Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Cum stimulăm lactația fără bebeluș? Pentru un start corect în alăptare, Organizația Mondială a Sănătății și Unicef au elaborat 10 pași ce facilitează succesul în alăptare.

Printre aceștia: inițierea alăptării în prima oră de la naștere, oferirea exclusivă de lapte matern (în cazul în care nu există alte indicații medicale), asigurarea posibilității ca mama să stea în același salon cu bebelușul pe perioada spitalizării în maternitate, încurajarea alăptării la cerere și evitarea oferirii suzetelor și a tetinelor artificiale nou născuților alăptați.

În practică, doar un mic procent din maternități reușesc să asigure respectarea corectă și integrală a acestor pași. Frecvent, mama și bebelușul sunt despărțiți după naștere, fără posibilitatea de a alăpta la cerere, pe timp de zi și de noapte, ceea ce poate pune probleme în inițierea corectă a alăptării.

La nivel global, conform statisticilor OMS 3 din 5 bebeluși nu sunt alăptați în prima oră de la naștere.

Cum stimulăm totuși lactația fără bebeluș? Pentru situația în care mama este despărțită de nou născutul ei, dar își dorește totuși să alăpteze am reunit mai jos câteva recomandări, care respectate pot asigura inițierea cu succes a alăptării odată ce mama se reunește cu bebelușul.

 

Producția de lapte a mamei ce a născut este întreținută de supturile frecvente ale nou născutului. Cu cât un bebeluș suge mai des și mai eficient, cu atât mama va produce mai mult lapte, e principiul pe care îl auzii atât de des enunțat legat de lactație, cel al cererii și al ofertei.

Un bebeluș alăptat exclusiv are nevoie de minim 8-10 alăptări în 24 de ore (atenție acesta este un număr minim de mese), pentru a se hrăni și pentru a ajuta mama să producă suficient lapte.

În aceste condiții, pe perioada separării totale sau parțiale de bebelușul său, este important ca mama să stimuleze sânii prin muls (cu mâna sau cu pompa) în același ritm în care ar fi supt bebelușul.

Ca atare, în situația în care ești despărțită de bebeluș există modalități care chiar funcționează în a te ajuta să menții lactația până la momentul hrănirii directe la sân. În aceste condiții ale separării mamei de nou născut, oprirea lactației cu medicamente (ablactare) nu este obligatorie și ar trebui evitată pe cât posibil. 

În cazul separării de bebeluș menține lactația prin muls manual sau pompare

În cazul în care ești separată de bebeluș și nu există posibilitatea să îl hrănești direct la sân, e important să menții producția de lapte extrăgând (mulgând) laptele din sâni cu ajutorul mâinii sau al unei pompe de sân, în același ritm în care ar fi supt bebelușul.

E recomandat să începi să extragi laptele cât mai devreme după naștere, ideal în prima oră de la naștere și să continui mulsul laptelui din sâni de minim 8-10 ori în 24 de ore, pe timp de zi și de noapte.

Deși e important să te odihnești, evită să faci pauze mai mari de 5 ore între mulsuri, pe timpul nopții, astfel încât sânii să primească semnalul necesar că trebuie să producă lapte.

În primele zile de la naștere (aproximativ 48-72 de ore de la naștere), când produci colostru, poți constata că e mai practic și mai confortabil să mulgi sânii cu mâna.

Mulsul manual în primele zile de la naștere are avantajul de a-ți permite să colectezi mai ușor cantitățile mici de colostru pe care le produci. Mulgând sânii cu pompa cât încă produci colostru e posibil să te descurajezi , deoarece picăturile prețioase de colostru se pot pierde pe garniturile pompei, dându-ți astfel falsa senzație că nu reușești să extragi niciun pic de lapte din sâni/

Despre colostru și importanța acestuia am scris pe larg aici. Citește articolul pentru a înțelege cum arată colostrul, faptul că îl produci începând cu săptămânile 16-22 de sarcină, faptul că vine în cantități mici dar adaptate necesarului unui bebeluș în primele zile de la naștere.

Pe măsură ce lactația crește poți apela și la o pompă de sân. Utilizarea unei pompe de sân nu este obligatorie pentru a menține lactația în contextul separării de bebeluș. Mulsul manual este o tehnică eficientă și sigură. Mulsul manual este simplu, sigur și nedureros.

Despre mulsul manual (cum se realizează) am scris și am exemplificat într-un video aici

În cazul în care te hotărăști să folosești o pompă de sân, poți citi cum se alege pompa potrivită aici . Poți citi și despre modalități de a extrage mai mult lapte cu ajutorul pompei de sân aici.

E important ca în cazul în care utilizezi o pompă de sân să respecți regulile de spălare și sterilizare a pompei, recomandate de producătorul pompei. Nu folosi o pompă împrumutată, închiriată sau cumpărată la mâna a doua, dacă tipul respectiv de pompă nu este destinat utilizării multiple și nu are un sistem închis de colectare a laptelui.

În primele zile de la naștere cantitățile de lapte extrase din sâni pot să ți se pară foarte mici. Este normal să mulgi lapte cât să umpli o linguriță, așa că nu te descuraja, lactația va crește în timp.

Continuă să extragi laptele cu regularitate. În acest fel vei avea suficient lapte pentru momentul în care îl vei putea pune pe bebeluș la sân și vei evita angorjarea sânilor („furia laptelui”) ce apare de regulă în zilele 3-5 de la naștere.

Cu ce poate fi oferit laptele muls în absența alăptării directe?

