Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cum stocăm laptele matern? Congelare, dezghețare și încălzire. Dacă ești mamă care alăptează este posibil ca pe parcursul alăptării să te gândești la extragerea (mulgerea) și păstrarea pe termen mai lung a laptelui matern.

Acesta este un subiect de interes în special pentru mamele care sunt separate de bebeluș sau care hrănesc bebelușul cu lapte matern pompat, dar și pentru acelea care hrănesc direct la sân, au parte de scenariul hrănirii mixte sau depun eforturi pentru a crește producția de lapte, ori vizează o reîntoarcere la muncă pe perioada alăptării.

Acest material realizat de specialistul în alăptare IBCLC Andreea Ola  cuprinde informațiile actualizate de care ai nevoie despre: regulile de igienă pe care trebuie să le respectăm atunci când extragem laptele matern, păstrarea laptelui matern la temperatura camerei, frigider, în geanta frigorifică sau în congelator, dezghețarea / încălzirea și condițile în care poate fi oferit bebelușului.

Articolul conține și răspunsuri la situații speciale. Ce fac dacă laptele congelat s-a dezghețat fără să îmi doresc acest lucru? De ce are laptele meu un miros modificat? Cum pot călători cu laptele matern muls? De ce diferă recomandările privind timpii de stocare a laptelui?

Recomandările prezentate în acest articol se aplică situației în care mama stochează laptele acasă, pentru copii sănătoși, născuți la termen.

În  situații speciale (nou născut prematur, nou născut bolnav, internat pe o secție de terapie intensivă) cereți sfatul unui medic în privința stocării laptelui matern.

Este sigur să păstrez laptele matern muls?

 

Cum stocăm laptele matern? Congelare, dezghețare și încălzire

Laptele matern are o compoziție diferită de cea a altor alimente destinate sugarilor.

Laptele matern conține componente cu rol bioactiv, antiinfecțios ce nu se regăsesc în alte substitute de lapte matern (ex formula de lapte).

Această compoziție specifică laptelui de mamă face din laptele matern un aliment ce nu se alterează (strică) rapid.

Laptele de mamă are un profil de siguranță ridicat putând fi oferit sugarilor chiar și în urma unei stocări de câteva luni.

Din acest motiv, laptele matern poate fi păstrat la temperatura camerei, la frigider sau congelator mai mult timp decât laptele formulă sau laptele de vacă.

Înainte de stocare: cum extragem laptele matern?

Este important să respectați câteva reguli de igienă atunci când extrageți (mulgeți) laptele matern.



Acestea sunt reguli simple, de bază, care asigură păstrarea laptelui matern muls, în condiții optime, fără modificări semnificative ale compoziției sale.

 

Cum stocăm laptele matern? Congelare, dezghețare și încălzire

Cum spălăm / igienizăm mâinile înainte de a extrage laptele?

  • Înainte de mulgerea laptelui (cu mâna sau cu pompa), spălați-vă întodeauna mâinile cu apă si săpun, frecându-le (înainte de a le clăti) timp de minim 20 de secunde .
  • În absența apei și a săpunului se consideră acceptabilă utilizarea unui gel de igienizare (curățare) care să conțină minim 60% alcool, în cazul in care mâinile nu par murdare.
  • Utilizarea unui gel de igienizare pe bază de alcool nu este la fel de eficientă ca spălarea cu apă și săpun, mai ales dacă mâinile sunt în mod vizibil murdare.
  • Gelurile de igienizare nu sunt foarte eficiente nici în îndepărtarea pesticidelor sau a metalelor grele.

Trebuie să spăl sânii înainte de a extrage laptele?

  • Spălarea sânilor înainte de a extrage (mulge) laptele nu este necesară, indiferent de metoda de extragere a laptelui folosită.
  • Situația e similară cu cea a hrănirii directe la sân, unde (în condiții normale de alăptare) nu e necesar să spălăm sânii înainte de fiecare alăptare
  • O posibilă excepție poate fi situația mamei bolnave de COVID-19.
  • În cazul în care mama bolnavă de COVID a strănutat / tușit înspre sâni, iar particulele de salivă au ajuns pe aceștia, mama poate spăla sânii înainte de extragerea laptelui

Ce alegem: pompa de sân sau mulsul manual?

