Copilul agitat la san. Cauze si remedii. Cum calmam copilul agitat la san?

“Bebe 1 a fost alimentat mixt pana la varsta de o luna, medicii asigurand mama ca daca bebe e pus la san mai intai si apoi I se da suplimentarea cu biberonul, nu va ajunge sa respinga sanul. Cand bebe implineste o luna, mama se hotaraste sa renunte la completarea cu biberonul si sa tina copilul numai la san. Bebe suge de cateva ori, apoi devine agitat, trage de sfarc, plange cu sanul in gura, apoi lasa sanul”.

“Bebe 2 suge foarte bine mai tot timpul. Serile insa, devine agitat si plange cu sanul in gura, fara sa para ca mananca prea mult. Pe de alta parte pare sa vrea sa stea la san non stop”.

 “Mama lui bebe 3 a simtit ca sanii I s-au inmuiat atunci cand bebe a implinit 3 luni. Bebe ar manca non stop, plange si se agita la san, mananca din ora in ora, uneori chiar mai repede Daca inainte manca la 2 ore, acum ia uneori sanul in gura si din 30 in 30 de minute.”

 “Bebe 4 e in greva suptului de aproape o saptamana. In timpul zilei suge cateva minute apoi lasa sanul. Uneori plange si pare ca nu s-a saturat, alteori pare distras de ce se intampla in jur. Mananca mai frecvent noaptea, sau in timpul zilei, daca e plimbat sau leganat in brate prin casa”.

 Cam acestea ar fi scenariile tipice pentru copilul agitat la san, pentru copilul fussy, ce pare nervos, frustrat si in unele contexte repsinge chiar si sanul. Fara falsa modestie, ma consider experta in alaptat copil fussy. Despre cum a inceput relatia noastra de alaptare am scris aici. Continuarea fireasca a fost ca m-am confruntat mai tot timpul cu un copil agitat la san si flux scazut de lapte. La noi motivul e stiut: fren lingual posterior (inca nu m-am decis daca sa revizuim frenul sau sa continuam asa bazandu-ne pe nou introdusele solide), cert e ca relatia noastra de alaptare merge in continuare, iar remediile de mai jos sunt testate si validate de mine. La noi au functionat.

De ce sunt copiii agitati la san?

De principiu, sugarii reactioneaza in primul rand la fluxul de lapte al mamei, nu la cantitatea / rezerva de lapte pe care o are mama in sani.  “Copiilor le pasa de ceea ce primesc, nu de cantitatea ce se afla, la modul teoretic, disponibila pentru ei” (Jack Newman, The Ultimate Breastfeeding Book of Answers, p. 119). De regula, copilul agitat la san reactioneaza la un flux (flow) de lapte mai scazut (asta nu inseamna ca mama nu mai are lapte – chiar daca sanul pare gol, sau ca mama nu poate produce suficient lapte asa cum cred in mod gresit multe cadre medicale). Sugarilor le place fluxul rapid de lapte. Daca nu il regasesc, in functie de varsta si / sau starea de foame pot: adormi la san dupa doar cateva minute de supt (fara a finaliza masa) sau pot deveni agitati, trag de sfarc, scapa sanul din gura, in paralel cu supturi frecvente (cluster feeding).

 In anumite contexte fluxul de lapte poate parea scazut pentru sugar:

