Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


La 4 săptămâni de viață mama lui J. a trebuit să îl trezească pentru a-l hrăni, lucru care nu i se mai întâmplase până atunci. Din bebelușul activ pe timpul zilei, J. s-a transformat în câteva ore într-un bebeluș letargic care abia reușea să se mai hrănească.

Ca orice mamă responsabilă, mama lui J. l-a dus la medic. Pentru că uda suficient de multe scutece și nu avea febră a fost trimisă acasă cu recomandarea de a reveni dacă situația se înrăutățește.



Pentru că J. mânca din ce în ce mai puțin, mama a fost direcționată în cele din urmă către spital, unde lui J. i s-a administrat oxigen și i s-a montat o sondă specială pentru a putea fi hrănit.

Situația lui J. s-a înrăutățit însă în câteva ore, astfel că bebelușul a fost trimis pe o secție de Terapie Intensivă, unde a fost intubat și asistat de ventilator pentru a putea respira. J. și părinții săi au fost norocoși să găsească un pat liber într-o secție de Terapie Intensivă Neonatală din Olanda. Sub avalanșa unui număr mare de cazuri, cu câteva zile înainte, câțiva bebeluși au fost transferați către spitale din Belgia și Olanda. Pe toată durata internării, mama nu a putut să îl viziteze pe J. decât ocazional. În tot acest timp s-a pompat pentru a putea oferi laptele matern necesar hrănirii.

Povestea lui J., relatată pe platforma RESCEU e una fericită. Acum e un copil sănătos de 2 ani, care a trecut printr-un episod critic în urma infecției cu virusul sincițial respirator (VSR).

Ce este infecția cu virusul sincițial respirator?

Peste 60% din infecțiile de tract respirator comune (de tip viroză) de care suferă copiii sunt cauzate de VSR. Infecția cu VSR este atât de comună încât până la vârsta de 2 ani aproape toți copiii vor fi trecut prin ea. Pentru majoritatea copiilor sănătoși infecția cu VSR este o simplă răceală. Majoritatea copiilor depășesc de la sine această infecție, trecând cu bine de ea. Pentru unii bebeluși vulnerabili însă, infecția cu VSR poate fi una severă și se poate complica cu bronșiolită sau cu pneumonie.

Care sunt copiii mai vulnerabili în fața infecției cu VSR?

În categoria bebelușilor vulnerabili intră în special bebelușii prematuri sau cu greutate mică la naștere. Dar și bebelușii cu afecțiuni pulmonare și anumite tipuri de afecțiuni cardiace.
E util ca părinții să știe că infecția cu VSR poate fi prevenită. Mai multe despre infecția cu virusul sincițial respirator pe www.desprevsr.ro. Campania de informare se derulează sub egida Asociației Române de Neonatologie și Societății Române de Pediatrie.

Foto: Aditya Romansa


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”