  • Atât pompa de sân, cât și extragerea cu ajutorul mâinilor (mulsul manual) permit stocarea ulterioară a laptelui extras.
  • Alegerea modalitatății de extragere a laptelui aparține mamei, în funcție de o serie de criterii. Despre pomparea sânilor am scris aici o serie de articole care vă pot ajuta să faceți alegerea cea mai potrivită pentru voi
  • Mulsul manual este o tehnică simplă, ușor de învățat și accesibilă (inclusiv din punct de vedere economic) oricărei mame. În anumite situații (spre exemplu extragerea cantităților fiziologic scăzute de colostru, în primele zile d ela naștere) mulsul manual este mai eficient decât extragerea laptelui cu pompa de sân
  • Despre mulsul manual am scris aici. Articolul cuprinde și un video care demonstrează tehnica corectă pe care o pot aplica mamele pentru a extrage cu ușurință lapte.

Cât de des spălăm pompa de sân?

  • În cazul în care utilizați o pompă de sân e important ca aceasta să fie curățată și igienizată conform recomandărilor producătorului.
  • După fiecare utilizare, pompa trebuie curățată cu apă caldă și detergent lichid (sau spălată în mașina de spălat vase).
  • O dată pe zi este necesară sterilizarea pompei.
  • În cazul în care utilizați o pompă închiriată sau împrumutată e foarte important ca aceasta să aibă un sistem închis, care să nu permită contaminarea cu laptele altui utilizator.
  • În cazul în care utilizați o pompă închiriată sau împrumutată, Kit-ul de pompare (format din componentele care vin în contact cu laptele matern și cu sânii mamei) trebuie să fie individual pentru fiecare mamă.
  • E recomandabil să curățați carcasa pompei închiriate sau împrumutate, înainte de prima utilizare, cu ajutorul unor șervețele dezinfectante.
SFAT PRACTIC: Indiferent de metoda de extragere a laptelui aleasă, NU este necesar să aruncați primii mililitri de lapte mulși, acest lapte nu este mai slab calitativ sau mai „impur” decât laptele extras la jumătatea sau spre finalul mulsului.

 

Precauții speciale pentru mamele suspecte sau diagnosticate cu COVID-19 (noul coronavirus)

  • În cazul mamei suspecte sau confirmate cu COVID-19 este recomandată igiena riguroasă a mâinilor, a pompei (dacă mama utilizează o pompă de sân), a suprafețelor de contact, dar și acoperirea nasului și a gurii (ex: cu o mască chirurgicală sau din pânză) în timpul extragerii laptelui.
  • Aceleași reguli trebuie aplicate și în cazul hrănirii directe la sân a sugarului.

Cursuri online digitale pentru părinți

În ce putem păstra laptele matern?

Este recomandabil ca laptele matern să fie păstrat în recipiente speciale.

Acestea pot fi:

  • recipiente cu capac (ex sticle de biberon, cu capac);
  • pungi speciale pentru stocarea laptelui matern.

Recipientele din oțel inxodiabil nu sunt recomandate pentru păstrarea laptelui matern muls.

Studiile au arătat o scădere semnificativă a numărului de celule și a viabilității celulare din laptele matern astfel stocat, comparativ cu situația în care a fost păstrat în recipiente din polietilenă sau sticlă.

Evitați stocarea laptelui matern în recipiente medicale (ex recipiente de stocare / recoltare a urinei, a sângelui, etc).

Nu există suficiente studii privind siguranța acestora din punct de vedere al compoziției chimice și a posibilei contaminări a laptelui matern.

În ce poate fi păstrat laptele matern?

Ce recipiente sunt potrivite pentru păstrarea laptelui matern?