 • Hranirea cu biberonul Daca a primit si biberon pe langa san, sugarul reactioneaza la fluxul de lapte care e in mod normal mai saczut in san decat in biberon (de unde curge de veo 7 ori mai repede). Se intra intr-un cerc vicios: hranirea cu biberonul afecteaza atasarea copilului la san si tehnica de supt,  fiind agitat sugarul suge din ce in ce mai putin din san ceea ce duce ulterior si la scaderea fluxului de lapte al mamei. Mai multe cauze ce pot duce in mod similar la scaderea fluxului de lapte gasiti aici (late onset decreased milk supply); Unii specialisti in lactatie incadreaza si “grevele suptului” in aceasta categorie.
 • Puseele de crestere. Apar de regula la 7-10 zile de la nastere, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3, 4, 6 si 9 luni. Sunt perioade firesti in care cresterea sugarului e mai accelerata, copilul are nevoie de o cantitate mai mare de lapte, suge mai des pentru a stimula sanul sa produca mai mult. Astfel sanii produc lapte pe loc, iar lactatia se calibreaza in timp pe nevoile crescute ale bebelusului. Poate fi obositor pentru mama, copilul pare vesnic infometat (daca nu se mai trezea noaptea incepe sa se trezeasca) insa de regula dupa 7-14 zile lucrurile reintra in normal. Ca atare nu e un motiv de suplimentare cu lapte praf.
 • Alaptarea in timpul serii. Fiziologic sau din cauza oboselii, fluxul de lapte e mai scazut in timpul serii, cel mai probabil ca urmare a scaderii reflexului de ejectie (eliberare) a laptelui. Asta nu inseamna ca mama nu produce lapte suficient. Studii realizate de dr. Peter Hartmann de la University of Western Australia arata ca volumul de lapte nu e mai scazut seara . Unele studii indica o cantitate de grasimi mai ridicata in timpul serii. Mai mult, sunt specialisti in lactatie care sustin ca unii sugari se pregatesc din timpul serii pentru o noapte in care exista posibilitatea sa nu fie alaptati, ca atare vor sa bea mai mult lapte. Pe principiul puseului de crestere, cand laptele se produce pe loc, sugarii devin agitati ca reactie la fluxul de lapte mai scazut. Nici acesta nu e un motiv de a suplimenta cu lapte praf.

Urmand acest link puteti vizualiza un filmulet in care e aratat comportamentul tipic al unui sugar ce se agita la san, ca urmare a scaderii fluxului de lapte al mamei.

 Alte cauze pentru care copiii pot deveni agitati la san:

 • Fluxul de lapte este prea rapid;
 • Flux rapid de lapte, urmat de un flux incetinit de lapte
 • Copilul este satul dar doreste sa continue suptul pentru confort. Asta se intampla de regula cand mama are o supraporductie de lapte;
 • Ca reactie la ceva din lapte (ex: un aliment prea picant consumat de mama);
 • Reflux, esofagita.
 • De multe ori e suficient sa tinem copilul sa eructeze in timpul sesiunii de alaptare si nu la final, pentru a se calma din plans.

Idei pentru a linisti copilul agitat

 • Asigurati-va ca prinderea la san a copilului este corecta, ca in filmuletul de aici. Incercati sa mariti fluxul de lapte prin compresie pe san atunci cand copilul suge. Dupa ce copilul termina de mancat la un san, il mutam la celalalt. In cazul “cluster feeding” e foarte probabil sa fie nevoie sa alternam sanii intre ei de mai multe ori. Ideea e ca in timp ce dintr-un san curge lapte, in celalalt se formeaza letdownul (unele mame il pot si simti).

Un filmulet despre cum se fac corect compresiile la san pentru marirea fluxului de lapte

