Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Canalele blocate în timpul alăptării reprezintă una din cele mai frecvente provocări cu care se confruntă mamele pe perioada alăptării. Andreea Ola, consultant în alăptare IBCLC explică cauzele ce pot duce la canale blocate, cum poate fi evitată apariția lor, modalitățile de tratament și de prevenire a complicațiilor.

Ce sunt canalele blocate în timpul alăptării?

Termenul de „canal blocat” în alăptare se referă la o serie de simptome ce apar cu urmare a obstrucției curgerii laptelui într-o zonă din sân.

Presiunea generată de laptele care s-a acumulat (a făcut stază) în zona respectivă crează disconfort, durere și se poate resimți ca zonă întărită, palpabilă la nivelul sânului.

Situația de canale blocate netratată corespunzător și la timp poate duce la apariția mastitei, prin accentuarea proceselor inflamatorii și infecțioase asociate.

Care sunt simptomele canalelor blocate în alăptare?

Simptomele unui episod de canale blocate apar progresiv, pe parcursul mai multor alăptări.

Următoarele simptome la mama ce alăptează pot indica prezența canalelor blocate.

Simptome locale (de regulă apar gradual și sunt prezente la unul din sâni)

 • Zonă întărită, dureroasă la nivelul sânului. Se poate simți ca un nodul cu margini regulate sau neregulate, ca o  întăritură sub piele, în oricare din cadranele sânului;
 • Durere în timpul alăptării. Uneori poate fi primul semn, poate precede apariția unei zone întărite la nivelul sânului;
 • Zona afectată poate fi caldă la atingere;
 • Laptele iese mai greu din sânul afectat. Dacă mama hrănește la sân poate sesiza că bebelușul a devenit mai agitat la sân, nu mai înghite atât de activ ca până atunci, respinge sânul (pe fondul fluxului mai scăzut de lapte). Dacă mama folosește pompa pentru a extrage laptele, poate sesiza o scădere bruscă a fluxului de lapte;
 • Uneori pe mamelon poate să apară un punct alb (așa numita „perlă de lapte”).

Simptome sistemice:

 • Nu sunt de regulă întâlnite în episoadele de canale blocate. Mama are o stare generală bună.
 • Uneori, mama poate avea frisoane și o creștere ușoară a temperaturii corporale (sub 38 de grade Celsius), însă nu febră.

 

Canale blocate sau mastită?

Febra (de regulă 38,4 grade Celsius sau peste) +

prezența simptomelor sistemice (stare generală afectată, stare ca „de gripă”, dureri musculare, frisoane, greață sau vomă ) +

simptomele locale de canal blocat = posibilitatea ca afecțiunea să fie mastită infecțioasă.

E important ca odată instalată mastita să nu confundați semnele ei cu cele de canal blocat!

Febra și prezența simptomelor sistemice în contextul a ceva ce părea a fi canal blocat sunt de regulă, simptome de mastită infecțioasă.

Tratamentul mastitei presupune aceleași măsuri ca și în cazul canalelor blocate, însă poate fi nevoie și de tratament antibiotic (compatibil cu alăptarea) dacă simptomele nu se rezolvă în 12-24 de ore de la debut sau sunt deosebit de serioase.

Atunci când tratamentul antibiotic al mastitei este necesar dar întârzie, mastita poate evolua în abces mamar.

Află din videoul de mai jos cum poți diferenția angorjarea (furia laptelui), canalele blocate și mastita.„Falsele” canale blocate

Aud frecvent de situația în care mamelor ce abia au născut li se spune că nu au încă lapte deoarece canalele lor de lapte sunt blocate. În absența simptomelor descrise mai sus nu putem vorbi de canale blocate.

Este normal ca în primele ore și zile de la naștere cantitatea de lapte produsă de mamă să fie mică (câțiva mililitri).

Am scris mai multe despre colostru. 

Nici situația în care mama are o lactație scăzută nu poate fi atribuită canalelor blocate, atâta timp cât nu sunt prezente semnele de mai sus.

Pot fi prevenite canalele blocate în alăptare?

Episoadele de canale blocate pot fi prevenite prin înlăturarea factorilor de risc.

Practic, tot ceea ce ar putea restricționa curgerea normală a laptelui din sân în timpul alăptării sau provoca staza laptelui, poate duce la canale blocate.

Mai jos, o listă a celor mai comune cauze.

