Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Un documentar interesant, despre afacerile din spatele nasterilor contemporane. Documentarul reuseste sa explice de ce s-a ajuns la rate atat de mari de cezariene sau nasteri induse, demontand totodata multe din justificarile pe care medicii le dau atunci cand intervin in cursul unui travaliul normal.

Ideea centrala e ca interventiile artificiale nejustificate in timpul travaliului (accelerarea travaliului, declansarea pe cale medicala a travaliului,etc.) complica si mai mult situatia atragand dupa sine necesitatea unor noi interventii ce scad simtitor sansele femeii de a naste natural.



Am nascut prin cezariana si mi-am asumat acest lucru. In cazul meu cezariana a fost perfect justificata din punct de vdere medical, o nastere naturala ar fi putut sa pericliteze sanatatea copilului (am intrunit toate conditiile de cezariana incat stau sa ma gandesc daca nu cumva inconstient mi-am dorit acest lucru). Ca atare nu sunt o partizana a nasterilor naturale cu orice cost (cu pretul sanatatii mamei sau a copilului).

Pe de alta parte nici nu sustin interventiile fara rost in parcurusl firesc al nasterii si cred ca majoritatea femeilor ar putea naste natural daca personalul medical ar respecta durata si manifestarile firesti din timpul travaliului, sarcina si nasterea fiind stari fiziologice si nu patologice. Mai cred de asemenea ca femeilor trebuie sa li se ofere oportunitatea de a alege informat (cezariana sau nastere naturala). Insa cel mai important trebuie sa li se respecte puterea de a da viata prin fortele proprii, fara interventii fortate, iar copilului trebuie sa i se respecte dreptul de a veni pe lume atunci cand doreste el.

Cunosc influenta manevrelor „fortate” din timpul travaliului din experienta a trei prietene, toate trei cu nasteri induse ajungand in final la cezariana: doua pentru depasirea termenului – una in UK unde se incearca evitarea cezarienelor din cauza costurilor foarte mari si una in Romania. O alta prietena din Romania s-a rezentat prea repede la spital, fara a i se fi rupt cu adevarat membranele si fara a avea contractii. A beneficiat de oxitocina sintetica si calciu si la fel ca celelalte doua mame a nascut prin cezariana, impartasind acelasi regret ca nu si-a putut implini visul de a naste natural.

photo credit: Lab2112 via photopin cc


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”