  • Atasati copilul la san la primele semen de foame. NU asteptati sa planga. Un copil care plange nu se ataseaza correct la san;
  • Purtati copilul intr-un wrap / sling / sistem ergonomic de purtare ori de cate ori aveti ocazia (chiar si in timpul treburilor casnice). E remediul care mie mi-a salvat alaptarea. Purtarea copilului are doua efecte: In primul rand, relaxeaza sistemul nervos al copilului astfel incat calmeaza si cel mai agitat copil (functioneaza garantat si in caz de colici si reflux). Majoritatea copiilor adorm imediat ce sunt pusi intr-un wrap (studii antropologice efectuate pe populatii care isi poarta in mod traditional copiii au aratat ca acestia nu sufera de colici si nici nu manifesta agitatie in timpul meselor de seara). In al doilea rand, favorizeaza contactul skin to skin, apropierea mama – copil, ceea ce duce la eliberarea in creier a minunatei substante numita oxitocina, responsabila de reflexul de ejectie a laptelui (curgerea laptelui din sani). Asta inseamna ca laptele va curge mult mai usor.
  • Purtarea copilului va da si ocazia sa va odihniti sau sa iesiti cu bebe la o plimbare. Asta da timp organismului sa genereze lapte. In unele situatii, mai ales la sugarii care au preferinta pentru suptul unui san plin, poate fi util sa existe o anumita spatiere intre mese.
  • Incercati sa tineti cat mai mult copilul “skin to skin” (dezbarcat  si pozitionat direct pe pielea voastra).
  • Faceti un dus / o baie fierbinte inainte de a pune copilul la san. Ajuta la curgerea mai usoara a laptelui.  Pe acelasi principiu, puteti pune pe san, in timpul suptului pernite cu gel, incalzite in prealabil;
  • Rugati pe cineva sa va maseze spatele atunci cand tineti copilul la san. Va ajuta sa va relaxati, se elibereaza oxitocina, iar laptele va curge mai usor;
  • Uneori, gandul ca avem un copil agitat la san perturba mama intr-atat, incat afecteaza reflexul de ejectie a laptelui. In acest caz, incercati sa va relaxati. Puteti asculta muzica relaxanta, in timp ce alaptati, puteti inceca sa vizualizati ceva care stiti ca va relaxeaza si va face placere. Unele mame incearca sa isi imagineze ca laptele curge mult mai repede.
  • Tot pentru relaxarea mamei e foarta utila respiratia abdominala. In acest filmulet va este explicat cum se efectueaza corect.
 • Faceti o baie calduta impreuna cu copilul. Il va relaxa, apa calduta reamintindu-I de clipele petrecute in uter;
 • Incercati sa puneti copilul la san imediat ce se trezeste din somn sau cand e semiadormit. E o metoda care la mine a functionat de minune atunci cand ma confruntam cu un flux scazut de lapte; Alte mame confirma utilitatea acestei tehnici in timpul grevelor suptului;
 • Daca copilul este foarte agitat puneti un “zgomot alb” pe fundal: poate fi aspiratorul, fhoenul, TV-ul care merge pe un canal fara semnal.
 • Alaptati copilul plimbandu-va cu el in brate (sau in sling / wrap / sistem ergonomic de purtare). E remediul care s-a dovedit util pentru multe mame confruntate cu greva suptului; Miscarea il relaxeaza pe cel mic;
 • Pe acelasi principiu ca cel de mai sus, puteti incerca sa linistiti / alaptati copilul miscandu-va pe o minge de fitness (aceea care se foloseste pentru gimnastica gravidelor sau pentru diminuarea durerilor in travaliu);
 • In fazele de dezvoltare cognitiva accelerata, cand copilul e atras cam de tot ce e in jur, un flux mai lent de lapte face ca bebe sa fie si mai usor distras de “atractiile” din jur. La mine a functionat schimbarea de peisaj (foarte bine a mers alaptarea in masina), alte mame au ales sa alapteze intr- camera intunecata, cu draperiile trase. Un alt truc ar fi sa purtati margele sau bratari de alaptat, care sa mentina privirea si interesul copilului in zona sanului.

