Articol scris de
Consultant în alăptare IBCLC, psiholog

“Nu îl învăța să adoarmă cu sânul ! Îi creezi o asociere proastă! Se învață așa!” e o replică pe care mamele care alăptează o aud frecvent.

 

În ce mă privește eu am decis să îl adorm la sân. Din rațiuni practice. Probabil, la fel ca multe alte mame care au recurs intuitiv la această metodă. Am constatat că pierdeam mult mai mult timp încercând alte metode, gen legănat și plimbat.

 

Dacă ar fi să ne răspundă, natura ne-ar spune că nu e nicio problemă să ne adormim copiii la sân.

Sânul mamei reprezintă de altfel un “somnifer” natural.

 

Laptele matern conține colecistochinină, un hormon gastrointestinal care optimizează digestia, sedarea, oferă senzația de sațietate [2] [5] și de stare de bine [5]. În același timp, colecistochinina eliberată în timpul alăptării induce o senzație de somn atât la sugar cât și la mamă [5]. V-ați întrebat vreodată de ce bebelușii par hipnotizați după fiecare masă la sân? Colecistochinina e principala responsabilă, inducând totodată o senzație de somnolență și în cazul mamei.

 

Studiile au arătat că nivelurile de colecistochinină în cazul copilului alăptat cresc în timpul suptului [2] dar și după supt [4], în două faze. Nivelurile de colecistochinină ale copilului cresc imediat după masa la sân (creștere indusă probabil de supt) înregistrând apoi o scădere.

 

Al doilea val de creștere se înregistrează 30-60 de minute mai târziu, în momentul în care laptele se află în tractul gastrointestinal al sugarului. [4]

 

Mamele pot profita de aceste valuri de creștere a colecistochininei. Scăderea nivelurilor de colecistochinină la 10 minute după creșterea înregistrată la finalul suptului oferă o “fereastră” în care mama mai poate pune copilul la sân pentru a se asigura că acesta ajunge la laptele mai gras sau poate pune copilul la cel de al doilea sân. [5] Știind că nivelurile de colecistochinină cresc apoi la 30 de minute, mama poate ține copilul în brațe până adoarme, evitând astfel situația în care copilul pus jos imediat după încheierea mesei la sân se trezește nemaisimțind căldura brațelor mamei.

 

Pe lângă colecistochinină și oxitocina eliberată în timpul alăptării și prin contactul piele-pe-piele vine să ajute la relaxarea mamei care alăptează dar și a sugarului alăptat.

 

Mamele care alăptează exclusiv dorm mai mult

 

În mod deloc surprinzător, mamele care alăptează exclusiv adorm cel mai repede și dorm cel mai mare număr de ore , comparativ cu cele care hrănesc mixt sau doar cu lapte praf, în ciuda faptului că bebelușii alăptați exclusiv se trezesc mai des pe timp de noapte și dorm mai puține ore legate decât cei hrăniți mixt sau exclusiv cu lapte praf. [3]

 

Totodată, un alt studiu a arătat că mamele care alăptează exclusiv au raportat un număr semnificativ mai mare de ore de somn, o stare de sănătate fizică mai bună, mai multă energie și rate mai mici de depresie comparativ cu mamele care hrănesc mixt sau doar cu lapte praf. [1]

 

Ca și disclaimer în încheiere : adormirea copilului la sân este un comportament natural. Pe de altă parte dacă considerați că sugarul adoarme prematur la sân, fără să finalizeze o masă, fără să transfere suficient lapte, sau este mai tot timpul adormit (cu un număr inadecvat de scutece ude și murdare sau cu un aspect anormal al scaunelor, cu un câștig ponderal nesatisfcător) e indicat să cereți sfatul unui consultant în alăptare sau al unei persoane specializate care vă poate asista.

[1] Kendall-Tackett, K. Cong, Z. & Hale, T. The Effect of Feeding Method on Sleep Duration, Maternal Well Being and Postpartum Depression, Clinical Lactation, 2011, Vol. 2-2, 22-26

 

[2] Marchini GLindén A. Cholecystokinin, a satiety signal in newborn infants? J Dev Physiol. 1992 May;17(5):215-9.

[3] Quillin, S. I. M., & Glenn, L. L. (2004). Interaction between feeding method and co-sleeping on maternal-newborn sleep. Journal of Obstetric, Gynecologic and Neonatal Nursing, 33(5), 580-588.

[4] Uvnas-Moberg, K. Marchini, G., Winberg, J.,  Plasma cholecystokinin concentrations after breast feeding in healthy 4 day old infants, Archives of Disease in Childhood 1993; 68: 46-48

[5] Wambach, K., Rirordan, J., Breastfeeding and Human Lactation. Fifth Edition, Jones & Bartlett Learning 2015

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.

Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.

Va recomand sa cititi si ...

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
larisasurdu
larisasurdu
11 iunie 2016 12:41 pm

sunt si eu mama a doi copii…cu primul copil am alaptat un an de zile…adora sa adoarma la san…defapt nu se culca fara sa suga!acum bebelusa mea de 3 lunite,cand papa…adoarme si ma adoamre si pe mine!alaptarea la cerere si adormitul la san cred ca e placerea maxima a bebelusilor!

larisasurdu
larisasurdu
11 iunie 2016 12:47 pm

si noi adultii intram intr-o stare de somnolenta dupa ce mancam…ce am vrea sa dormim macar putin dupa masa!daca am putea cand luam ultima imbucatura….sa fim deja in pat:))

Ruki
Ruki
16 iulie 2016 8:03 pm

Cum se poate adormi un copil de 6 luni care refuza sanul? Adica suge 1-2 minute si incepe sa rada, sa planga, sa se arcuiasca, plimbat, cantat, piele pe piele, incercat toate variantele si tot nu vrea papa si nani 🙁 Cam 2 ore de 3 ori pe zi ma chinui sa o fac sa pape si sa adoarma.

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”