M-am recertificat ca și consultant în alăptare IBCLC, cu alte cuvinte mi-am reînnoit certificarea obținută în 2015 în urma examenului internațional promovat . Și vă împărtășesc și vouă pașii urmați, întrucât probabil vor fi colegi de breaslă care vor găsi informația utilă. Totodată, în materialul de mai jos, punctez principalele informații de care trebuie să țineți cont în procesul de recertificare, câteva trucuri care m-au ajutat să îmi organizez activitatea de formare continuă astfel încât recertificarea să nu se transforme într-un stres cu deadline fix. Și da, vă voi spune și care e opinia mea sinceră despre certificarea de consultant în alăptare IBCLC și disparitățile care pot să apară în accesul la această certificare.
De ce recertificare ca și consultant în alăptare IBCLC?
Pentru a practica drept consultant în alăptare IBCLC este nevoie de o certificare a International Board of Certified Lactation Consultants (IBLCE). Aceaste se obține printr-un examen riguros, internațional. Eu l-am suținut în iulie 2014 , la Cluj, în limba engleză, a durat 4 ore și a cuprins 175 de întrebări complexe și deloc ușoare, ce vizau aspecte teoretice și practice aferente lactației umane. Promovarea examenului s-a adăugatunui curs de 90 de ore de supraspecializare în lactație dar și unui număr de 1000 de ore de practică, efectuate înaintea înscrierii la examen.
Odată obținută această certificare, ea trebuie reînnoită la 5 ani, fie prin re-examinare, fie prin acumularea unui număr minim de credite CERP care să facă dovada educației continue. Cu alte cuvinte, o dată la 5 ani trebuie să faci dovada că ai în continuare cunoștințe actualizate despre domeniul alăptării.
La fiecare 10 ani, un consultant IBCLC trebuie să treacă prin examinare din nou, în mod obligatoriu pentru a se recertifica. Această regulă pare să nu mai fie valabilă începând cu 2022, IBLCE anunțând că în cazul consultanților IBCLC ce se recertifică în 2020, „examinarea râmâne o opțiune pentru recertificare dar nu va mai fi o cerință” Până atunci însă, consultanții IBCLC care ar împlini milestone-ul de 10 ani în 2020 sau 2021 vor trebui să susțină examenul de 10 ani în vederea recertificării. Poți citi mai multe despre asta aici (linkul se va deschide într-un tab nou / filă nouă)
Deoarece eu m-am încadrat în scenariul de a putea alege între credite CERP de formare continuă și examen, am ales recertificarea prin credite. Este opțiunea majorității consultanților IBCLC ce vor să se recertifice. De ce? Deoarece recertificarea prin credite de formare continuă e un proces controlabil și relativ simplu. În cazul în care decizi să optezi pentru recertificare prin examen și pici examenul, ți se suspendă dreptul de a folosi titluatura de IBCLC și trebuie să faci dovada unui nou examen promovat.
Ce trebuie să știi despre recertificarea IBCLC prin credite CERP?
- Recertificarea (prin credite sau prin examen) odată la fiecare 5 ani este obligatorie dacă vrei să folosești acronimul de IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Cei de la IBLCE dețin marca înregistrată asupra acronimului IBCLC, deci folosirea lui fără a avea certificarea activă este teoretic ilegală.
- IBLCE îți va trimite pe adresa de comunicare aleasă (în cazul meu e-mailul de pe care mi-am făcut contul pentru înscrierea la examenul din iulie 2014) o notificare prin care te anunță că în anul în care îți expiră certificarea trebuie să te recertifici pentru a putea continua să foloseti tutluatura de consultant în alăptare IBCLC. Ți se va menționa și termenul până la care te poți recertifica prin examen sau prin credite (Atenție! datele pentru cele două opțiuni diferă).Atenție din nou! Data expirării certificării (finalul anului) nu e totuna cu termenul limită până la care trebui să te recertifici. Certificarea mea expira la 31.12.2020, însă data limită de recertificare prin credite CERP a fost 30.09.2020
- Creditele pentru recertificarea IBCLC se numesc CERPs. Un credit CERP este echivalentul a 60 de minute de educație continuă în domeniul lactației umane, etică profesională și subiecte conexe.
