Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Una din schimbările aduse de anul trecut, cu care aș vrea să rămânem și în practica anului 2023 este legată de modul în care abordăm mastita.

Academy of Breastfeeding Medicine a actualizat protocolul de tratare a mastitei, iar schimbările aduse sunt importante.

Vă enumăr mai jos câteva și sper să ne fie ghid de bune practici.

Unele din măsurile de mai jos le aplicam deja, unii dintre noi.

În multe cazuri însă, mamele sunt supuse unor tratamente ce sfidează common sense-ul, vezi masajul agresiv al sânilor pentru „desfundarea” canalelor de lapte. O practică traumatizantă fizic și emoțional, fără vreun beneficiu real, dar cu potențial mare de complicații.

Mastita e de fapt un spectru de afecțiuni

Când ne referim la mastită ne referim de fapt la un spectru de afecțiuni inflamatorii la nivelul sânilor ce alăptează.

Principalele afecțiuni de acest tip sunt: îngustarea ductală (denumirea actualizată pentru ceea ce numeam „canale blocate”), mastita inflamatorie, mastita bacteriană, abcesul.



Cauzele mastitei, diferite de cele pe care le știam

Principalii factori declanșatori ai afecțiunilor din spectrul mastitei sunt disbioza mamară (un dezechilibru la nivelul microbiomului sânului), însoțită sau nu de hiperlactație.

Vechile teorii care puneau în centrul etiologiei canalelor blocate / mastitei staza laptelui sau ragadele ca „poartă” de intrare pentru bacterii nu mai au atât de multă susținere.

Canalul „blocat” nu e blocat de un „dop” de lapte

Canalele blocate, denumite în actualul protocol „îngustare ductală” nu au ca și cauză un blocaj cauzat de vreun „dop” de lapte, la nivelul ductelor.

Simptomele apar în contextul inflamației, pe fondul îngustării lumenelor ductale, cauzate de edemul și hiperemia asociată disbiozei mamare și / sau hiperlactației.

Ca atare, nu există niciun dop ce trebuie îndepărtat pentru ca situația să se „deblocheze”.

Evitați masajul profund al sânului

În afecțiunile din spectrul mastitei nu se mai recomandă masajul sânului, efectuat de rutină de mamă.

În special, suntem avertizați de specialiști să nu se efectueze un masaj profund al sânilor, deoarece poate crește riscul de complicații: înrăutățirea simptomelor, leziuni microvasculare la nivelul sânilor, evoluție spre galactocel.

Ca atare, vă rog, nu mai efectuați masaje dureroase de „desfundare ” a canalelor de lapte, o adevărată tortură pentru mame. Ce nu a funcționat de fapt niciodată.

Masajul terapeutic al sânului (care are la bază tehnici de drenaj limfatic și este deosebit de blând) efectuat sau instruit de către un specialist rămâne o abordare corectă în tratamentul afecțiunilor din spectrul mastitei.

Nu țintim spre golirea sânilor

O altă recomandare din noul protocol e ca mama să alăpteze la cererea copilului sau să pompeze (dacă folosește pomparea exclusivă) în același ritm în care ar suge bebelușul.

Nu încercăm să golim sânii. Acest lucru nu e posibil din punct de vedere fiziologic.

Pe de altă parte, o suprastimulare a sânilor în caz de mastită poate accentua simptomele.

„Perlele” de lapte nu se îndepărtează

„Perlele” de lapte sunt acele puncte albe, dureroase ce pot să apară pe mamelon în context de afecțiuni din spectrul mastitei.

Mamele care au suferit de ceea ce numeam în trecut canale blocate sunt familiare cu această manifestare dureroasă.

În trecut se recomanda îndepărtarea mecanică a „perlelor” deoarece se credea că odată eliminate, canalul blocat se va debloca.

În prezent, înțelegem „perlele” de lapte tot ca manifestare a inflamației. „Perlele” de lapte sunt celule inflamatorii ce se propagă de la nivelul ductelor de lapte spre suprafața mamelonului.

Îndepărtarea lor mecanică cu acul, cu mâna crește riscul de complicații, prin rănirea mamelonului, prin accentuarea inflamației.

Modalitatea de abordare constă în aplicarea cutanată a unui steroid cu potență moderată și administrarea de lecitină orală.

E recomandat să punem rece pe sân

Nu este nimic în neregulă cu a pune rece pe sân, contrar miturilor care circulă în online.

Din contră, e recomandat ca parte din planul de tratament.

Aplicarea de gheață (eu recomand peste un strat de material, nu direct pe piele) la fiecare oră, sau chiar mai des dacă aduce confort mamei.

Ani de zile de practică mi-au demonstrat că recele nu blochează nimic, dar ajută în astfel de situații, reducând inflamația.

Or asta ne dorim: în caz de afecțiuni inflamatorii ale sânilor pe perioada lactației vrem să reducem inflamația.

Căldura (mai ales în exces) poate înrăutăți simptomele, prin accentuarea inflamației.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”