Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Această postare nu se vrea a fi un ghid care să acopere toate motivele pentru care bebelușii plâng atunci când sunt lăsați jos, din brațe. Însă sper să fie de ajutor, ca punct de pornire pentru mulți părinți care nu reușesc să decodifice comportamentul bebelușului lor sau copilașului mic.

Așadar, posibile cauze pentru care un bebeluș / copil (sănătos) lăsat jos din brațe începe să devină agitat, dar se liniștește imediat ce este luat în brațe:

  • Bebelușilor le place în brațe și au nevoie să petreacă cât mai mult timp în brațele unui adult, aceasta fiind o necesitate biologică! nu o încercare de manipulare a adulților de către bebeluș. Este de departe cea mai comună explicație pentru “agitația” multor bebeluși sănătoși.
  • Bebelușul nu s-a săturat sau mai dorește să sugă la sân (pentru hrană, pentru confort, pentru a adormi). Poate trece printr-un puseu de creștere sau de dezvoltare cognitivă. Sau poate există aspecte în alăptare care nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui.
  • Bebelușul are manifestări ale refluxului gastroesofagian, dincolo de cele fiziologice. Refluxul (subiect ce merită o postare în sine) este o manifestare fiziologică, adică normală, la sugarul cu cârsta până la 6 luni. Și trebuie diferențiat de boala de reflux gastroesofagian. Totuși în unele situații, areofagia (apărută de regulă pe fondul unei atașări deficitare sau a unei mobilități deficitare a limbii), un reflex exagerat de ejecție a laptelui în cazul mamei sau din contră o scădere a producției de lapte a mamei pot mima sau accentua simptomele refluxului  și implicit disconfortul bebelușului atunci când stă pe o suprafață orizontală.
  • Bebelușul a adormit însă mama încearcă să îl transfere din brațele ei pe o altă suprafață ât bebe se află încă în faza de somn activ. Bebelușii, spre deosebire de adulți încep somnul ptintr-o fază activă (primele 15-20 de minute) de la adormire, ceea ce îi face mult mai ușor de trezit imediat după ce adorm. Citiți această postare despre soluțiile simple pe care le putem aplica pentru somnul bebelușilor.
  • Bebelușul a început să crească și vrea să descopere lumea. De regulă, se întâmplă ca în jurul vârstei de 4-5 luni, bebelușul să devină din ce în ce mai interesat de ceea ce se petrece în jur. Unii bebeluși solicită în mod explicit (prin plâns și aparentă stare de agitație) să fie plimbați și să li se arate împrejurimile. Au nevoie de o astfel de activitate, deoarece e modalitatea firească prin care încep să cunoască lumea înconjurătoare și e modalitatea prin care creierul lor se dezvoltă.
  • Anxietatea de separare. Se manifestă începând cu a doua jumătate a primului an de viață. Despre cum gestionăm anxietatea de separare puteți citi aici.

Una dintre cele mai simple soluții, ce răspunde tuturor cauzelor de mai sus este purtarea bebelușului într-un sistem de purtare ergonomic.

Foto Beth, Flickr

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”