  • Se pot utiliza sticlele de biberon (confecționate polietilenă, polipropilenă sau sticlă), atâta timp cât acestea dispun și de capac și sunt confecționate din materiale sigure.
  • Este important ca recipientele de acest gen să fie food grade  și să nu conțină bisfenol A (BPA) și bisfenol S (BPS), toxine regăsite de regulă în produsele din plastic.
  • Bisfenolul A (BPA) este o toxină ce poate fi prezentă și în plasticul din care sunt confecționate unele biberoane.
  • Deși a fost interzis acest uz al său începând cu 2012 de către FDA.
  • Legat de BPA există dovezi solide care arată potențialul său de disruptor endocrin.
  • Precauția este necesară și în cazul bisfenolului S, folosit ca înlocuitor al bisfenolului A în recipientele din plastic (unele marcate chiar ca BPA free)

Cum ne dăm seama că un recipient e sigur?

  • Puteți stabili dacă un recipient de plastic conține BPA uitându-vă pe fundul recipientului, unde există o cifră încadrată într-un triunghi compus din săgeți (simbolul de reciclare).
  • Cifrele 1,2,4 sau 5 indică produse ce nu conțin de regulă BPA. Cifrele 3, 6 și 7 indică probabilitate ridicată ca acel recipient de plastic să fie unul cu un conținut ridicat de BPA. Simbolul PC (de la policarbonat) este de asemenea de evitat, indicând un plastic cu conținut ridicat de BPA.

 

SFATURI PRACTICE:

  • Înainte de a fi folosite la colectarea și stocarea laptelui, recipientele trebuie să fie curățate cu apă și detergent lichid, clătite cu apă  (sau spălate și igienizate în mașina de spălat) și lăsate la uscat pe un șervet de hârtie.
  • O extra precauție ar fi sterilizarea lor zilnică.
  • Sterilizarea înainte de fiecare folosire nu e necesară pentru nou-născutul sănătos, la termen)
  • Nu umpleți sticla până la vârf dacă intenționați să stocați laptele respectiv la congelator. Procesul de congelare poate face ca laptele înghețat să își mărească volumul

 

Pungi speciale pentru stocarea laptelui matern

  • Sunt pungi speciale, sterilizate în prealabil în procesul de fabricație (ca atare nu necesită spălare sau sterilizare prin fierbere înainte de folosire),
  • Sunt de regulă confecționate din polietilenă si polyester / nylon, ceea ce le face sigure pentru stocarea laptelui matern;
  • Pungile speciale de stocare a laptelui matern nu sunt reutilizabile;
  • De regulă, aceste pungi au prevăzut și un indicator de nivel maxim până la care pot fi umplute. Nu depășiți acest indicator deoarece laptele înghețat își mărește volumul;
  • Pentru a evita irosirea laptelui, umpleți punga în cantitatea de lapte pe care o bea copilul la o masă (30 pana la 120 de ml);
  • Recomand mamelor să ia în calcul stocarea în cantități mai mici decât cele consumate de copil la o masă completă (ex 20-30 de ml), mai ales atunci când mama suplimentează cu laptele muls. În acest fel, se poate evita irosire laptelui decongelat dar neconsumat complet în timp util;
  • Există și pungi pentru stocarea laptelui matern care se pot atașa direct la pompă, astfel încât laptele pompat se varsă direct în pungă, nemaifiind nevoie de sticle colectoare. De regulă, acest tip de pungi sunt vândute de aceleași companii care produc și pompele de sân;
  • Evitați să suflați aer în pungă (pentru a o deschide) și evitati să atingeți interiorul pungii cu degetele, ambele manevre putând duce la contaminare;
  • După ce ați turnat laptele în pungă, turtiți ușor partea superioară a pungii, astfel încât să scoateți excesul de aer și apoi închideți punga cu fermoarul prevăzut;
  • De regulă, pungile speciale pentru stocarea laptelui matern au și un spațiu destinat inscripționării datei, orei (informații care trebuie întodeauna completate) la care a fost colectat laptele îi a numelui copilului (important mai ales dacă stocați laptele în spital sau pentru hrănirea unui copil la creșă sau de către bonă);
  • Notați data și ora colectării laptelui în câmpul special rezervat pe pungă.
  • Evitați să folosiți pungi care nu sunt destinate special stocării laptelui matern. Pungile simple, alimentare nu sunt pre-sterilizate, deci riscul de contaminare este mult mai mare, iar materialele din care sunt confecționate pot distruge anumite componente importante din lapte, din cauza aderenței acestora la pereții pungii

Cum stocăm laptele matern la temperatura camerei, frigider, ladă frigorifică sau congelator?

