De Crăciun, oferă cel mai prețios dar: timpul tău

Crăciunul este pentru mine, cel mai special moment din an. O avalanșă de emoții, de amintiri plăcute, mai puțin plăcute se îngrămădesc într-o perioadă scurtă de timp. De-a lungul timpului, am avut parte de sărbători de Crăciun sublime, de momente de maximă emoție, dar și de sărbători de iarnă mai puțin fericite (așa cum a fost din păcate, anul trecut). De  cadouri mult visate, dar și de ani în care mi-aș fi dorit poate mai mult. Din toate experiențele am înțels că timpul este cel mai important cadou pe care ni-l putem facem (atât nouă înșine, cât și celor apropiați)

Timpul de calitate petrecut alături de cei dragi este mai important decât orice cadou material. Timpul are o valoare supremă, este un cadou neprețuit. Oferiți timpul vostru și prezența voastră, copiilor. Nu compensați momentele de absență de pesta an, prin cadouri! Copiii au nevoie de voi, părinții lor, au nevoie de relații de suflet cu voi și apreciază asta mai mult decît orice cadou material valoros.

Să oferi timp copiilor, poate însemna și să renunți la excesul în activitățile tradiționale de Crăciun (curățenie, gătit). Uneori nu găsim alternative la acestea și nici ajutor, așa că suntem nevoiți să rupem din timpul alocat copiilor pentru a pregăti casa sau mâncarea de sărbători. Dacă totuși puteți alege, alegeți timpul cu copilul. Dacă v-ați pune în locul copilului vostru, oare ce ar aprecia mai mult: momentele de bucurie autentică împărtășite de Crăciun sau perfecțiunea cozonacilor? Răspunsul e evident.

Crăciunul este despre bucuria de a primi, dar mai ales despre bucuria de a dărui. De multe ori, uităm de al doilea aspect. Sădiți în copil spiritul de a dărui, Crăciunul e cel mai bun moment pentru a construi această abilitate. În funcție de vârstă poate fi vorba de acte de caritate (în cazul copiilor mai mari care pot dona din jucăriile, hainele lor), cadouri făcute celor nevoiași sau simpla activitate de a împărți mâncarea preferată cu cei dragi (în cazul copiilor cu vârste mici).

Nu imprimați cadoului doar  valoarea materială. Cadourile scumpe, oferite tocmai pentru că sunt scumpe aduc în prim plan ideea de valoare materială. “Nu vă educați copilul pentru a fi bogat. Educați-l pentru a fi fericit. În acest fel va ști care e valoarea lucrurilor, nu prețul lor”, spune unul dintre cele mai bune proverbe contemporane, care circulă pe Facebook.

Regula atunci când cumpărăm jucării pare să fie – cât mai colorate, cât mai mari, cât mai scumpe. Au nevoie cu adevărat copiii de jucăriile tipice din comerț? Experiența mi-a dovedit că prea puțin. Copiii lăsați să exploreze mediul, să fie parte activă din acesta, găsesc în utilitatea lucrurilor din jur, potențiale surse de joacă. Creativitatea e la maxim antrenată în acest fel. Pe când cu o jucărie tipică  riscăm să suprasolicităm copilul și să îi antrenăm fixitatea funcțională (ex macarau de jucărie va imita macaraua reală și nimic mai mult), jucăriile cu multe lumini, culori pot fi obositoare pentru copil, etc. Animalele de companie, un cadou peferat de părinți cu ocazia sărbătorilor, nu sunt doar pentru sărbători. Să ai un animal de companie implică să ai capacitatea să îl îngrijești. Este copilul suficient de mare penru a avea grijă de animal? Se poate angaja copilul într-o astfel de activitate, cu responsabilitate, pe termen lung, fără să se plictiseasca? Este adaptat animalul vârstei copilului?

Vă doresc sărbători pline de armonie!

Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar

Programează o consiliere !