- Recertificarea prin credite costă. Există o taxă de recertificare (egală cu taxa pe care ai plăti-o dacă te-ai recertifica prin examen). La aceasta se adaugă costul cursurilor de formare continuă. E mai scump să te recertifici prin credite decât prin examen.
Ce se întâmplă dacă nu te recertifici ca IBCLC în timp util?
Dacă nu te recertifici în termenele indicate de IBLCE, ți se va retrage numele din registrul de consultanți IBCLC. La ora actuală, pentru a putea relua certificarea, va trebui să dai examen în anul următor, opțiunea de a prezenta credite de formare continuă nu mai există în acest caz!
Dacă nu faci nici asta, dar vrei la un moment dat să reiei certificarea sunt șanse să trebuiască să treci prin tot procesul obținerii inițiale a certificării (efectuarea unui nou curs de 90 de ore și bineînțeles examinarea). Din 2021 lucrurile se vor schimba parțial, vezi detalii mai jos.
De câte credite CERP ai nevoie pentru a te recertifica drept consultant în alăptare IBCLC?
Ai nevoie de 75 de credite, după următoarea configurație:
- Minim 50 de L-CERP-uri (adică educație continuă pe subiecte specifice lactației și alăptării)
- Minim 5 E-CERP-uri (adică educație despre etică profesională)
- Alte 20 de CERP-uri, ce pot fi la alegerea L-CERP-uri, E-CERP-uri sau R-CERP-uri. R-CERP-urile se referă la subiecte conexe – related – alăptării și lactației umane)
Poți obține mai multe credite de recertificare, în mod evident 😊 . Însă e obligatoriu să urmărești configurația minimă de mai sus.
Creditele CERP trebuie să fie obținute în perioada de după obținerea certificării (sau data ultimei recertificări pentru cei din 2022) și până la momentul solicitării de recertificare.
Exemplu concret:
Am susținut examenul de IBCLC în iulie 2014, în octombrie 2014 am fost anunțată că am promovat (la vremea respectivă dura mai mult comunicarea rezultatelor decât acum), iar pe diploma de IBCLC apare ca dată de start 1 noiembrie 2015. Creditele de formare continuă le-am obținut începând cu decembrie 2015.
Cum obții creditele CERP pentru recertificarea ca IBCLC?
Participând la conferințe, citind jurnale de specialitate ce oferă credite. Există o serie de furnizori acreditați de formare continuă și credite CERP ce organizează conferințe sau webinarii creditate (ex ILCA, ELACTA, Gold Lactation, iLactation, Lactation Education Resources, Marie Biancuzzo si nu numai). Vei ști cu siguranță dacă conferința sau webinarul la care participi sunt creditate cu credite CERP, acest lucru fiind menționat (numărul și tipul CERP-urilor oferite).
Toată această formare continuă costă. Destul de mult aș zice eu. Însă există și formare continuă gratuită. Spre exemplu de Ziua Internațională a IBCLC, mulți furnizori de formare continuă oferă webinarii gratuite cu creite aferente.
Trebuie să știți că există și ceea ce IBLCE numește credite CERP individuale. Ele nu sunt obținute ca participare la conferințe creditate, ci prin diverse activități individuale (ex publicarea de materiale, studii în jurnale de specialitate destinate lactatiei umane, mentorat aprobat de IBLCE, absolvirea de programe de studii masterale sau doctorale în domeniul lactației umane, etc). Puteți citi mai multe despre CERP-urile individuale aici (link-ul se va deschide într-un tab nou / filă nouă)
Atenție! Schimbări din 2021 la recertificarea IBCLC
IBLCE a anuțat niște cerințe extra pentru consultanții IBCLC care se recertifică prin examen sau credite începând cu 2021!
Astfel, la fiecare ciclu de 5 ani de recertificare IBLCE va solicita ȘI:
- 250 de ore de practică profesională în consilierea în alăptare (full-time sau part time), în domeniul (iile) educație, administrație, cercetare, practică clinică sau promovare a alăptării (advocacy zic ei). Aceste ore pot fi obținute ca muncă plătită sau voluntară sau o combinație a celor două
- Educație de prim ajutor (basic life suport) Exemple de educație acceptată : tehnici de resuscitare cardiopulmonară (CPR), resuscitare neonatal (NRP)
Opinia mea? Niște costuri în plus, dar o formare binevenită. E esențial ca un IBCLC să aibă aceste cunoștințe.