In cazul in care mama are supraproductie, iar copilul reactioneaza la un flux ridicat de lapte:

 • Oferiti acelasi san la mai multe mese succesive. “ Spre exemplu, toate mesele pe o perioada de patru ore pot fi oferite la sanul stang. Pentru urmatoarele patru ore , toate mesele vor fi oferite la sanul drept. Mama trebuie sa se asigure ca sugarul primeste suficient lapte prin aceasta metoda si ca nu ii este foame. Daca copilul pare infometat  si nu mai bea de la primul san oferit nici macar cu compresie, mama trebuie sa ofere celalalt san”. (Jack Newman, The Ultimate Breastfeeding Book of Answers, p. 129)
 • Evaluarea de suparproductie de lapte / reflex prea puternic de ejectie a laptelui trebuie facuta de un consultant in lactatie experimentat. De multe ori, mama are de fapt un flux de lapte scazut, sau copilul nu suge efficient (din cauza ca e pozitionat prost, are fren lingual scurt, etc ceea ce oricum poate duce in timp la scaderea fluxlui de lapte chiar si la o mama cu supraproductie) iar simptomele sunt confundate cu cele de supraproductie / reflex crescut de ejectie a laptelui. Utilizand metoda de mai sus, scade practic productia de lapte, ca atare e important de stiut care e cauza reala a agitatiei copilului la san.

Cand avem nevoie de ajutor?

Daca copilul este permanent agitat la san (nu doar pe perioada puseelor de crestere sau seara) e indicat sa cerem sfatul unui consultant in alaptare experimentat. Acesta va analiza pozitia copilului la san si felul in care transfera laptele din san. De regula, un copil permanent agitat la san, care trage de san, lasa sanul din gura plangand, nu pare sa finalizeze masa, nu pare sa se linisteasca dupa supt, ar trebui evaluat, chiar daca ia bine in greutate. Agitatia sa ascunde o problema (de regula din sfera late onset decreased supply), care nerezolvata in timp poate duce la scaderea rezervei de lapte a mamei si intarcare prematura.

Copilul agitat seara

Un copil care face cluster feeding seara, altfel are un supt normal si ia bine in greutate, NU are indicatie de suplimentare, fapt indicat si de protocolul clinic al The Academy of Breastfeeding Medicine (p.176). Pericolul suplimentarii cu formula la masa de seara e ca sugarul nu se va mai trezi in timpul noptii pentru supt. Or noaptea, nivelul de prolactina (hormonul responsabil de productia de lapte) este mai ridicat , ca atare  chiar si cel mai agitat dintre bebei va suge mai eficient in timpul noptii decat ziua.

Chiar si in cazul copiilor care necesita (din diverse motive) suplimentare, specialistii in lactatie recomanda ca la masa de seara sa se evite suplimentarea. In schimb, mama poate incerca sa stea cu bebe la san cat mai mult, eventual se poate uita la un film, poate citi o carte, lasand copilul sa suga in ritmul sau.

28
Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar
16 Comment threads
12 Thread replies
19 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
RoxanaIepure VeronicaRalucaGabriela CristinaAndreea OLA - Consultant alaptare IBCLC Brasov Recent comment authors
newest oldest
zina
zina

Foarte util si foarte bine punctat! Am trecut de aceste perioade, dar e perfect pentru prietenele mele gravide 🙂 Multumesc!

In brate la mami
In brate la mami

Multumesc si eu 🙂

Mihaela Cornelia Avram
Mihaela Cornelia Avram

Buna ziua. Am citit cu foarte mare interes articolul scris de catre Dumneavoastra si doresc sa va intreb daca mitul 'are mama lapte sau nu este adevarat'. Daca mama nu are lapte este firesc ca bebelusul alaptat sa fie nervos si sa planga la san. Nu am regasit informatii referitoare la acest aspect.

