Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Cum am depășit greva suptului? Despre ce este greva suptului la copiii alăptați, care sunt cauzele ei și cum poate fi depășită greva suptului, am scris pe larg aici. Însă nu v-am povestit până acum o situație similară cu care ne-am confruntat.

Pe când R. avea 1 an și 8 luni a intrat în greva suptului. De la copilul care își dorea să fie alăptat, la copilul care atunci când îi ofeream sânul spunea nu. De ce am ales să vorbesc despre asta? Pentru că poate ajuta mamele care trec printr-o astfel de situație să înțeleagă ce se întâmplă, dacă copilul se înțarcă sau nu și cum se pot raporta la întreaga situație. Din întrebările pe care le primesc și din postările din comunitatea online, mamele se tem cel mai mult de posibilitatea de a-și pierde laptele (lucru foarte puțin probabil).

Cum a fost în cazul nostru?

Ne-am trezit cu un copilaș cu febră, care dispărea pe timpul zilei, apărea noaptea. Era Vineri și cum nu părea a fi ceva serios am decis să așteptăm până luni când aveam oricum programare la pediatru. La mijlocul zilei de sâmbătă, după una din alăptări, a început să plângă. Și apoi la următoarea alăptare a încercat să se atașeze, a părut că îl deranjează ceva, nu a mai vrut sânul și a ținut-o așa tot week end-ul. De fiecare dată când îi ofeream sânul venea, punea capul pe el, îl lua în gură, după care îi dădea drumul imediat. La un moment dat ajunsese să râdă de fiecare dată când îi propuneam să vină la sân și își însoțea râsul cu câte un “nu”.  A fost momentul când m-am temut pentru o fracțiune de secundă de o înțărcare bruscă. Apoi a doua zi, cel mic a început să ne arate cu degetul spre ureche și să ne spună că îl doare. Spre prânz începuse deja să refuze și mâncarea, să plângă în încercarea de a bea apă, fără să se mai poată liniști, așa că am făcut o scurtă vizită la urgențe pentru a ne asigura că totul este în regulă. În tot acest timp el accepta sânul doar noaptea și cu mare dificultate, în poziții ciudate, dar accepta sânul. Luni am ajuns la pediatru și deși eu credeam că este vorba de o otită, s-au dovedit a fi niște „minunate” afte (pe care le întrezărisem și eu acasă, la o scurtă examinare, atât cât a fost de acord să întredeschidă gurița ca să mă pot uita).

Greva suptului sau se înțarcă copilul?

Deja jumătate din familie era convinsă că pur și simplu copilul a decis că pună punct alăptării. Însă acest lucru se întâmplă foarte rar, de pe o zi pe alta, la copiii sub 2 ani. Atunci când un copil decide să întrerupă alăptarea, procesul are în spate o gradualitate (chiar și când vorbim de copii mai mari de vârsta de 2 ani). Practic autonîțărcarea nu se întâmplă la modul “ieri copilul a supt de 10 ori, iar a doua zi nu mai acceptă sânul dintr-o dată”.
Refuzul brusc al sânului, schimbările bruște de comportament alimentar ale bebelușului și copilului mic ar trebui să ne ducă și la medic sau ar trebui să ne facă să discutăm și cu medicul. Pentru că în astfel de situații de cele mai multe ori cauza este una de natură medicală, sau are un substrat medical. Am scris  aici despre greva suptului la copiii alăptați și ce este de făcut atunci când ne confruntăm cu ea în trecut

În cazul nostru a fost în mod evident un refuz al sânului asociat cu durerea cauzată de ceea ce inițial am suspectat ca fiind otită, dar s-a dovedit a fi vorba de afte. Medicul nostru pediatru ne-a explicat că și în cazul aftelor durerea poate iradia înspre ureche.

Ce am făcut în plină grevă a suptului?

Nu m-am panicat. Știam ce este, știam că trece și nu mi-am pierdut o clipă speranța că cel mic va relua alăptarea odată depășită problema de sănătate. Nu am încercat să îl forțez spre sân, dar am continuat să îi ofer sânul și să petrecem mai mult timp împreună decât de obicei (jucându-ne, în brațe, purtat în sistem de purtare, în contact piele pe piele).
Majoritatea copiilor aflați în greva suptului acceptă sânul semiadormiți (la momentele de trezire sau adormire, în timpul nopții). A fost și cazul nostru, am continuat să dormim împreună pentru a facilita hrănirea pe timpul nopții.
Nu am exprimat lapte, deoarece nu a fost cazul, în contextul nostru particular. Însă extragerea laptelui cu o pompă de sân sau cu mâna poate fi esențială în astfel de momente pentru a evita staza laptelui (ce poate duce la cabale blocate, mastită) și pentru a menține producția de lapte.
La trei zile de la debutul grevei, lucrurile au reintrat în ritmul normal, pe măsură ce și durerea cauzată de afte s-a diminuat.

Foto: arhivă personală. O poză de pe vremea când R. era mic bebeluș

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”