Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Ai nevoie de o pompă de sân pentru a putea alăpta? 🤱
E subiectul pe care îl dezbatem astăzi la #scoaladealaptare

De ce am ales acest subiect? Pentru că multor gravide li se induce ideea că pompa de sân este un element obligatoriu al bagajului de maternitate. Cum zilele acestea nu sunt cele mai prielnice cumpărăturilor și nu toate gravidele vor putea achiziționa o pompă, e important să demontăm niște mituri pentru a reduce din anxietate. Și să găsim soluții alternative, simple.

Aș vrea să rețineți că sunt o mamă ce a utilizat cu succes pompa de sân în combinație cu mulsul manual în procesul de creștere a producției de lapte. Pe de altă parte ca și consultant în alăptare am o vedere de ansamblu, dincolo de experiența personală. Asta înseamnă că recomand utilizarea unei pompe de sân atunci când e o soluție eficientă și acceptabilă pentru mamă.

Sunt unul din consultanții în alăptare (și nu sunt mulți) ce are cunoștințe peste medie despre pompe de sân și strategii de pompare fiind capabilă să ofer consiliere și celor mai exigente mame ce pompează exclusiv lapte matern. Mergând pe un drum similar știu mare parte din trips & tricks.

Pe de altă parte, insist pe ideea că pomparea NU este soluția universală la toate probleme de alăptare. Unele mame pur și simplu nu agreează ideea pompării și nu se simt confortabil cu ea. În timp ce altele nu au efectiv posibilitatea de a folosi o pompă de sân. Un alt aspect pe care aș vrea să îl menționez e că pompa de sân e frecvent utilizată în țări precum SUA, unde mamele se întorc la muncă cu normă întreagă, la câteva săptămâni de la naștere. Acolo nu există concediu maternal, deci pomparea e singura modalitate de a oferi copilului lapte matern.

Ca o concluzie intermediară vă rog așadar să fim precauți atunci când le spunem prietenelor sau clientelor noastre că e obligatoriu să își cumpere o pompă înainte de a naște.

Mai jos, câteva idei de care aș vrea să țineți cont:

Pompa de sân nu este o componentă obligatorie a bagajului de maternitate.



În condiții normale, pompa de sân NU este necesară mamei care alăptează, hrănirea bebelușului derulându-se direct la sân. Această modalitate de hrănire a nou născutului (direct la sân) este norma care trebuie încurajată.

Pe de altă parte pot exista situații speciale care fac necesar ca mama ce a născut de curând, să extragă lapte din sâni. Și aici intervine soluția cel mai des recomandată, pompa de sân.
Desi atenție NU este singura modalitate de a extrage lapte din sâni. Și nu e neapărat cea mai bună. 

CARE SUNT SITUAȚIILE ÎN CARE AI PUTEA AVEA NEVOIE SĂ EXTRAGI LAPTELE?

Vă prezint mai jos principalele situații în care e recomandat ca mama să extragă lapte din sâni:

 Situația în care mama este despărțită de bebeluș.
Spre exemplu maternitatea în care naști nu permite ca mama să stea în același salon cu bebelușul și să alăpteze la cerere, zi și noapte.

Sau situația în care mama nu dorește să stea în același salon cu bebelușul zi și noapte, dar dorește să hrănească nou născutul cu lapte matern.

 Situația în care mama alăptează un bebeluș prematur sau cu probleme de sănătate, care îl împiedică să se hrănească eficient sau să se atașeze la sân

 Situația în care bebelușul alăptat nu se hrănește eficient și bebelușul trebuie suplimentat. Extragerea laptelui după supturile bebelușului poate în acest caz să furnizeze suplimentul de hrană al bebelușului (înlocuind astfel parțial sau total laptele praf) și poate stimula lactația (ajutând mama să producă mai mult lapte).

 Situația în care mama dorește să relacteze (să reia alăptarea după ce aceasta a fost oprită) sau să crească lactația.