O altă schimbare este că IBLCE va credita cu credite CERP și activitatea efectuată în board-ul unui ONG ce are ca scop promovarea și susținerea alăptării.
Introducerea Statusului Inactiv din 2021 pentru cei ce vor o pauză de la certificare
Totodată, începând cu anul 2021, IBLCE va introduce Statusul Inactiv pentru consultanții IBCLC care nu reușesc să întrunească cerințele de recertificare în anul în care ar avea termenul de recertificare, dar intenționează să se recertifice în termen de un an. Pe perioada statusului inactiv, consultantul respectiv nu va mai deține la modul activ certificarea de IBCLC. (comentariu personal – practic nu va mai deține certificarea)
Pentru a recâștiga certificarea IBCLC, pe durata Statusului Inactiv, candidații pot fie să opteze pentru recertificare prin susținerea și promovarea examenului, fie prin recertificare prin credite CERP (75 de credite CERP), plus o auto-evaluare. Toți candidații ce ies din Statusul Inactiv prin oricare din cele două metode, trebuie să obțină în plus, 15 credite CERP.
În cazul în care un candidat nu aplică pentru certificare în anul Statusului Inactiv dar dorește să reia la un moment dat certificarea, acea persoană va trebui să susțină și să promoveze examenul, întrunind totodată cerințele de eligibilitate pe care le întrunește un candidat inițial la certificarea de IBCLC (Comentariul meu – deduc că este vorba de examen + toate cele necesare pentru a intra în examen: curs de 90 de ore, minim 1000 de ore de practică, profesie medicală recunoscută / cursuri pre-rechizite din domeniul medical + Curs de 5 ore de educație în comunicare – noutate 2021)
În cazul în care un consultant în alăptare NU solicită intrarea în Statusul Inactiv dar îi expiră certificarea fără să se fi recertificat, acesta va trebui să susțină și promoveze examenul, cu întrunirea criteriilor de eligibilitate aferente unui candidat inițial.
Puteți citi în original despre noile reguli în documentul IBLCE aici (paginile 19-20)
Cât costă să te recertifici ca IBCLC prin credite?
Costă…România a fost introdusă de către cei de la IBLCE în eșalonul întâi din punct de vedere economic, alături de țări precum SUA sau Qatar. Nu înțeleg ce a dus la această schimbare (funrizorii de educație continuă din fericire nu au făcut-o), dar nu sunt eu în măsură să comentez. Ce pot să vă spun este că această schimbare a mărit substanțial taxele de examinare și de recertificare. Și prin asta a scăzut probabil accesibilitatea la această certificare. Taxa plătită pentru recertificare este pentru mulți consultanți IBCLC din România sub ceea ce câștig net lunar.
Anul acesta taxa de recertificare m-a costat 470 de dolari. Adică 1921,64 de lei, la curs interbancar. Plata taxei se poate face doar cu cardul. Eu am optat să o fac cu ajutorul unei soluții de fin-tech, Curve. Puteți folosi Revolut sau Curve (nu intenționez să jignesc pe nimeni cu denumirea, compania e din UK deci denumirea e o nefericită asociere cu un cuvânt românesc peiorativ , dar Curve e soluția mea de fin tech preferată). Folosesc acest card pentru plăți internaționale de orice fel, deoarece cursul valutei este cel BNR și nu se percep taxe extra sau comisioane bancare. Am un card virtual căruia îi pot atașa orice card al conturilor mele curente doresc, în oeice moment doresc, pentru plata respectivă. Dacă vă interesează aplicația, o puteți descărca de pe Google Play sau AppStore, iar cu codul N25WM9AN primiți 5 lire la activarea cardului, pe care îi puteți folosi la orice plată doriți.
Eu am optat să plătesc din contul curent personal de ING cu aplicația Curve și nu din cel de firmă, deoarece ar fi fost mai dificil cu obținerea facturii. În plus, la orice serviciu internațional achiziționat pe firmă, trebuie să plătiți și 20% extra către ANAF, sub formă de TVA intracomunitar.