Cât rezistă laptele matern la temperatura camerei, frigider, congelator

Compoziția specifică laptelui de mamă, ce abundă în factori bioactivi, în celule vii cu rol antiinfecțios – permite păstrarea laptelui matern pe perioade îndelungate.

Durata optimă de păstrare a laptelui muls depinde de temperatura la care e stocat laptele. Cu cât e mai scăzută temperatura, cu atât laptele poate fi păstrat mai mult timp.

Pe parcursul procesului de păstrare a laptelui pot apărea modificări ale compoziției acestuia. De aceea laptele proaspăt muls e indicat să fie primul oferit bebelușului, el conținând o parte din „memoria” imunitară a mamei din momentul mulgerii.

Laptele refrigerat are la rândul său, mai multe proprietăți antiinfecțioase decât cel congelat.

SFAT PRACTIC: În cazul în care nu intenționați să oferiți laptele muls bebelușului în următoarele câteva ore de la extragere, e bine să îl puneți la rece (la frigider), iar dacă estimați că nu îl veți folosi în următoarele 4 zile puteți să îl congelați direct.

În procesul de stocare a laptelui, încercati să evitați adăugarea de lapte încălzit / mai cald  peste lapte deja răcit sau înghețat, pentru a evita reîncălzirea laptelui deja stocat. Cel mai bine este să răciți în frigider laptele proaspăt muls, înainte de a-l adăuga peste laptele mai vechi.

 

Cum stocăm laptele matern la temperatura camerei, în geanta frigorifică, în frigider și la congelator?

Indicații privind păstrarea laptelui matern

UndeTemperaturaDurataComentarii
La temperatura camerei (lapte proaspăt extras)16 – 29°Cpână la 4 ore (ideal)

până la 6-8 ore (acceptabil dacă temperatura e mai scăzută în cameră)*

Recipientul în care se află laptele trebuie acoperit și ținut la o temperatură cât mai scăzută; acoperind capacul recipientului cu un prosop umed poate duce la menținerea laptelui la o temperatuă mai scăzută.

Pentru stocarea laptelui de mamă la temperaturi mai mari (27-32° C) Academy of Breastfeeding Medicine recomandă o limită de 4 ore. Dacă laptele nu a fost consumat în acest interval, e recomandat ca după 4 ore să fie pus la frigider sau congelat.

Aceeași sursă consideră că laptele de mamă colectat în condițtii de maximă igienă poate fi menținut, în cameră, la temperaturi mai joase, până la maxim 8 ore.

Geantă frigorifică / geantă termică cu elemente de răcire15° Cpână la 24 oreTemperatura în interiorul unei genți frigorifice mici cu un element de răcire (ice pack) este de aproximativ 15 grade C.

Mențineți elementele de răcire în contact cu recipientul / recipientele în care se află laptele. Limitați deschiderea genții frigorifice.

În frigider < 4° Cpână la 3-4 zile(ideal)

până la 5-8 zile (acceptabil)**

Colectați laptele în cel mai curat mod cu putință. Păstrați laptele în spatele frigiderului, acolo unde temperatura e mai scăzută.
**Se acceptă păstrarea până la 8 zile dacă colectarea laptelui s-a făcut în cel mai curat mod.Dacă în acest interval, laptele matern nu a fost utilizat se recomandă congelarea lui.
Congelator< – 4 °Cpână la 6 luni (optim)

până la 12 luni (acceptabil)

Depozitați laptele departe de laterale și înspre spatele congelatorului, acolo unde temperatura e constantă.

Laptele matern congelat timp îndelungat poate avea un nivel mai scăzut de grăsimi, proteine, vitamina C și lactoferină comparativ cu laptele proaspăt muls. Chiar și așa, o parte din componentele importante ale laptelui matern (ex imunoglobulina de tip A – IgA) nu par a fi afectate de congelare.

Pot amesteca lapte proaspăt muls peste cel păstrat în frigider?