 Mama a avut dificultăți anterioare în alăptare sau are afecțiuni sau contexte medicale care pot afecta capacitatea de a alăpta exclusiv (ex: probleme de natură hormonală, diabet gestațional, intervenții chirurgicale la nivelul sânilor, naștere prematură, etc).

Lista de mai sus nu e exhaustivă și nici nu indică situații care vor duce automat la probleme în alăptare. E dacă vreți prezentarea unor situații care impun mai multă atenție în felul in care luăm startul în alăptare.

CHIAR E NEVOIE DE POMPĂ?

 Ceea ce aș vrea să rețineți este că în TOATE situațiile de mai sus, pompa poate fi înlocuită cu mulsul manual.

Mulsul manual este o tehnică simplă, nedureroasă și gratuită care ar trebui explicată tuturor mamelor care alăptează (E recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății). E o opțiune de luat în calcul mai ales în situația în care nu aveți acces la o pompă de sân.

 Mulsul manual are și unele avantaje față de utilizarea unei pompe.

Spre exemplu, în primele ore și chiar zile de la naștere (când mama produce colostru) mulsul manual e mai eficient în a extrage laptele. Despre tehnica mulsului manual și despre colostru puteți citi aici

De asemenea, în situații de angorjare a sânilor („furia laptelui”) prefer mai degrabă mulsul manual combinat cu masaj decât o pompă, deoarece în majoritatea cazurilor pe care le-am gestionat, s-a dovedit mai eficient. Despre angorjare și cum o rezolvați puteți citi aici 

CE POMPĂ AR TREBUI SĂ CUMPĂR?

 Dacă totuși intenționați să cumpărați o pompă de sân porniți în alegere de la tipul de pompă recomandată pentru situația voastră.

În situațiile enumerate mai sus, o pompă electrică, ce permite și pomparea dublă poate fi o idee bună dacă și bugetul vă permite. O astfel de pompă ar putea avea și mențiunea „hospital grade” (pompă de uz spitalicesc) deși acesta nu e un standard recunoscut oficial. Și foarte important: să aibă posibilitatea de a vă alege cupe de diferite dimensiuni. Deoarece acest ultim aspect este esențial pentru a avea rezultate bune la pompare, adică pentru a extrage mult lapte, fără durere.

 O pompă care are sistem închis (laptele nu poate ajunge la motor sau alte componente ale pompei) e recomandată mai ales dacă mama hrănește cu lapte matern un prematur sau bebeluș internat în spital.

 NU folosiți pompe utilizate de alte persoane, dacă producătorul pompei nu menționează faptul că pompa e destinată și utilizărilor multiple. Chiar și în cazul pompelor ce permit utilizarea de către mai multe persoane fiecare mamă va folosi un kit individual de pompare.

ÎȚI POATE ARĂTA POMPA CÂT LAPTE PRODUCI?

Utilizarea unei pompe de sân nu este recomandată pentru a „verifica” cât lapte produceți 
Performanțele pompei țin printre altele de cât de potrivită vă este pompa (mai precis dimensiunea cupelor). Citiți mai multe pe tema aceasta aici

Pompatul este o activitate ce necesită o curbă de învățare. Nu toate mamele se simt confortabil să pompeze, iar asta poate afecta cantitatea de lapte extrasă.

Dați o șansă extragerii manuale a laptelui. Veți auzi multe mame care vă spun că pompa le-a salvat, însă faptul că nu aveți acces la o pompă de sân nu ar trebui să echivaleze în mintea voastră cu o condamnare la întreruperea alăptării.

Dacă intenționați și aveți posibilitatea să achiziționați o pompă de sân, puteți să vă ghidați după informațiile din acest articol, Ce trebuie să știi înainte de a alege o pompă de sân? 

Motto-ul după care mă ghidez zilele acestea #totulvafibine Aveți încrederea în asta. When in doubt, apelați la ajutor specializat.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”