In brate la mami
In brate la mami

Buna ziua si multumesc ca ati adus in discutie un aspect care macina multe mame. Asa cum ati intuit, "mama nu are lapte" e doar un mit. Conform studiilor, 98% din femei pot genera lapte suficient pentru copilul / copiii lor (da, si mamicile de gemeni, tripleti etc, pot alapta cu succes). Odata instalata lactatia, aceasta nu dispare pur si simplu dintr-o data. Faptul ca "mama nu mai are lapte" e doar un mit, e dovedit de intreaga noastra evolutie ca specie – am supravietuit ca specie hraniti fiind cu lapte de mama. Probabil va intrebati de ce in acest context, alapteaza ata de putine romance? Asta se intampla pentru ca in procesul alaptarii intervin erori din momentul nasterii ce continua apoi acasa, mediate fiind de lipsa de informare corecta (inclusiv a cadrelor medicale). Exista insa pe parcursul alaptarii momente cand fluxul mamei poate scadea: fiziologic sau ca urmare a unor erori in alaptare (biberoane, hranire la program, suzeta, pozitie incorecta) probleme ale copilului (acesta nu suge eficient). Exista momente (puseele de crestere) cand copilul suge foarte des si pare ca nu se mai satura iar mama interpreteaza in mod gresit ca nu mai are lapte sau ca laptele ei… Vezi mai mult »

Gabriela Cristina
Gabriela Cristina

Buna ziua, Inainte de nastere am citit tangential despre “nu am lapte destul e un mit”, insa in momentul de fata ma confrunt fix cu asta. M-am informat despre sarcina si nastere, insa nimic despre alaptare. Atasarea la san este buna, uneori suge mai mult, alteori mai putin, insa ii dau si biberon pentru ca suge ce suge cat vine mai mult lapte din san dupa care efectiv nu mai vrea sa suga. La inceput nu mi s-a declansat lactatia, iar el abia tragea de san. Apoi cand lactatia mea s-a declansat, nu era de ajuns pentru el. Bebelusul meu are 2 luni si jumatate (5,200gr si 61 cm) si de la mine isi ia cam 60 ml(dar nu cred ca la fiecare masa e atat), insa mai vrea si biberon, si de cele mai multe ori ii dam si 120ml de lapte praf. Cum as putea sa fac sa-l alaptez exclusiv daca de la mine suge atat de putin, 60 ml fiind o estimare in urma probei suptului si stiu ca nu este chiar concludenta, insa daca bebelusul plange si nu se satura cu sanul meu, cum as putea sa nu-i dau lapte praf? In ultimele 2 saptamani am… Vezi mai mult »

Cristina Postolache
Cristina Postolache

Buna ziua, copilul meu are o luna si a fost hranit cu biberonul in primele 2 saptamani (initial refuza sanul si apoi am luat antibiotice). Am reusit apoi sa conving relativ copilul sa suga doar cu mameloane artificiale de care am scapat acum 2 zile insa bebe refuza sanul, mai mult il linge si nu suge si din aceasta cauza am un flux scazut. Cum il pot convinge sa se ataseze corect? Am incercat cu consultant in alaptare care a reusit sa il faca sa suga cu mameloanele artificiale insa acum nu stiu cum sa il conving si sa iesim din acest cerc vicios pentru ca intre timp il hranesc in continuare dupa ce esuam cu alaptatul eficient cu lapte praf. Multumesc anticipat!

In brate la mami
In brate la mami

Bună Cristina, Ideal ar fi să ții legătura cu consultantul care v-a văzut, să existe un follow up al colaborăriii voastre și să ți se ofere sfaturi și despre cum să scapi de acele protecții de silicon.. O strategie pe care o poți încerca este aceea de a sta cât mai mult piele pe piele cu copilul. Asta înseamna la propriu piele pe piele. Într-o poziție semiînclinată, care să favorizeze autoatașarea și în aceste contexte să nu îl forțezi, să îl lași pe bebe să se atașeze la sân. Mai puteți face așa numita baie de renaștere, rebirth bath, o baie împreună cu bebe într-o atmosferă relaxantă, soțul lângă voi ca să ți-l dea pe bebe și să te asiste, apă călduță, muzică relaxantă pe fundal. Contextul pe care mi-l descrii impune cel mai probabil și o menținere / creștere a fluxului de lapte. Ai cartea dr Jack Newman ? are strategii interesante descrise acolo, informațiile le găsești și pe site-ul său în limba engleză. Multe mame recurg în astfel de situații la pompare după supturile lui bebe (chiar și cu protecții de silicon) cu o pompă dublu electrică. Poți încerca să îl ajuți pe bebe oferindu-i lapte muls printr-un… Vezi mai mult »