Da, putem amesteca și păstra în același recipient lapte rezultat din extrageri diferite.
Atunci când extragem laptele în mai multe etape, optimul este să amestecăm laptele respectiv, la aproximativ aceeași temperatură.
Concret, dacă avem lapte matern muls în frigider și peste el dorim să adăugăm lapte proaspăt muls sau la temperatura cemerei, ideal ar fi să lăsăm laptele mai cald la frigider, înainte de a-l turna peste cel rece, stocat deja în frigidier.
În practică însă, la noi acasă (excepție situația când donăm pentru o bancă de lapte matern sau dacă trebuie să respectăm regulile unei secții de terapie intensiă neonatală) dacă se întâmplă să adăugăm lapte matern proaspăt muls peste cel din frigider , nu este o problemă.
Acel lapte astfel amestecat nu e stricat, poate fi oferit fără probleme bebelușului.
Singura situație la care e cu adevărat interzis să turnăm lapte proaspăt muls peste lapte dintr-o extragere anterioară, e cea în care am turna lapte „recent” muls sau la temperatura camerei sau chiar ținut la frigider, peste laptele deja congelat.
Asta ar putea favoriza decongelarea laptelui , însă chiar și acest scenariu (al decongelării) e improbabil dacă laptele respectiv ajunge din nou la congelator, în scurt timp.

Cum dezghețăm laptele matern congelat?

 

Cum dezghețăm laptele matern

 

  • Laptele matern stocat la congelator poate fi dezghețat gradual în frigider (de regulă procesul de dezghețare durează 12 ore – laptele poate fi scos din conglator și pus în frigider cu o seară înainte și lăsat peste noapte în firgider). Nu lăsați laptele matern congelat să se dezghețe la temperatura camerei!
  • Pentru o decongelare mai rapidă, puteti ține recipientul cu lapte congelat sub jet de apă (la început apă rece , apoi puteti creste gradual temperatura – pana la maxim 37 de grade C) sau puteți plasa recipientul în care se află laptele congelat într-un alt recipient cu apă călduță.
  • Decongelarea graduală în frigider este superioară celei mai rapide, cu ajutorul apei. Prin decongelarea graduală la frigider se pierd mai puține grăsimi din laptele matern (Academy fo Breastfeeding Medicine)
  • Nu decongelați NICIODATĂ laptele de mamă în cuptorul cu microunde. Temperatura din cuptorul cu microunde nu poate fi controlată, ceea ce rezultă în încălzire inegală a laptelui (anumite zone rămân reci, în timp ce altele devin foarte fierbinți). Decongelarea laptelui în cuptorul cu microunde poate duce și la o scădere semnificativă a proprietăților anti-infecțioase ale laptelui;
  • Laptele matern decongelat poate fi păstrat la temperatura camerei (sub 25 ° C) până la 1-2 ore.
  • Laptele matern decongelat poate fi păstrat în frigider timp de 24 de ore (acest interval de timp se calculează din momentul în care laptele s-a decongelat complet, NU din momentul în care a fost scos din congelator)
  • Nu se recomandă recongelarea laptelui matern decongelat complet în prealabil.

 

Păstrarea laptelui matern după decongelare

UndeDurata
La temperatura camerei (sub 25 ° C)până la 1-2 ore
Frigider (4 ° C)până la 24 ore

 

Cum oferim laptele matern stocat?

 

Cum oferim laptele muls bebelușului

Temperatura laptelui oferit sugarului

  • Laptele matern stocat poate fi oferit rece, la temperatura camerei sau încălzit
  • Unii bebeluși pot accepta laptele matern rece, direct de la frigider sau imediat după decongelare, fara a mai fi nevoie de o încălzire a acestuia.

Cum încălzim laptele?

