Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Când apar primii dințișori începe concertul. Ce este de făcut?

Una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc este cea legată de perioada erupțiilor dentare. Obișnuiesc să le spun părinților că procesul eruptiv și disconfortul asociat pot debuta cu mult timp înainte ca erupția propriu zisă să aibă loc. Așa că nu e de mirare, că ceea ce mulți părinți consideră a fi regresia somnului de la vârsta de 4 luni, e de fapt o perioadă de treziri normale pe timp de noapte, asociate (și) disconfortului cauzat de debutul erupției dentare.

În cazul nostru, disconfortul cauzat de apariția primilor dințișori a fost una din pietrele de încercare pe care din fericire nu le-am bifat. Sau cel puțin nu am simțit să ne fi încurcat foarte mult. T. a fost unul din acei copilași ai căror dințișori au erupt întotdeauna pereche, ceea ce a scurtat probabil perioada de disconfort.



Principalul semn pe care îl sesizam, de regulă cu o săptămână sau două înainte ca dințișorii să apară, a fost cel legat de mărirea supturilor pe timp de noapte. Erau poate nopți în care se trezea și din jumătate în jumătate de oră sau din oră în oră, având nevoie de alinarea oferită de supturi, iar uneori trezirile nu erau atât de line ca cele obișnuite, ci însoțite de plâns ce se calma imediat ce îl alăptam. Pe timp de zi însă comportamentul său era cel obișnuit (nici măcar nevoia de a băga obiecte în gură, sau salivație mai abundentă – semne de altfel tradiționale ale perioadei de erupție dentară, la majoritatea copiilor). Ieșirea dințișorilor și mărirea bruscă a frecvenței meselor de noapte erau atât de bine corelate, încât ajunsesem să îmi dau seama cu o precizie de plus / minus câteva zile, când vor apărea și dințișorii.

Ca atare, pentru noi, alăptarea frecventă pe timp de zi și de noapte a fost metoda imbatabilă de a face față perioadei.

Ca sfaturi generale pe care le dau mamelor, în privința perioadei de erupție dentară!

  • Alăptați la cerere. Nevoia de a suge nu are legătură doar cu transferul de hrană și nutrienți, ci și cu cea de confort și alinare. Supturile de confort sunt la fel de importante ca cele pentru hrană. E firesc ca un copilaș alăptat care are un disconfort să resimtă nevoia de a fi alinat la sânul mamei. Alăptarea este o metodă validă de management non-farmacologic al durerii, iar asta o confirmă până și Academia Americană de Pediatrie. Unii copilași pot manifesta un comportament agitat la sân, pe perioada erupției dentare. Pentru calmarea disconfortului puteți încerca una din strategiile descrise mai jos.
  • Unii bebeluși beneficiază de pe urma jucăriilor de dentiție, ce pot acționa ca un calmant pentru gingiile inflamate, mai ales dacă le răciți în prealabil în frigider sau în congelator. Alegeți jucării de dentiție special destinate bebelușilor, jucării care să nu conțină BPA sau alte componente toxice.
  • O soluție ar fi și “anestezierea” gingiei cu un cubuleț de gheață sau oferirea copilului de înghețată din lapte matern muls.
  • teething-gelPe piață există și geluri speciale, alegeți-le pe cele cu ingrediente naturale, cum este gelul gingival Bebble, care conține extract de mușețel, măceș, salvie, stevia și în special acid hialuronic, ce are proprietatea de a reface gingiile crăpate. Evitați gelurile ce conțin anestezice de tipul lidocainei sau benzocainei
  • Discutați cu un medic cu competențe în homeopatie despre posibilitatea de a administra remedii homeopate (de tipul Osanit sau Chammomila)
  • În cazul în care vă confruntați cu disconfort în timpul alăptării sau copilașul vă mușcă există câteva strategii pe care le puteți aplica. O postare pe această temă puteți citi aici

În această postare am răspuns provocării Bebble de a împărtăși metodele la care am apelat pentru a calma disconfortul cauzat de ieșirea primilor dințișori.

Vă puteți înscrie și voi în campania Bebble, împărtășind trucurile care v-au ajutat: https://promoro.bebble-cosmetics.com/

Credit photo


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”