Mihaela Merla
Mihaela Merla

Buna ziua! Fetita mea de doua luni are torticolis congenital, facem kinetoterapie de 3 saptamani, iar de jumatate de saptamana imi refuza sanul de pe partea pe care are torticolis. Mentionez ca o alaptez exclusiv, insa are o greutate destul de mica in prezent la 2l1s, respectiv 4460 gr (nascuta cu 3410 gr). Pot sa mai fac si altceva pt a o readuce la sanul refuzat in afara de a schimba pozitia? Din pozitia clasica de alaptare am convins-o dar doar pentru o zi in cea minge. In tot acest timp fluxul de lapte a tot scazut.

Loredana
Loredana

Buna seara.am un bebe de 7 saptamani si nu prea l-am alaptat la san din cauza ca mi s-a spus ca nu am lapte fiindca sanii mei nu sunt tari.as putea alapta?mentionez ca nu curge lapte din sani insa daca strang de san vine laptele.multumesc

Loredana
Loredana

Am uitat sa specific ca si daca nu pun bebele la san o zi sau doua sanii nu se intaresc dar curge putin lapte din ei.as putea alapta si ce presupune asta?

Rox
Rox

Buna ziua! Am un bebe de 9 luni jum, care de 2 sapt mananca haotic rau. Un san il refuza aproape complet, iar din celalalt ia 5 gurite, se intoarce la cel pe care nu l vrea, trage o data si o luam de la capat. Inclusiv noaptea se intampla la fel. A inceput problema cand a avut nadul infundat si abia manca, dar s a rezolvat si sit persista si nu cred ca are legatura cu puseul de la 9 luni. Am incercat sa i dau sanul stand culcata pe laterala, dar nu vrea. Vreun sfat? Multumesc ( gingia a inceput sa fie patratoasa, insa pediatra zice ca pana ii vor iesi dintii mai dureaza mult si nu stiu daca totusi de aici ar fi un disconfort)

gina
gina

buna ziua! bebelusa mea are o luna. am alaptat-o din prima zi fara absolut nici o problema, numai ca dupa aproximativ doua saptamani era foarte nervoasa la san se arcuia, prindea sanul sugea putin apoi ii dadea drumul laptele curgandu-i din gurita si tot asa. Acum am senzatia ca ii este foame dar , daca o pun la piept pur si simplu ma linge,nu apuca sanul sau il tot cauta, parca nu simpte sfarcul, ii bag sfarcul in gura si ea plange. sfarcul este putin proeminent dar uneori este foarte moale, oare asta sa fie problema? si aceata problema se intampla o data pe zi, la ore diferite. aceeasi problema am avut si la primul copil, o alaptam cand era semiadormit, ca atunci reuseam. Asta sa intamplat pana la 3 luni, cand deja incepuse sa ma simta si atunci. Nu as vrea sa se intample si acum.

Anca
Anca

Buna ziua. Foarte interesante si utile informatiile pe care le-am citit mai sus.
Eu sunt proaspat mamica, cu un baietel de 5 saptamani…ne confruntam de cateva zile cu crize de plans in timpul mesei, doar seara. Precizez faptul ca este alaptat exclusiv la san, lapte este din plin, chiar țâșnește in primele minute ale alaptarii. Cauza plansului poate fi scaderea presiunii laptelui? Nu cred ca sunt colici deoarece atunci cand il doare burtica e un plans diferit si se incoarda altfel

