Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


OMS recomandă contact piele pe piele imediat după naștere pentru toți bebelușii prematuri sau cu greutate mică la naștere.

Acest tip de îngrijire (cunoscut și sub denumirea de kangaroo mother care – KMC) e recomandat să înceapă imediat după naștere, fără o perioadă de stat în incubator, conform specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății. 

Schimbarea modului de îngrijire a prematurului, la nivel mondial

Recomandarea reprezintă o actualizare a ghidului de îngrijire a nou născutului prematur, prima de acest gen în ultimii 7 ani.



Practic vorbim de o recomandare ce ar schimba paradigma actuală a îngrijirii nou născutului prematur la nivel global.

Schimbarea este una semnificativă față de practica clinică de până acum și reflectă „beneficiile imense aduse sănătății” de menținerea în contact apropiat a părinților și bebelușilor lor prematuri, fără a fi separați după naștere.

„Deoarece nou născuților prematuri le lipsește grăsimea corporală, mulți au probleme de reglare a temperaturii la naștere și necesită deseori asistență medicală pentru a respira. Pentru acești bebeluși recomandările anterioare erau pentru o perioadă inițială de separare de mamă, cu bebelușul stabilizat întâi într-un incubator sau încălzitor. Asta ar dura în medie 3-7 zile. Totuși, cercetările au arătat că începerea îngrijirii de tip kangaroo mother care imediat după naștere salvează mult mai multe vieți, reduce infecțiile și hipotermia și îmbunătățește hrănirea.” se arată în comunicatul de presă al OMS.

Contactul piele-pe-piele și alăptarea exclusivă imediat după naștere ar salva încă 150.000 de bebeluși, în fiecare an

Rezultatele unui studiu clinic publicat în New England Journal of Medicine și citat de OMS au arătat că:

  • Începerea îngrijirii de tip piele-pe-piele și a alăptării exclusive (kangaroo mother care) imediat după naștere poate salva până la 150.000 de vieți în plus, în fiecare an, comparativ cu recomandarea de a începe acest tip de îngrijire doar odată ce bebelușul este stabil;

„Cea mai bună modalitate de a îngriji nou născutul cu greutate mică la naștere, inclusiv în țările cu venituri ridicate este prin contact peile-pe-piele continuu cu mama, într-o unitate de îngrijire a diadei mamă-copil, care oferă îngrijire și tratament pentru amândoi”, a declarat Bjorn Westrup, de la Karolinska Institute, Suedia, expert tehnic în acest studiu.

„Prima îmbrățișare a părintelui nu este importantă doar din punct de vedere emoțional, ci este de o importanță absolută pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire și rezultatele din punct de vedere al sănătății în cazul bebelușilor mici al celor prematuri”, dr Dr Karen Edmond, expert în cadrul OMS.

 

Foto: WHO / Blink Media / H Abebe

 

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”