Cauzele canalelor blocate pe timpul alăptării

 • Alăptări mai rare decât e normal. Cauzate de: hrănirea la program, limitarea timpului petrecut de bebe la sân, utilizarea suzetei sau a altor tetine artificiale, training de somn, bebeluș care începe să doarmă în mod natural mai mult, bebeluș care suge mai rar pe fondul începerii diversificării, înțărcare bruscă, etc;
 • Hrănirea mixtă, în paralel cu insuficienta drenare a sânului;
 • Atașare deficitară a bebelușului la sân (ce duce poate la drenarea insuficientă a sânilor);
 • Supt slab, dezorganizat al bebelușului din diverse cauze (ex: fren lingual restrictiv, restricții orale, tensiuni musculare, probleme de tonus muscular, etc);
 • Utilizarea unei pompe de sân nepotrivite;
 • Utilizarea unor strategii incorecte de pompare;
 • Supraproducție de lapte;
 • Înțărcare bruscă;
 • Presiune pe sâni (sutien prea strâns, centura de siguranță, dormitul pe burtă, efectuarea compresiilor sânului pe aceeași zonă din sân, sistem de purtare reglat incorect etc);
 • Blocaj la nivelul mamelonului (ex flictene, perle de lapte pe mamelon);
 • Probleme de sănătate la bebeluș sau la mamă;
 • Oboseală excesivă a mamei, niveluri ridicate de stres.

 

Am semne de canale blocate. Când acționez?

IMEDIAT! Cu cât acționăm mai repede de la primele semne, cu atât problema se va rezolva mai rapid și fără riscul unor complicații. 

Dacă măsurile de tratament întârzie, laptele continuă să se acumuleze în zona blocată din sân și poate crește nivelul de inflamație la nivel local.

Asta înseamnă o creștere a intensității simptomelor. De regulă inflamația și edemul asociat pot face ca laptele să iasă și mai greu din sân, întreținând cercul vicios al stazei laptelui.

Din aceste cauze, dacă nu acționăm la timp, poate să apară mastita infecțioasă.

În caz de canale blocate sau mastită alăptarea (sau extragerea laptelui din sâni dacă vorbim de mame ce pompează exclusiv) nu trebuie întreruptă. Întreruperea alăptării sau scăderea frecvenței alăptărilor pot crește riscul complicațiilor. 

Tratamentul canalelor blocate

Tratarea canalelor blocate se face după un „algoritm” simplu: căldură aplicată local înainte de alăptări – > alăptare -> aplicarea de comprese reci.

 

Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire

1. Aplicați căldură umedă pe zona afectată

Aplicați căldură, ideal „umedă” (comprese calde, duș cald, apă caldă plasată într-un scutec, pernițe cu gel încălzite etc) pe zona afectată, înainte de alăptări.

Acest lucru ajută la stimularea reflexului de ejecție, la curgerea mai ușoară a laptelui.

Dacă sânul este inflamat limitați aplicarea de căldură la câteva minute (maxim 5 minute) înainte de alăptări.

După alăptare (sau extragerea laptelui) puteți aplica comprese reci, foi de varză cu nervurile zdrobite (răcite în prealabil), gheață (nu direct pe piele, ci peste un strat consistent de material, pentru a evita lezarea pielii), timp de 20 de minute. Acest lucru va ajuta la reducerea durerii și a edemului, ducând indirect (prin reducerea inflamației) la asistarea reflexului de ejecție a laptelui.

Contrar miturilor, NU va accentua blocajul la nivelul ductelor de lapte.

2. Continuați alăptarea

Nu opriți alăptările, întrucât problema se va complica.

Poate fi nevoie să alăptați mai frecvent decât o făceați, în special din sânul afectat.

Alăptați de minim 8-12 ori în 24 de ore (inclusiv pe timp de noapte). Începeți alăptările din sânul afectat.

Dacă durerea e prea mare și interferează cu reflexul de ejecție a laptelui, începeți alăptarea din sânul neafectat și mutați apoi copilul la sânul afectat odată ce laptele începe să curgă.

În situații excepționale (ex: supraproducție de lapte ca și cauză a episoadelor de canale blocate recurente ) poate fi nevoie de o strategie de descreștere a cantității de lapte extrase, pentru a reduce producția de lapte.

Acest lucru se face doar la recomandarea unui consultant în alăptare.

