multe mame muncesc de fapt 24/7.

Și toată imaginea idilică a muncii domestice, neplătite, dar efectuate în numele iubirii și al spiritului de sacrificiu, dispare.



Munca mamelor din întreaga lume, munca aceea 24/7, făcută de multe ori fără ajutor, ignorată și desconsiderată deseori, are valoare economică.

Reprezintă un procent din Produsul Intern brut al unei țări, spun specialiștii. Chiar și așa, rămâne una din cele mai subevaluate activități economice.

📷 Carlin, Artists Without Frontiers

Munca unei mame ce stă acasă cu copilul valorează peste 126 de mii de dolari pe an

Câteva date despre munca neplătită a mamelor, culese dintr-un raport al ONU, Progress of the World’s Women, 2019-2020:

Femeile efectuează cea mai mare parte a muncii neplătite de îngrijire. În același timp, femeile constituie majoritatea forței de muncă la nivel global.

Femeile fac de trei ori mai multă muncă neplătită, domestică și de îngrijire comparativ cu bărbații.

Femeile muncesc mai multe ore decât bărbații, atunci când la activitățile casnice și de îngrijire a membrilor familiei se mai adaugă și un loc de muncă plătit.

Dacă ar fi să dăm valoare salarială fiecărui job pe care îl fac mamele în activitatea lor de rutină, mamele ar trebui să câștige un salariu anual competitiv.

A făcut o astfel de analiză o companie de asigurări din SUA.

Jobul de mamă ar trebui remunerat cu un salariu anual de peste 126 de mii de dolari.

Raportați-vă la cursul actual leu dolar, faceți calculele și vom ajunge la concluzia că salariul lunar primit de mame ar trebui să fie mult mai mare decât remunerația actuală.

Pe parcursul unei singure zile o mamă poate fi: șofer, bucătar personal, îngrijitoare, educatoare, organizator de evenimente, consilier de sănătate mintală.

Un studiu al Universității Naționale din Australia și a Alive & Thrive a încercat să estimeze valoarea economică pe care mamele o aduc prin hrănirea copiilor. Studiul e un prim pas pentru recunoașterea valorii economice pe care mamele o pot aduce la Produsul Intern Brut al unei țări.

Datele statistice analizate au arătat că valoarea monetară a laptelui matern folosit pentru a hrăni adecvat toți bebelușii și copiii mici din lume este de 4 trilioane de dolari pe an.

 

 

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”