Irina
Irina

Am si eu o Problema cu bebita mea de 10 saptamani. De cand am iesit din spital seara primeste lapte praf, insa acum refuza biberonul si vrea doar san, iar mesele de seara au devinit un chin. Situatia este astfel: Se culca la 12 noaptea si doarme pana dimineata la 6 cand ma trezesc cu sanii plini.Laptele imi ajunge pana la ora 16 cand ii dau ultima masa la san. Urmatoarea masa este cu biberonul la 19, singura data cand accepta biberonul.La san ii mai dau pe la 10-11 ca sa adoarma la san ca altfel nu sr culca.Ii dau biberon pt ca seara mi se aduna ff greu laptele si plange incontinuu dr foame. Nici cu biberonul nu se satura dar nu-i dau mai mult de 90 ml. Vreau sa scap de biberon dar seara efectiv nu am lapte si cea mica plange incontinuu de foame. Am incercat 2 zile sa renunt la biberon dar plange incontinuu de foame.Ce as putea sa fac?

Catalina
Catalina

Buna! Te rog ajuta-ma cu un sfat! Am o fetita de 6 luni pe care o alaptez foarte greu in sensul ca sta putin la san, suge ce suge dupa care inghite aer si sunt nevoita sa ma plimb des cu ea si sa o bat pe spate ca sa iasa aerul. Dupa ce ragaie si o pun jos in pat, la nici 5-10 min incepe sa tipe sau sa planga si apoi se repeta episodul: Plimbat, ragait iar si iar. Ideea este ca fata mea inghite PREA MULT AER!! E normal sa ragaie de 5-6 ori intre alaptari? Daca nu da aerul afara plange! O alaptez cam la 2-3 ore. In momentul in care inghite aer nu mai poate manca si se zbate la sanul meu. Saptamana trecuta am descoperit ca fata mea are frenul sublingual scurt si am dus-o la Budimex ca sa i-l taie. Am dat peste un doctor ortoped plictisit care i-a taiat foarte putin din fren. Dupa parerea mea a taiat insuficient. Au trecut 3 zile de la interventie si nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste alaptarea. Numai plansete de nemultumire din partea fetei. Ea inghite mult aer si cand ii dau cu… Vezi mai mult »

elena
elena

Frenul rupt accidentental la buza de sus si gingie copilu are3ani si10luni frenul rupt poate sa ii afecteze pozitia guriti sau a nasului dar frenul rupt ramas sub buzica si la rupt acum cateva luni o sa ii agecteze cu ceva va rog va un sfat ca mie tare frica nu mai am liniste

Anca
Anca

Buna ziua! Am un bebelus de aproape 4 luni si de vreo 3 saptamani ne confruntam cu greva suptului. Am incercat aproape toate metodele sugerate, mai putin purtarea in wrap si cu plansete si arcuiri la san cand este semiadormit abia reusim sa papam 5 minute. O fi suficient pentru el, eu am aproape tot timpul sanii tari, laptele tasneste imediat, evit sa mai folosesc pompa de muls pt ca si asa am destul lapte. Insa de cateva nopti imi refuza sanul si noaptea, ce alte metode imi mai sugerati? Sub nicio forma nu vreau sa-i dau lapte praf, mentionez ca este foarte curios de tot ce in jurul lui. Multumesc anticipat!

Raluca
Raluca

Nu se vede linkul cu filmuletul cu respiratia abdominala

Iepure Veronica
Iepure Veronica

Buna ziua,
Va felicit in primul rand pentru acest articol, dar si pentru celelalte pe care le-ati postat si pe care le gasesc foarte utile.
Eu am un bebelus nascut prematur, hranit exclusiv cu lapte matern. Primele luni l-am hranit cu tetina cu lapte muls, apoi s-a invatat sa manance de la san. Acum avem 7 luni si ne confruntam cu probleme in timpul alaptarii: in timpul zilei este foarte agitat, am impresia ca mananca putin, dar des, pare ca nu se satura, doarme putin, uneori respinge sanul si tipa. In schimb, in timpul noptii mananca foarte linistit, se trezeste doar pentru laptic, iar apoi isi continua somnul. Aveti cateva sfaturi pentru mine, pentru a imbunatati alaptarea pe parcursul zilei?

Programează o consiliere online ! #stamacasa