Bebelușul separat de mamă poate fi hrănit cu laptele matern muls al acesteia sau cu suplimentul de lapte praf (atunci când hrănirea cu lapte matern este contraindicată la modul absolut sau se impune medical suplimentarea) și prin metode alternative biberonului.

În practică, pe perioada spitalizării, în multe maternități se recurge la utilizarea frecventă a biberonului și a suzetelor, însă utilizarea biberonului poate afecta negativ alăptarea în anumite condiții, producând așa numita confuzie mamelon-tetină (bebelușul adoptă o atașare diferită de cea corectă la sân și se poate obișnui cu fluxul constant din biberon).

Modalități de hrănire alternative biberonului, în condițiile separării mamei de bebeluș:

 • păhărel sau soft cup
 • seringă
 • tub de gavaj (dimensiunea 5 fr) plasat pe deget (finger feeding)
 • linguriță

Chiar dacă maternitatea în care naști nu permite hrănirea sau suplimentarea bebelușului prin metode alternative biberonului, utilizarea biberonului poate fi depășită odată ce te reunești cu bebelușul.

În cazul în care hrănirea cu biberonul este singura opțiune, aceasta poate fi făcută printr-o tehnică ce se apropie de alăptare. Despre metode alternative de hrănire și utilizarea corectă a biberonului, cu demonstrații practice poți citi aici

Alăptarea odată ce te reunești cu bebelușul

Odată reunită cu bebelușul încearcă să petreci cât mai mult timp în contact piele pe piele cu el. Acest lucru va ajuta bebelușul să caute sânul, stimulându-i reflexele specifice ce favorizează autoatașarea la sân.

Oferă sânul frecvent, astfel încât să alăptezi de minim 8-10 ori în 24 de ore. Reține că e normal ca un bebeluș alăptat exclusiv să sugă mai des de atât.

Atașează bebelușul la sân la primele semne de foame, de regulă acest lucru e semnalat de trezirea bebelușului. Atenție! Plânsul este un semn tardiv de foame.

Un bebeluș pus la sân abia atunci când plânge trebuie de multe ori să fie liniștit înainte, deoarece altfel se atașează mai greu. Citește aici despre primele semne de foame ale bebelușului, articolul conține și un material grafic pentru a-ți fi mai ușor să le identifici la copilul tău.

Asigură-te că atașarea este corectă, că bebelușul suge activ, cu înghițituri. Am adăugat aici imagini și video-uri legate de atașarea corectă / incorectă la sân și modul în care îți dai seama că bebelușul înghite.E o resursă valoroasă la care te poți întoarce oricând.

Nu limita mesele la sân în funcție de ceea ce îți arată ceasul. Urmărește înghițiturile bebelușului. Fă compresii pe sân prin apăsarea sau masarea ușoară cu mâna a sânului, atunci când bebelușul suge dar nu mai înghite. Oferă celălalt sân când bebelușul nu mai suge activ, cu înghițituri  nici după ce faci compresii.

Un bebeluș care se hrănește corect elimină minim 5-6 scutece de urină și minim 3 scaune în 24 de ore, după ziua a treia de viață. Dacă alăptarea decurge bine bebelușul crește adecvat în greutate și mama nu are dureri la nivelul sânilor. Cum îți dai seama că alăptarea merge bine și că bebe se hrănește suficient, poți citi aici și aici

Despre scaunul și urina bebelușului alăptat exclusiv (aspecte normale, anormale fotografii) poți citi aici

Este nevoie să mulgi sânii și după ce reiei alăptarea?

Dacă bebelușul suge eficient, ia în greutate, bifează indicatorii care ne arată că alăptarea merge bine și tu nu dorești să îți construiești un stoc de lapte matern pe care să îl depozitezi pentru folosire ulterioară , nu este nevoie să mai mulgi sânii după supturile bebelușului.

Pe de altă parte se recomandă să continui cu extragerea laptelui după supturi în următoarele situații:

 • Bebelușul nu suge corect, nu bifează indicatorii hrănirii corecte
 • Bebelușul primește supliment de lapte
 • Încerci să renunți la suplimentul de lapte din maternitate
 • Relactezi (repornești producția de lapte după ce aceasta a fost oprită).

Când bebelușul nu se atașează la sân

În cazul în care întâmpini probleme cu atașarea bebelușului la sân sau când bebelușul nu dă semne că se hrănește corect apelează la un consultant în alăptare IBCLC.

Câteva sfaturi practice pentru a ajuta bebelușul să se atașeze la sân:

 • Stați cât mai mult în contact piele pe piele, cu bebelușul pe pieptul tău
 • Încercați baia de renaștere. sub supravegherea unui alt adult. Citește despre această metodă de readucere a bebelușului la sân aici
 • Utilizați un sistem de nutriție suplimentară (sns) pentru a oferi fluxul de lapte dori bebelușului. E recomandat să folosiți sns-ul și în cazul în care bebelușul necesită în continuare suplimentare sau sunteți în proces de renunțare a suplimentului de lapte praf. Citește despre cum utilizăm SNS-ul (suplimentarea la sân) în timpul alăptării aici
 • Tranziția de la tetina artificială la sân se poate face mai ușor pentru unii bebeluși care resping alte metode de atașare, cu ajutorul unui mamelon de silicon. Atenție! mameloanele de silicon e bine să fie utilizate sub supravegherea unui consultant în alăptare deoarece folosirea lor presupune riscuri pentru alăptare

 

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”