  • În cazul in care bebelușul preferă laptele cald, acesta poate fi încălzit fie punând recipientul de stocare închis sub jet de apă crescand gradual temperatura apei, fie scufundarea recipientului închis în apă călduță (ex timp de 20 de minute la maxim 40 ° C)
  • Nu încălziți NICIODATĂ laptele de mamă în cuptorul cu microunde sau direct pe aragaz, tenperaturile mai ridicate schimbând din proprietâțile laptelui matern. Încălzirea la cuptorul cu micorunde poate produce o creștere inegală a temperaturii, cu zone excesiv de fierbinți ce pot arde gurița bebelușului.
  • Nu aduceți laptele de mamă la punctul de fierbere. Încălzirea laptelui la o temperatură de peste 40 de grade duce la distrugerea unor factori cu rol imunologic din laptele matern.
  • Verificați întotdeauna, înainte de a oferi laptele încălzit,  temperatura acestuia. Puteți turna cîteva picături în interiorul încheieturii mâinii sau în plica cotului
  • Mișcați blând recipientul în care se află laptele, pentru a amesteca grăsimea ce s-a separat.

În ce îi oferim sugarului laptele?

  • Laptele trebuie oferit sugarului în recipiente curate, spălate cu apă și detergent lichid, clătite cu apă curată și lăsate la uscat pe un șervet de hârtie, înainte de fiecare utilizare
  • Pentru un bebeluș sănătos nu este necesară sterilizarea înainte de fiecare utilizare
  • Pentru igienizare suplimentară se recomandă o sterilizare zilnică (o dată pe zi). Aceasta se poate face: în mașina de spălat vase (ciclul special de igienizare – temperatura apei cea mai ridicată și uscare cu are cald), prin fierberea timp de 5 minute (după spălarea în prealabil), prin sterilizarea în pungi sau recipiente speciale în cuptorul cu microunde sau în sterilizatoare speciale

Ce facem dacă bebe nu mănâncă tot laptele la o masă?

Până în acest moment nu există studii extinse care să stabilească dacă este sigur sau nu ca un bebeluș să bea laptele de mamă rămas de la masa anterioară și cu care saliva sa a intrat deja în contact.

Se recomandă utilizarea acestui lapte neconsumat în termen de 2 ore de la terminarea mesei anterioare.

Lapte matern cu miros și gust modificate?

Laptele matern stocat poate avea gust și miros schimbate în timp, fără ca acest lucru să indice faptul că laptele s-a stricat. Acest lucru se datorează activității lipazei, o componentă  enzimatică din laptele matern  cu rol de dezintegrare a grăsimii în acizi grași. Activitatea acestei enzime (componentă normală a laptelui matern) nu este dăunătoarea, ea ajută nou născutul să digere mai ușor laptele matern .

Modificările de gust și miros pot apărea pe parcursul stocării îndelungate deoarece activitatea enzimei lipază nu este inactivată de temperaturile scăzute.

Majoritatea bebelușilor nu au o problemă în a consuma lapte matern cu gust și miros modificate de activitatea lipazei. Părinții sunt cei care sesizează de cele mai multe ori mirosul modificat (ex ca de săpun de casă) și se tem că laptele nu mai este bun.

Totuși, există și bebeluși care refuză să consume laptele cu miros modificat, deși aceste situații sunt excepționale.

Într-o astfel de situație în mod evident excepțională, La Leche League recomandă încălzirea laptelui (până apar bule pe marginea recipientului, fără însă a se ajunge la punctul de fierbere) imediat dupa mulgere și apoi răcirea / congelarea lui imediată.

Acest procedeu ar duce la dezactivarea enizmei lipază, sensibilă la temperaturi ridicate. Pe de altă parte, Academy of Breastfeeding Medicine NU recomandă încălzirea de rutină a laptelui matern la o temperatură de peste 40 de grade Celsius, tocmai deoarece acest lucru duce la reducerea activității enzimatice dar și la distrugerea unor componente importante cu rol antiinfecțios din laptele matern.

Laptele stricat are un pronunțat miros urât și are gust acru.

Despre lipaza în exces și alte cauze care pot modifica mirosul laptelui matern stocat, puteți citi pe larg aici, într-un articol rezervat acestui subiect.