3. Asigurați-vă că bebelușul e atașat corect la sân

E important că atașarea să fie cât mai bună astfel încât copilul să poată suge corect.

Poate fi de ajutor să încercați mai multe poziții de alăptarepoziționați copilul la sân cu bărbia spre pe zona afectată.

Pentru asta poate fi nevoie să găsiți poziții inedite de alăptare (să stați în patru labe, să vă aplecați peste copil, etc)

Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire
Poziție de alăptare adaptată situației de canale blocate. Gravitația ajută la curgerea mai ușoară a laptelui, iar bărbia bebelușului poate „masa” sânul la ora 12.00, în zona în care se află blocajul. 📷 Mothering Touch

4. Masați blând sânul

Puteți folosi câteva minute de masaj blând al sânului înainte de alăptări și în timpul alăptării, pentru a stimula laptele să curgă mai ușor și pentru a asigura drenajul limfatic și decongestia vasculară a zonei.

Masajul se poate face la duș  sau în cadă și în acest fel combinați masajul cu aplicarea de căldură umedă pe zona afectată.

Folosiți pentru masaj un ulei comestibil (ex ulei de cocos), un lubrifiant nontoxic sau gel de duș (dacă masați la duș).

Foarte important !  Masajul trebuie să fie blând, nu viguros, brutal! Prin masaj blând înțelegem niște mișcări delicate, ca o mângâiere, la nivelul sânului, menite să stimuleze reflexul de ejecție a laptelui.

Sânul nu este un mușchi, ci o glandă cu o structură complexă. Ca atare nu trebuie să masăm ca și cum am avea febră musculară.

Un masaj viguros, dureros poate să ducă la efectul opus: inhibarea reflexului de ejecție a laptelui din cauza durerii, creșterea inflamației, lezarea vaselor capilare din zonă și colapsarea ductelor de lapte. Ceea ce poate înrăutăți problema.

5. Utilizați mulsul manual dacă sugarul nu a reușit să detensioneze sânul

Dacă sugarul nu reușește să detensioneze sânul sau refuză să sugă, puteți încerca să extrageți laptele și să detensionați zona folosind mulsul manual.

Cum se face corect mulsul manual?

Prefer să recomand mulsul manual în defavoarea pompei.

Explicația e că uneori, pompa de sân (mai ales dacă nu e potrivită) poate stimula în gol, ducând la creșterea producției de lapte, fără însă a debloca zona. Acest lucru poate accentua blocajul.

Totuși, atunci când pompa e potrivită și detensionează sânul poate fi de ajutor în deblocare.

6. Măsuri suportive

 • Odihniți-vă (poate fi nevoie ca cineva să preia activitatea din casă).
 • Beți suficient de multe lichide, atât cât vă este sete. Reducerea consumului de lichide NU va grăbi vindecarea.
 • La recomandarea medicului: paracetamol + un antiinflamator de tipul ibuprofen (ambele sunt compatibile cu alăptarea).
 • Lecitina (în doze de 3600-4800 de mg) pe zi poate ajuta în emulsifierea grăsimilor din laptele matern, ducând la deblocarea mai rapidă a zonei obstrucționate. Dacă sugarul este alergic se poate utiliza în loc de lecitină de soia, lecitină de floarea soarelui.
 • Administrarea anumitor tulpini de probiotice s-a asociat cu o reducere a riscului de apariție a mastitei, prin echilibrarea mcirobiomului de la nivelul sânului.
 • Reducerea sau chiar eliminarea grăsimilor saturate din alimentație, s-a dovedit a fi (anecdotic) de ajutor.

7. Solicitați ajutor de specialitate

Este indicat să solicitați ajutorul unui consultant în alăptare IBCLC sau La Leche League încă de la primele semne de canal blocat.

Următoarele simptome arată că problema se agravează și e recomandat să contactați și medicul ginecolog sau senolog:

 • Nu vedeți nicio îmbunătățire în 12 – 24 de ore sau simptomele se înrăutățesc brusc;
 • Apare febra;
 • Stare generală proastă (dureri musculare, frisoane, stare ca de gripă, stare generală de rău, oboseală, etc);
 • Lapte cu sânge sau puroi;
 • Dungi roșii pe sân, sânul este  roșu, fierbinte, inflamat;
 • Pe mamelon sunt prezente ragade (răni) cu aspect infectat
Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire
Sân afectat de mastită. Se remarcă zona roșie, ca semn al unei inflamații extinse. Un episod de canale blocate poate fi însoțit și de înroșirea sânului. Însă atunci când sânul este roșu, mastita trebuie exclusă. 📷 JayneLut

 

Tratamente alternative în canale blocate

Anumite strategii alternative s-au dovedit de ajutor în abordarea canalelor blocate în alăptare.

