Despre consumul de ceai verde pe timpul alăptării. Pentru că întreba cineva pe un alt grup despre acest subiect și pentru că evident multe din raspunsuri spuneau că nu poate fi consumat.
Așadar, din punctul meu de vedere este permis consumul de ceai verde bineînțeles în același regim în care este permis și consumul de cafea pe perioada alăptării, băutură despre care știm că nu este interzisă pe timpul alăptării
De altfel si pe e-lactancia, în privința consumului de ceai verde scrie low risk probable, nicidecum high risk probable (asta pentru cei care interpreteaza informatiile de pe e-lactancia doar dupa culoare, simplu fapt că o substanță activă nu este marcată cu verde nu înseamnă automat că e interzisă în alăptare). De fapt dacă o să citiți cu atenție explicația celor de pe e-lactancia legată de ceaiul verde, precauțiile fac mai degrabă referire la consumul de ceai (la modul general) pe durata alăptării și a sarcinii ca urmare a unor cazuri de contaminare a loturilor de ceai cu metale grele. Alegând însă un produs de calitate evitați acest risc. De asemenea sunt descrise cazuri de afectare hepatică în urma consumului de produse de slăbit ce conțineau și ceai verde, ceea ce nu incriminează automat ceaiul verde, o băutură frecvent consumată la nivel mondial, ci mai degrabă acele produse de slăbit neconforme și consumul lor în exces.
De ce s-ar teme unele mame de consumul de ceai verde pe perioada alăptării? Probabil din cauza conținutului cofeină. Pe de altă parte diverse surse arată un nivel similar dacă nu chiar mai mic de cofeină în cazul ceaiului verde comparativ cu cafeaua. Pot exista însă și avretăți de ceai verde ce conțin mai multă cofeină decât cafeaua. Dacă acest subiect vă preocupă, el a fost studiat și puteți găsi date despre cantitatea de cofeină din diverse branduri de ceai verde în acest articol.
Sunt bebelușii mai sensibili la cofeină?
Unii bebeluși în special cei prematuri și în general bebelușii cu vârsta sub 6 luni pot metaboliza mai greu cofeina, în special atunci când mama consumă doze mari zilnic (adică mai mult de 300 de mg, pentru a atinge acest nivel ar trebui să consumați peste 4 căni de cafea sau ceai). Chiar și așa, pe măsură ce bebelușii cresc ei devin capabili să metabolizeze eventuala cofeină excretată în laptele matern din ce în ce mai bine. La 9 luni spre exemplu, abilitatea lor de a metaboliza cofeina este chiar mai bună decât a adultului, ficat mai mare per corp mai mic, asta ca o curiozitate pe care am aflat-o de la o conferință a dr Thomas Hale).
Cum cafeaua nu este o băutura interzisa pe timpul alăptării, în baza aceluiași raționament putem aborda si consumul de ceai verde pe perioada alăptării. Dacă aveți vreo temere legată de consumul de ceai verde pe perioada alăptării, consumați cu moderație (luați în calcul și alte potențiale surse de cofeină din dieta ex cafea, medicamente etc) și urmăriți reacțile copilului. Dacă acesta nu „tolerează” bine faptul ca ați băut o cană de ceai verde, veți sesiza o stare de agitație temporară și posibil o perturbare temporară a ritmurilor de somn. Aceste modificări dispar odată ce încetați sau reduceți consumul de ceai verde (și cofeină în general).
Foto JD, Flickr, CC-BY
As vrea sa stiu si parerea Dvs referitoare la citrice …
Bună Crina! Este în regulă să consumi citrice pe perioada alăptării! https://www.inbratelamami.ro/2017/05/alimentatia-mamei-in-timpul-alaptarii.html#axzz56p521wUu
Bună ma numesc Madalina si sunt mămica de băiețel de 2 luni oare hi bun ceaiu verde an timpul adaptări si cat pe zi pt a slabi în greutate