Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


În urmă cu vreun an, pe când s-a iscat dezbaterea pe tema introducerii educației sexuale în școli, pregătisem materiale pentru o postare bine documentată pe tema felului în care alte țări au abordat problema.

Mă axasem pe modelul olandez, țara din UE cu rata cea mai scăzută de sarcini la adolescente și o rată relativ scăzută de avorturi. Olanda e țara în care se face educație sexuală în mediul educațional de la vârste fragede.

Punând cap la cap statisticile intenționam să ridic perdeaua de ignoranță și pudibonderie și să arăt că acolo unde se face educație sexuală în mod corect, în mediu instituționalizat, efectele sunt pozitive. Adolescenții sunt protejați, nicidecum băgați în promiscuitate.

Nu am mai avut timp să scriu postarea dar mi-am adus aminte de subiect zilele acestea, când tema a reînviat din motive pe care nu le-am înțeles. Argumentele sunt aceleași ca și acum un an, doi.Există o tabără progresistă care vede în educația sexuală o cale de a salva realitatea tristă a României. România e țara cu cea mai mare rată a sarcinilor la adolescente (peste 2000 de fete sub 16 ani nasc anual în România)  și țara în care peste 50% din respondenții unui studiu la nivel european au declarat că în anumite circumstanțe violul e acceptabil. Din nou fruntași, în Europa. 

Și există tabăra (mai numeroasă) a rușinoșilor și sfioșilor care cred că educația sexuală se face acasă și nu ar trebui să se discute despre asta în școli.

În timp ce ne dăm de ceasul morții privind introducerea educației sexuale în școli (mă rog, era bine să fie denumită educație corporală și așa evitam tot bâlciul) , cineva face educația sexuală copiilor voștri. fără ca voi să știți.

El e doar unul din personajele de care s-a discutat zilele acestea, pentru că întâmplător au ieșit la iveală niște înregistrări publice de pe Twitch și Youtube, în care povestea cum ar viola minorele care se îmbracă provocator.

Are peste 800.000 de urmăritori doar pe Youtube, majoritatea adolescenți, un cârd de branduri care i-au sponsorizat postările , iar de curând a fost chemat la Poliție pentru niște declarații legate de violarea minorelor de 14-15 ani care se îmbracă provocator. Mai jos, câteva declarații ale sale (sursa Centrul Filia)

Tu știi cine face educație sexuală copilului tău?

Tu știi cine face educație sexuală copilului tău?

Da, am avut răbdarea să îi ascult înregistrările de pe Youtube și da, sexul e unul din subiectele predilecte pe care le abordează (le explică cum a fost când a făcut sex pentru prima dată, experiențe de sex anal, cum a avut o boală venerică, cum face sex cu prietena lui, cum ar viola minore etc). Între timp le-a șters , dar sunt pe canalele altora, încă…

Ascultați-le și voi, dacă aveți nervi și stomac și trageți concluziile. Vreți ca educația sexuală să fie făcută de astfel de influensări sau abordăm problema în mediu controlat? Varianta de „mă ocup eu de asta în familie” nu există în realitate.

Dacă ar fi existat treaba asta cu educația sexuală făcută corect și competent în familie, acest individ nu ar fi avut peste 800.000 de urmăritori, nu ar fi primit mii de likeuri și donații în bani povestind cum ar viola minore, iar clipul în care povestește sunetele scoase de vaginul prietenei sale (pe care o și înjură în același videoclip) nu ar fi adunat sute de mii de likeuri.

Repetați după mine: acesta e efectul lipsei educație sexuale în mediu controlat. Omul acesta (și cu siguranță mai sunt alții ca el) le face educație sexuală copiilor tăi, pe Twitch și Youtube în timp ce tu crezi că se joacă jocuri pe calculator sau stau pe smartphone. Pe calculatorul ăla pe care ai muncit să i-l cumperi. În rest toate bune, suntem puritani, ne ascundem după perdea și ne facem că problema nu există…

Hai că nu mai e despre mamele alea minore dintr-un sat uitat de lume. Peste ele trecem rapid cu privirea. De data aceasta poate fi despre copiii tăi adolescenți.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adriana Ghica
Adriana Ghica
23 iunie 2020 4:16 pm

Titlul este corect, dar perspectiva mea e alta. Știm ceva despre educatorul care ar urma sa predea aceasta disciplina? În ce cheie o preda, xe valori transmite? Am 2 copii, sunt părintele care i a născut, alăptat, spălat la fund, îngrijit zi și noapte, i a pus bazele celor 7 ani de acasă, hranit zi de zi, cel care ii cunoaște cel mai bine, de ce tocmai la acest capitol ca nu fiu „calificat” de a i oferi o educație, de a i oferi informații pentru decizii sănătoase? Am propria experienta de viata, din care am propriile concluzii, principii si… Vezi mai mult »

Cursuri online “Școala de părințeală”