Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


„Colicii au început dintr-o dată când M. avea spre două-trei săptămâni. Citisem despre ele înainte de naștere, așa că nu m-au luat prin surprindere.

A fost totuși intens pentru noi. Câteva ore de plâns greu de liniștit, zi de zi, în special seara, în care nu făceam altceva decât să ne plimbăm cu bebe în brațe prin casă, în încercarea de a-l liniști.

Ce faci ca părinte într-o astfel de situație? Verifici scutecul, verifici ca bebe să fie hrănit, te asiguri că nu e altceva, vreun alt disconfort.

Scutec curat, verificat. Hrănit, verificat. Vreun alt disconfort, exclus.



Evident că te duci la medic, pentru a te asigura că nu e vreo cauză medicală pentru care copilul plânge. Am fost, totul în regulă, bebe ușor balonat. Pur și simplu colici.

Ce ne-a ajutat pe noi? Ținut bebe cât mai mult în brațe, pus des la sân, sunete albe și probioticele recomandate de medic.”

Am scris mai sus povestea unei mame care s-a confruntat cu „tradiționalii” colici.

Spun „tradiționali” pentru că plânsul inconsolabil al bebelușului ce durează mai mult de 3 ore pe zi, timp de mai mult de 3 zile pe săptămână, pentru mai mult de 3 săptămâni, ce se manifestă de regulă până la vârsta de 3 luni a bebelușului poate să apară la 40% din bebelușii din lumea întreagă.

Dacă suspectezi că bebelușul se confruntă cu colici e important să contactezi medicul, pentru a exclude alte cauze ale plânsului greu de liniștit.

Mai ales dacă e prezentă febra, bebelușul e letargic sau abdomenul bebelușului este destins, tensionat (burtica pare umflată, e tare).

În ceea ce privește cauzele colicilor acestea nu sunt pe deplin elucidate. Se presupune că episoadele colicative apar ca urmare a imaturității sistemului digestiv, a celui nervos, dar și ca urmare a unor intoleranțe la alergeni alimentari.

Una dintre ipotezele care a intrat în atenția specialiștilor e cea legată de modificări ale florei intestinale a bebelușului, sub impactul perioadei din uter, a nașterii și chiar a modului de hrănire de la începutul vieții.

Acest lucru explică studiile care au arătat o reducere a episoadelor de plâns la bebelușii cărora li s-a administrat un probiotic pe bază de Bifidobacterium animalis, începând cu săptâmâna a doua de viață.
O creștere a nivelului de Bifidobacterium animalis la nivelul florei intestinale a bebelușilor cărora li s-a administrat probioticul s-a asociat și cu o scădere a nivelului calprotectinei fecale, un marker al inflamației la nivel intestinal.

Bifidobacterium animalis subsp Lactis BB-12, unul din probioticele cele mai eficiente în sănătatea tractului gastrointestinal și tratarea colicilor, se găsește în noul Linex Baby picături orale.

Articol susținut de Linex Baby.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”