Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Îngrijirea bebelușilor prematuri. Bebelușii prematuri sunt miracole. Și pe 17 noiembrie e ziua lor. Părinții de bebeluși prematuri sunt miracole. Azi e și ziua lor.
Aș vrea să ne oprim câteva clipe și să recunoaștem lupta lor, dificultățile pe care le întâmpină și eforturile pe care le fac. Mai jos, vă prezint și o serie de recomandări din noul ghid de îngrijire al nou născutului prematur, lansat de Organizația Mondială a Sănătății.

Ce este prematuritatea?

Prematuritatea se referă la nașterea înainte de 37 de săptămâni de gestație.

Un nou născut care vine pe lume mai repede de 37 de săptămâni este un nou născut prematur.

Prematuritatea are 3 sub-categorii: (1)
• Nou născutul prematur extrem (născut la <28 de săptămâni de gestație)
• Nou născutul foarte prematur (născut între 29 și 32 de săptămâni de sarcină)
• Nou născutul prematur moderat spre prematur târziu (născut între 32 și 37 de săptămâni de sarcină)

Câți prematuri se nasc anual?

În fiecare an, conform OMS se nasc 15 milioane de bebeluși prematuri. Asta înseamnă aproximativ 1 din 10 bebeluși.

Care sunt cauzele prematurității?

Cauzele nașterii premature nu sunt pe deplin înțelese. Printre factorii de risc se numără: (1), (2)

• Sarcina multiplă;
• Nașterea prematură anterioară;
• Infecții;
• Diabet gestațional;
• Hipertensiune;
• Alte complicații ale sarcinii;
• Consumul de tutun, consumul de droguri;
• Mai puțin de 18 luni între sarcini;
• Factori genetici.

Nașterea prematură poate să se producă și în absența unor factori de risc cunoscuți, deseori cauza nu este identificată.Îngrijirea bebelușilor prematuri

Prematuritatea și complicațiile sale

Venirea prematură a unui copil pe lume aduce cu sine o serie de provocări.
Riscurile medicale ale nou născuților prematuri sunt mai mari. Aceștia pot avea probleme respiratorii, digestive, probleme legate de sângerare, întârzieri în dezvoltare. (2)

Mamele bebelușilor născuți prematur au și un risc mai mare de depresie postpartum, conform unei analize a studiilor făcute pe acest subiect. (3)

Ce nevoi au părinții bebelușilor prematuri?

O analiză a peste 200 de studii, citată de OMS a arătat ce contează pentru familiile în care se naște un bebeluș prematur sau cu greutate mică la naștere, din punct de vedere al îngrijirii acestuia. (4)

Părinții își doresc ca:
• bebelușul să evolueze pozitiv;
• să fie implicați în îngrijirea lui;
• să aibă un rol activ în decizia asupra intervențiilor de care are parte bebelușul;
• să aibă parte de sprijin emoțional suplimentar, dat fiind faptul că nașterea prematură poate fi un eveniment traumatizant pentru părinți.

Noul ghid de îngrijire a nou născutului prematur

Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou set de recomandări privind îngrijirea prematurilor și a bebelușilor cu greutate mică la naștere. (4)
Printre recomandări se remarcă introducerea îngrjirii de tip Kangaroo care ca o rutină pentru toți nou născuții prematuri, dar și accentuarea beneficiilor hrănirii cu lapte matern.

Îngrijire de tip Kangaroo care pentru toți prematurii

Includerea ca îngrijire de rutină pentru toți prematurii și bebelușii cu greutate mică la naștere a Kangaroo Mother Care (KMC).

Care ar trebui efectuată cât mai des posibil (ideal 8-24 de ore pe zi), chiar și de tată sau alți membri ai familiei, atunci când mama nu e disponibilă.

Laptele mamei e recomandat pentru hrănire nou născuților prematuri

Laptele propriei mame este recomandat de la naștere pentru hrănirea bebelușilor prematuri și a celor cu greutate mică la naștere, inclusiv a celor cu vârsta gestațională <32 de săptămâni și a celor cu greutate foarte mică la naștere <1,5 Kg.

Laptele matern conferă avantaje nutriționale și imunologice și o protecție sporită a tractului gastro-intestinal imatur.

