Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Pe grup, pe mail, în messenger primesc mesaje de la mame care îmi spun că laptele lor pare să nu fie foarte gras și mă întreabă dacă e posibil ca laptele lor să nu fie „sățios” sau suficient de „hrănitor” pentru bebe.

În primul rând, Laptele ESTE hrănitor pentru bebeluș, are o compoziție perfect adaptată nevoilor sale. De hrană și de protecție imunitară.

Acest lichid aproape magic prin versatilitatea sa își schimbă compoziția și aspectul în funcție de mulți factori, chiar și în funcție de momentul zilei.

Analiza laptelui matern, relevantă doar în situații speciale

Nu există nicio modalitate de a analiza vizual laptele matern , care să ne spună cât este de hrănitor pentru copil. Nici analizele laptelui care să măsoare conținutul de nutrienți din laptele matern nu sunt întotdeauna relevante pentru publicul larg. Analiza compoziției laptelui matern poate avea valoare în contextul laptelui administrat nou născuților prematuri sau cu probleme de sănătate, poate și în contextul excepțional de rar al unor mame cu probleme speciale și rare de sănătate, corelate cu deficiențe nutriționale severe, în bănci de lapte matern, pe secții de terapie intensivă neonatală, în scop de cercetare medicală. Restul este marketing.Revenind la cum arată laptele matern și la cât de bun este el. Laptele matern nu este ca laptele ambalat în cutie de carton din supermarket, nici ca biscuițeii de la raft, alimente cu o compoziție „fixă”. Laptele matern e un aliment ce își schimbă în mod normal compoziția și aspectul, chiar de-a lungul aceleiași zile.

E normal ca laptele matern să își schimbe aspectul

Uneori, laptele poate părea mai gras, sau din contră mai „apos” , putem vedea un strat de grăsime că se depune deasupra laptelui extras, alteori nu sesizăm acest lucru. Uneori pare că laptele extras are ușoare tente albăstrii, în timp ce ieri poate că părea mai galben.

Toate aceste aspecte ale laptelui matern sunt NORMALE. Și nu au legătură cu cât de gras a mâncat mama în ziua respectivă. Și nu ne spun nimic despre cât de nutritiv, sățios, hrănitor este laptele pentru bebeluș.

Dacă bebelușul nu se satură, problema nu e legată de calitatea laptelui, ci de cantitatea primită

Ești părinte și te temi că bebelușul nu se satură? Sau că nu se hrănește corespunzător? Verifică în primul rând indicatorii hrănirii corecte. Adică: numărul de scutece de urină, de scaun, creșterea în greutate a bebelușului, starea lui generală.

Dacă ceva nu e așa cum ar trebui să fie, cel mai probabil nu CALITATEA laptelui matern e problema, ci CANTITATEA care ajunge la bebeluș. Nu este despre CUM e laptele , ci despre CÂT primește bebelușul.

Citește și despre semnele care ne arată că alăptarea merge bine

Vestea bună e că pentru a îmbunătăți cantitatea de lapte matern pe care o primește bebelușul există soluții!

În loc de concluzie…

Laptele meu e "apos". Mai e hrănitor pentru bebeluș?

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ionela
Ionela
24 septembrie 2023 12:50 am

Bună sunt mămică și am o problema fetita mea de 3 luni refuza sânul ce sa fac ca să accepte sa suga iar de la sân menționez ca în acest timp am folosit pompa pentru a o putea hrăni dar laptele meu a început sa scadă

Cursuri online “Școala de părințeală”