 • Masajul terapeutic al sânului

În caz de congestie a sânului, masajul terapeutic ce folosește tehnici de drenaj limfatic poate fi de ajutor.

Scopul este eliminarea edemului și mobilizarea laptelui.

 • Utilizarea ultrasunetelor terapeutice

Aplicarea de ultrasunete de către un terapeut certificat în utilizarea tehnicii poate ajuta la deblocare.

Și chiar la prevenția recurenței canalelor blocate.

Conform doctorului Jack Newman, se recomandă o doză continuă de 2 watti/cm2 timp de 5 minute, o dată pe zi, în 2 sesiuni.

O serie de studii de mici dimensiuni au arătat eficiența utilizării terapeutice a ultrasunetelor în canale blocate.  Însă sub supravegherea unui specialist fizioterapeut.

 • Vibrații blânde pe sân

Utilizarea capătului periuței electrice sau al aparatului de ras pentru a masa zona blocată sunt recomandate în mod anecdotic.

Vibrațiile se presupune că ajută la mobilizarea laptelui.

Nu este recomandată utilizarea aparatelor de masaj din comerț, care sunt destinate altor zone ale corpului.

Și nici a improvizațiilor de mai sus, dacă presiunea aplicată este prea mare sau generează durere.

Acest lucru poate înrăutăți problema, conform explicațiilor de mai sus (pasul 4 Masaj).

 • Săruri Epsom

Sărurile Epsom (suflatul de magneziu) au dat rezultate, conform relatărilor anecdotice în tratarea canalelor blocate și a perlelor de lapte.

Pot fi utilizate pentru înumierea sânului afectat  timp de 15 minute (un pumn de săruri Epsom în 2 litri de apă caldă).

Sau pot fi utilizate  în combinație cu un colector de lapte matern de tip Haakaa.

Dacă utilizați săruri Epsom, să spălați sânul înainte de alăptarea sugarului.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
25 septembrie 2016 11:12 am

Bună ziua,
Alăptez de 1 an și 5 luni și azi noapte copilul nu s-a trezit timp de 7 ore sa suga, ceea ce nu a mai facut. M-am trezit cu durere mare intr-o balta de lapte și 1 sân ca piatra. Chiar și după golirea sânului dupa supt viguros doare la palpat, si simt miezul sânului intarit. Ce pot sa fac, ce ar putea fi? Nu am avut nici o problema cu alaptatul de la început. Mulțumesc!

Miha
Miha
13 martie 2017 1:28 pm
Reply to  Daniela

Este bine sa-l trezesti pe bebe daca doarme adanc ca sa-l hranesti la san ? Bebelusul este alaptat exclusiv si are 8 luni jumate.

elena
elena
11 ianuarie 2017 12:02 pm

masajul, garafa cu apa calda si alaptarea chiar miai ajutat. Eu tot eram la un pas de a merge la spital. Eu am masat tot sinul si am inceput sa alaptez continuind sa masez partea afectata si am scapat de problema in jur de o ora. Multumesc mult

Roxana
Roxana
8 iulie 2017 11:00 pm

Buna. Video-ul pare sa nu mai fie disponibil. Poti reveni cu un nou link? Mersi!

Valy
Valy
13 iunie 2018 10:32 pm

Buna seara,
Ma confrunt cu o problema dupa alaptare. Baietelul meu are 2 ani si 1 luna…si de aproximativ 2 luni, dupa ce suge, la nivelul sanului din care a supt incep niste intepaturi asociate cu durere, care pornesc de la mamelon…asa am senzatia….si.mi trece dupa vreo 2-3 ore. Ce ar putea fii? El suge doar noapte…ziua nu….multumesc anticipat pt un raspuns! O seara placuta
P.S.: n.am avut probleme timp de 2 ani in alaptare….

Ana
Ana
9 februarie 2022 8:23 am

Foarte bune informațiile despre canale blocate. Mulțumesc

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”