Ghidul menționează și faptul că nu s-au dovedit beneficii ale utilizării formulei de lapte praf, prin comparație cu laptele matern.

Lapte matern donat atunci când laptele mamei nu e disponibil

Atunci când laptele mamei nu este disponibil, recomandarea este să se utilizeze lapte matern donat, prin intermediul unei bănci specializate de lapte matern.

Nu există beneficii semnificative ale utilizării formulei de lapte praf în raport cu laptele matern donat. Ba mai mult, riscul potențial de enterocolită necrotizantă ca urmare a administrării de formulă a cântărit mai mult în recomandarea laptelui matern donat ca alternativă la laptele propriu al mamei, prin comparație cu beneficiul creșterii mai rapide a nou născutului ca urmare a formulei de lapte praf.

Fortifierea laptelui matern nu este recomandată de rutină pentru toți prematurii

Fortifierea laptelui matern nu este recomandată de rutină pentru toți prematurii, dar poate fi luată în considerare pentru cei foarte prematuri (<32 de săptămâni de gestație) sau cu greutate la naștere foarte mică (<1,5 kg) și care primesc laptele propriu al mamei sau lapte matern donat.

Atunci când laptele mamei sau laptele donat nu este disponibil formula îmogățită cu nutrienți pentru prematuri poate fi luată în considerare pentru cei foarte prematuri (<32 de săptămâni de gestație) sau cu greutate la naștere foarte mică (<1,5 kg)

Nou născuții prematuri ar trebui hrăniți cât mai devreme după naștere

Nou născuții prematuri, incluzând și pe cei foarte prematuri (<32 de săptămâni de gestație) sau cu greutate la naștere foarte mică (<1,5 kg) ar trebui hrăniți enteral cât mai devreme de la naștere.

Hrănirea enterală poate include: hrănire directă la sân, cup feeding, sonde nazo sau orogastrice.

Nou născuții prematuri care sunt capabili de alăptare ar trebui puși la sân cât mai curând după naștere

Nou născuților prematuri care nu sunt capabili de alăptare ar trebui să li se ofere laptele muls al mamei de îndată ce e disponibil. Dacă acesta nu e disponibil, laptele matern donat din banca de lapte matern ar trebui să fie oferit de câte ori este posibil.

Alăptarea și prematuritatea

Aș vrea să vă las mai jos, câteva resurse care vorbesc despre prematuritate și alăptare și care sper să fie utile părinților și viitorilor părinți.

Kelly Mom https://kellymom.com/…/new…/nb-challenges/preemie-links/

La Leche League https://www.laleche.org.uk/successfully-breastfeeding-premature-baby/ 

Academia Americană de Pediatrie https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Providing-Breastmilk-for-Premature-and-Ill-Newborns.aspx

Cum stimulăm lactația fără bebelușul nostru la sân? https://www.inbratelamami.ro/2020/04/22/cum-stimulam-lactatia-fara-bebelus-la-san/

Dr Jack Newman despre alăptarea prematurului https://www.inbratelamami.ro/2017/11/19/alaptarea-bebelusului-prematur/

Asociații pentru prematuri

Asociația Baby Care Sibiu https://www.facebook.com/BabyCareSibiu
Asociația Unu și Unu https://www.facebook.com/asociatiaunusiunu
Asociația Prematurilor
https://www.facebook.com/asociatiaprematurilor/

Referințe:
(1) World Health Organisation. (2022). Preterm Birth. World Health Organisation. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth

(2) Centers for Disease Control and Prevention. (2022). Premature Birth. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/features/premature-birth/index.html

(3) de Paula Eduardo, J. A. F., de Rezende, M. G., Menezes, P. R., & Del-Ben, C. M. (2019). Preterm birth as a risk factor for postpartum depression: A systematic review and meta-analysis. Journal of affective disorders259, 392–403. https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.08.069

(4) World Health Organisation. (2022). WHO recommendations for care of the preterm or low-birth-weight infant. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/363697/9789240058262-eng.pdf 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] reprezintă o actualizare a ghidului de îngrijire a nou născutului prematur, prima de acest gen în ultimii 7 […]

Cursuri online “Școala de părințeală”