Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Primesc din ce în ce mai multe întrebări legate de utilizarea pompelor de sân. Mai jos, am sintetizat informațiile esențiale pe care o mamă ar trebui să le aibă în vedere atunci când ia decizia de a utiliza o pompă de sân. Așadar, Ce trebuie să știi înainte de a alege o pompă de sân?



  • Pompa de sân este un dispozitiv (în unele țări intră în categoria dispozitivelor medicale) utilizat pentru extragerea laptelui matern. Din postura consultantului în alăptare, dar și a mamei ce a utilizat temporar (în paralel cu hrănirea la sân) un astfel de dispozitiv, aș vrea să subliniez că o pompă de sân nu va imita niciodată, la modul fidel, suptul eficient al unui bebeluș. Încurajez mamele să utilizeze pompa de sân cu precauție, doar dacă este necesar și sub supravegherea unui consultant în alăptare. Utilizarea pompei de sân (atunci când se impune) ar trebui privită ca ceva temporar, adițional demersurilor de a eficientiza alăptarea, sau de a-l readuce pe bebe la sân. Țineți cont și de posibilitatea de a extrage (mulge) lapte manual. E o tehnică pe care toate femeile ar trebui să o stăpânească după naștere, indiferent de obiectivele lor în alăptare. La modul ideal ar trebui să vi se explice cum puteți extrage lapte cu ajutorul mâinii , de către personalul din maternitate. În practică am întâlnit mame ce reușeau să extragă mi mult lapte și în timp mai scurt cu ajutorul mâinii, decât cu o pompă performantă.
  • Pe piață există mai multe mărci dar și categorii de pompe de sân. Cu alte cuvinte, un producător deținător al unei mărci de pompe sân poate produce categorii diferite de pompe de sân. În privința categoriilor vorbim de: pompe manuale, operate cu ajutorul bateriilor și electrice. Clasificarea poate merge și mai departe, în funcție de frecvența cu care mama ar utiliza pompa. Există așadar pompe pentru utilizare ocazională (atunci când mama plănuiește să alăpteze exclusiv, dar dorește din când în când să extragă și lapte cu o pompă spre exemplu atunci când pleacă de acasă sau în cazul unei angorjări, etc.). În această categorie intră de regulă pompele manuale, cele operate doar cu baterii și o parte din cele electrice. În situația în care mama dorește să pompeze exclusiv sau frecvent (ex – după supturile bebelușului pentru stimularea producției de lapte, pentru relactare, dacă sunteți despărțită de bebeluș) vorbim de alte tipuri de pompe, pompe speciale din categoria celor electrice. Într-o astfel de situație pompa manuală spre exemplu nu ar fi atât de potrivită.
  • Mergând cu clasificarea de mai sus mai departe, e bine de știut că există pompe destinate uzului individual și pompe destinate utilizării multiple (așa numitele pompe de uz spitalicesc de tip hospital grade, ce pot fi utilizate și pe secțiile de terapie intensivă neonatală, în spitale, în centrele de închirieri). Pompele destinate uzului individual sunt pompe ce nu pot fi sterilizate complet (au așa numitul sistem deschis și teoretic și practic în timpul extragerii o foarte mică parte din lapte poate ajunge la motor) ca atare se recomandă să fie folosite doar de către persoana care le-a achiziționat. Atenție în acest sens la pompele împrumutate de la prietene. Pompele destinate utilizatorilor multipli au sistem închis (o supapă ce nu permite ca laptele să ajungă la motor) și pot fi utilizate de mai multe persoane fără să existe riscul contaminării. O listă cu mărcile de pompe cu sistem închis puteți găsi aici.
  • Dacă utilizați o pompă electrică cu sistem închis, de tip hospital grade, puteți pompa dublu, adică ambii sâni în același timp. Unele pompe electrice destinate uzului individual au de asemenea această opțiune. Pomparea dublă are un…dublu avantaj – scurtează timpul de extragerea laptelui din sâni și crește cantitatea de lapte extras. Ca atare dacă sunteți despărțită de bebeluș (bebe e internat pe o secție de terapie intensivă, la incubator, la lampă, ați născut într-un spital unde se alăptează la program, v-ați întors la muncă), doriți să relactați / să induceți lactația în cazul unui bebeluș adoptat, să creșteți producția de lapte, stimulând sânul și după ce bebelușul suge, o pompă dublu electrică ar fi teoretic cea mai potrivită.
  • Eficiența unei pompe (cât lapte extrageți și în cât timp) depinde în special de potrivirea diametrului cupei pompei pe sânul mamei. Producătorii de pompe dublu electrice oferă posibilitatea de a alege din mai multe dimensiuni de cupe. În acest sens apelați la sprijinul unui consultant în alăptare. Dimensiunea (diametrul) cupei NU are legătură cu dimensiunea sânului (cu mărimea de la sutien), ci cu a sfârcului în timpul pompării. Aceeași femeie poate avea sfârcuri de dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă cupe de dimensiuni diferite la cei doi sâni.
  • Dacă din diverse motive doriți să pompați exclusiv (crezând că în acest fel e mai ușor să vă hrăniți copilul decât la sân), discutați cu mame care fac deja acest lucru. S-ar putea să vă schimbați obiectivele sau să constatați că e modalitatea de hrănire cea mai potrivită pentru voi Povești ale mamelor care pompează exclusiv, care au readus copilul la sân după o perioadă de pompare exclusivă dar și sfaturi utile despre pompare puteți citi pe acest grup.
  • Nu e nevoie să vă cumpărați o pompă înainte de naștere (nu e necesar ca aceasta să facă parte automat din bagajul oricărei gravide). Excepție fac situațiile speciale (anticipați o naștere prematură, bebelușului i-au fost depistate malformații congenitale ce pot îngreuna suptul ex – despicături de buză, nașteți într-o maternitate în care alăptarea se derulează la program, plănuiți să vă întoarceți la scurt timp după naștere la muncă). Chiar și în aceste situații puteți închiria o pompă și în funcție de cum evoluează lucrurile să vă decideți dacă e cazul să cumpărați o pompă sau nu. Un consultant în alăptare IBCLC vă poate asista în demersul de a alăpta exclusiv.
  • lista consultanților în alăptare IBCLC din România o puteți consulta aici
  • Cât lapte extrageți cu pompa nu e o reflectare fidelă a producției de lapte.
  • Nu există cea mai bună pompă (dacă auziți vreun slogan de genul acesta este cu siguranță mult marketing la mijloc). Există pompa potrivită fiecărei mame, iar această potrivire ține de mulți factori, cei mai importanți fiind enumerați mai sus. Pompa de sân nu e o soluție universală pentru orice problemă în alăptare.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”