Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Alăptare, maimuțe și oameni. Care e legătura?

Tocmai am aflat că în luna decembrie celebrăm Ziua Internațională a Maimuței. Evident că am aflat cu întârziere, nu e ca și cum mamele află ceva la timp.

Cu această ocazie, am considerat oportun (chiar și cu întârzierea de rigoare) să scriu ceva cu bătaie lungă pentru cei supărați că ne tragem din maimuțe.



E important să știți că ne asemănăm, mai mult decât credeți. Până la un punct. Asta e. Așa e în viață. Nu ne alegem rudele, însă e bine să le cunoaștem. Ca să înțelegem mai bine lucrurile.

Pe filieră evoluționistă noi, oamenii facem parte din clasa mamiferelor, familia Hominidelor (a primatelor mari), ordinul primatelor, genul Homo, specia Sapiens.

Există o serie de asemănări fascinante între om și alte primate mari.

Spre exemplu: durata gestației. La om e de aproximativ 266 de zile, la urangutan de 260 de zile, sau 257 de zile la gorilă. Și primatele nasc noaptea. La fel ca și noi (dacă travaliul nu ar fi controlat sau direcționat spre diverse intervenții medicale, probabil că majoritatea femeilor ar naște noaptea).

Puiul de primată e și el neajutorat la naștere. Dar nu chiar atât de neajutorat precum cel uman. Ca și oamenii sau noi ca ei ?!, puii celorlalte primate sunt dependenți de mamă pentru a supraviețui. E singura sursă de hrană, deci de viață.

Puii de primate se hrănesc la cerere, zi și noapte, sugând la pieptul mamei lor. Alăptarea se face frecvent, datorită compoziției laptelui matern al primatelor (mai sărac în grăsimi decât al altor mamifere).

Spre deosebire de puii de om, majoritatea puilor celorlalte primate au capacitatea de a se prinde strâns de mamele lor, astfel că petrec mare parte din mica copilărie pe corpul mamei.

Și puiul de om are nevoie de contact aproape permanent cu corpul mamei sale, astfel că noi am inventat babywearingul – practică tradițională de a purta bebelușul pe corpul mamei.

Alăptarea durează luni bune și la primate. Chiar și la vârsta de 1 an, deși e complet diversificat cu hrană solidă, unii pui de babuin sug la pieptul mamei lor, în special noaptea. Și, așa cum notează Jeanne Altmann în Baboon Mothers and Infants, încercările de înțărcare ale mamei se pot solda cu proteste și tantrumuri.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”