S-a luat curentul și am lapte în congelator

Lapte stocat in congelatorul meu

Conform Academy of Breatsfeeding Medicine “există puține informații privind recongelarea laptelui matern dezghețat. Creșterea bacteriană și scăderea activității antibacteriene în laptele decongelat vor depinde de tehnica de decongelare, durata procesului de decongelare și cantitatea de bacterii din lapte la momentul extragerii. În acest moment nu poate fi făcută nicio recomandare privind recongelarea laptelui matern dezghețat” . Conform Kellymom, există totuși un studiu experimental preliminar care a arătat un conținut adecvat de vitamine și o încărcătură bacteriană normală în cazul unor loturi de lapte de mamă recongelate.

Totuși, trebuie mai degrabă prevenită dezghețarea accidentală a laptelui. Pentru a preîntâmpina acest lucru, eu mă asigur că am congelatorul întodeauna plin. Atunci când nu depozitam alimente în el, am umplut sticle și pungi de apă pe care le-am depozitat în compartimentele congelatorului. Un congelator plin își menține temperatura, în caz de pană de curent, până la 48 de ore (și 24 de ore daca e pe jumătate plin), în condițiile în care ușile rămân închise.

De asemenea, în cazul unei pene de curent sau a unei dezghețări accidentale a congelatorului, atâta timp cât în lapte se mai află cristale de gheață, acesta este considerat înghețat și poate fi folosit sau repoziționat într-un congelator care funcționează.

Cum se poate călători cu laptele matern?

În cazul în care călătoriți cu lapte matern muls, cea mai sigură variantă este să plasați laptele matern într-o geantă frigorifică (termică) cu elementele de răcire în contact cu recipientul în care e stocat laptele. Laptele poate fi transportat astfel timp de până la 24 de ore.

Odată ce ajungeți la destinație laptele trebuie oferit sugaruluiî șn caz contrar e indicat să îl puneți la frigider sau congelator.

În cazul în care călătoriți cu avionul, verificați reglementările operatorilor aeriene, însă laptele matern poate fi luat în bagajul de mână în cantități rezonabile, chiar și dacă nu călătoriți cu un copil. Cel mai probabil va trebui să scoateți recipientele de lapte matern din bagajul de mțnă și să anunțați operatorii aeroportului de existența lor, la momentul controlului bagajelor de mână.

Recomandări diferite?

În căutarea informațiilor despre stocarea laptelui matern e posibil să fi găsit timpi de stocare diferiți.

Spre exemplu, am comparat ghidurile de folosire a 3 dintre pungile de stocare a laptelui matern de pe piață și toate 3 aveau recomandări diferite privind timpii de stocare. În toate cele 3 cazuri erau mai mici decât temperaturile și timpii de stocare indicați de protocoalele oficiale.

Aceste diferențe apar deoarece studiile efectuate pe menținerea calității laptelui matern stocat s-au făcut la diferite temperaturi, implicit rezultatele au fost variate.

Dacă aveți nelămuriri privind stocarea laptelui matern, consultați sursa primară (protocolul Academy of Breastfeeding Medicine sau recomandările de la CDC ale căror recomandări compilează de fapt rezultatele tuturor studiilor efectuate pțnă în prezent). Acestea au fost de altfel sursele folosite pentru tabelul privind timpii de stocare din acest articol.

În imaginile care ilsutează acest articol, stocul meu de lapte matern muls cu drag și spor 🙂 În congelator, am încercat să poziționez pungile vertical, astfel încât să nu existe riscul scurgerii laptelui (un risc minim deoarece fermoarul pungii inchide foarte bine). În imagine, pungile apar răsturnate ca urmare a deschiderii ușii congelatorului. Eu am stocat în general, cantități mici în fiecare pungă (intre 30 – 70 ml).