La costurile taxei IBLCE de recertificare nu am adăugat și costurile formării propriu-zise. Însă 32,5 credite de formare continuă ca urmare a participării la o conferință internațională m-au costat 95$. Ținând cont că am acumulat peste 110 credite CERP, investiția financiară în formare continuă a fost una deloc de neglijat.
Sfaturi practice pentru recertificarea IBCLC prin credite
- Începe să acumulezi credite CERP din timp. Nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri.
- Centralizează-ți dinamic, creditele CERP acumulate. Eu am folosit un tabel simplu în Excel (vezi mai jos un extras din 2018) grupat pe tipuri de CERP-uri. Pe măsură ce acumulam câte un CERP nou, îl treceam în tabel.
- Descarcă-ți certificatele de participare cu credite CERP imediat după bifarea conferinței, salvează-le local pe computer, dar și într-un cloud sau pe un dispozitiv extren (pentru a avea backup în caz că se întâmplă ceva cu computerul tău). În momentul recertificării NU va trebui să faci automat și dovada existenței certificatelor. Însă există posibilitatea să fii selectat aleator pentru audit. Ceea ce înseamnă că va trebui să le prezinți celor de la IBLCE în termen de câteva zile de la solicitare, documentele care atestă numărul de credite.
- Urmărește site-ul oficial al IBLCE pentru update-uri legate de recertificare. Experiența ultimilor ani mi-a arătat că lucurile se schimbă. Ceea ce am postat aici e informație valabilă pentru momentul postării. Urmează însă ghidul oficial de recertificare al IBLCE. Site-ul lor nu e cel mai ofertant, e multă informație dar se navighează ușor prin ea. Aici găsești tot ce trebuie să știi despre recertificare https://iblce.org/step-1-prepare-for-ibclc-recertification/
- O serie de scenarii legate de recertificare sunt explicate aici de către IBLCE, sub formă de FAQ
- Nu lăsa certificarea pe ultima sută de metri, cu câteva zile înainte de deadline-ul final. Poate să nu meargă plata, poate vei si selectat pentru audit. Mai bine să nu ai stresul deadline-ului și al pierderii certficării.
- Înainte de a depune solicitarea de recertificare pe site-ul IBLCE, mi-am printat toate certificatele, le-am aranajat pe tipuri de CERP, în ordine invers cronologică și le-am numărat. În acest fel am verificat să nu fi omis ceva la centralizarea din Excel, să nu existe dubluri și am avut și documentele pregătite în caz de audit.
Introducerea creditelor CERP pentru recertificare în sistemul IBLCE (video)
În videoul de mai jos îți arăt pașii care trebuie urmați pentru recertificare. Este un video creat de cei de la IBLCE.
Primul lucru pe care l-am făcut și care nu apare în video e modificarea parolei. A fost obligatoriu.
Apoi, la MyCERPs Portfolio am introdus numărul de credite obținute, la cele individuale am pus 0 (nu am astfel de credite), apoi totalul. Apoi am mers din nou în Home pentru a bifa opțiunea de recertificare, am completat niște acorduri, am semnat, am făcut plata online și imediat după mi-a apărut certificarea reînnoită în sistem, în secțiunea Home. (Cu verde, numele meu complet, numărul credential-ului și data de expirare a certificării – în cazul meu 31.12.2025, dar și mențiunea Active Certification).
Statusul certificării poate fi verificat și în secțiunea My Credentials, unde pe lângă nume, numărul certificării apare și data cerrificării inițiale, data expirării certificării, statusul, validitatea și eventualele acțiuni disciplinare (dacă e cazul) care s-au făcut în legătură cu certificarea.
La data la care scriu acest articol, nu apare actualizată noua dată de expirare a certificării în registrul public de pe site. Probabil actualizarea se va face după închiderea ferestrei de recertificare (adică după 30 septembrie 2020).
[…] Despre întregul proces de recertificare și nouătățile din procesul de recertificare am scris aici. În articol povestesc despre etapele prin care am trecut, dar și despre costurile […]
[…] de recretificare (suma plătită ca să îmi dea cei de la IBLCE dreptul să le spun că mi-am făcut formarea […]