Articole de interes pe acest subiect:

 

Referințe
  1. ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017, BREASTFEEDING MEDICINE Volume 12, Number 7, 2017 ª Mary Ann Liebert, Inc. DOI: 10.1089/bfm.2017.29047.aje
  2. Centers for Disease Control and Prevention, Proper Storage and Preparation of Breast Milk, accesat octombrie 2020
  3. Centers for Disease Control and Prevention, When and How to Wash Your Hands, accesat octombrie 2020
  4. La Leche League, Storing Human Milk, accesat octombrie 2020
  5. State of New Jersey, Department of Human Service, Office for Prevention of Developmental Disabilities, BPA – Bisphenol A – possible effects during fetal development or on newborns, accesat octombrie 2020
  6. Wikihow, How to Choose Safe BPA Plastics, accesat octombrie 2020

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
doroteea
doroteea
13 octombrie 2015 7:03 pm

Buna seara. Laptele meu tinut o zi la frigider are gust de sapun ( grasime oxidata). A fost recoltat si pastrat conform recomandarilor. pompa si recip de colectare ( biberon) au fost sterilizatite la microunde in recipient special (raman putin umede, de la abur), apoi transferat in borcan de stica siel sterilizat tt la microunde. Il maipot ds copilului in conditiile astea? Multumesc!

Mirela
Mirela
10 decembrie 2015 8:01 pm

Buna seara, Doresc si eu o mica lamurire: astazi am inceput sa folosesc pompa, e prima oara. Incerc sa pregatesc momentul mersului la cresa, asa ca vreau sa ajung sa pot oferi copilului meu 2 mese cu lapte muls la biberon. Am crezut ca e foarte simplu: mulgi, colectezi 100-150 ml, bagi la frigider/congelator si gata, dar vad ca e un pic diferit de imaginea oferita pe net 🙂 Nu am suficient lapte sa alaptez copilul si sa colectez , dupa 2 ore de muls la pompa am reusit sa adun circa 25 ml pe care pruncul meu le-a lins… Vezi mai mult »

Maria
Maria
25 ianuarie 2016 10:38 pm
Reply to  Mirela

A trecut ceva timp de la intrebare, dar va spun despre experienta mea – am si eu fetite de 3 luni. Despre stocare… ma abtin. Eu una am mai adaugat lapte nou in recipient mai vechi, dar nu stiu daca e corect. Am constatat ca m-a ajutat ceaiul Hipp pentru alaptare. Si berea fara alcool a avut poate un rol. Am luat Galafor, dar tot asa… 20 ml…, deci nu a fost prea util. Si am observat ca in timpul mulgerii e util sa apas pe san in anumite zone. Pot sa stau 10 minute si sa am senzatia ca… Vezi mai mult »

Mihaela
Mihaela
29 iunie 2016 2:32 am

Buna ziua,

In timpul alaptarii mi se acriveaza si celalalt san. Se strang cam 30 ml la o masa. Pot strange de la mai multe mese in acelasi recipient si apoi sa-l congelez? Dupa fiecare masa am pus recipientul in frigider.

Multumesc!

Elena Mihai
Elena Mihai
14 iulie 2016 2:26 pm

Buna ziua,

Pot colecta laptele de-a lungul unei zile, Sa il țin la frigider si la următorul muls sa adaug peste ? Sau nu este ok sa pun laptele de la sân peste cel rece ?
Mulțumesc

Roxana Moise
Roxana Moise
7 februarie 2018 1:47 am

Buna seara. Urmeaza o calatorie cu avionul si am dori sa luam 2-3 pungute de lapte inghetat de la congelator in bagajul de cala pe care sa il folosim la destinatie in caz de urgenta. In mod normal am vazut ca decongelarea incepe prin lasarea laptelui in frigider. Credeti ca laptele este safe sa fie utilizat asa. In cala este rece de obicei. Calatoria va fi in jur de 8 ore door to door. Multumesc

Larisa
Larisa
29 ianuarie 2020 5:25 pm

Buna ziua,

Am si eu o intrebare scurta: se mai poate baga la congelator laptele care a fost depozitat initial in frigider? (Respectand timpii recomandati, adica inainte sa se implineasca cele 8 zile pt depozitare optima la frigider sub 4 grade celsius).

Mi se intampla sa il depozitez la frigider crezand ca il voi folosi in urmatoarele zile, dar apoi intervin diverse lucruri, nu mai avem nevoie de lapte in acel moment, si ma gandeam sa nu il irosesc.

Multumesc
Larisa

Ioana
Ioana
13 martie 2020 6:46 am

Buna ziua! Cat timp de la decongelare poate fi păstrat laptele matern la frigider?

Cursuri online “Școala de părințeală”