Începe așadar Săptămâna Alăptării. Mă aștept ca până la finalul primei zile să citesc cel puțin trei postări pe tema acestui eveniment, care să reclame imensa presiune care se pune pe mame, printr-o astfel de promovare a alăptării. Postări în care voi citi despre cât de frustrant poate fi în unele cazuri să vezi cum evenimentele dedicate acestei săptămâni inundă social media. Despre cum prin astfel de manifestări sunt puse, mai mult sau mai puțin voalat, la zid mamele care nu alăptează…Sunt mesaje pe care le citesc an de an, în această perioadă, mai abitir ca în altele.
De ce deranjează Săptămâna Alăptării?
Ca mamă ce s-a confruntat cu propriile ei provocări, pot înțelege din punct de vedere uman, nevoia de a face notă discordantă vis a vis de evenimente ce promovează un subiect atât de sensibil – alăptarea. Ca persoană ce însoțește pe drumul alăptării mame care își doresc să alăpteze dar de multe ori se confruntă cu dificultăți, pot înțelege cât de dificil e să faci față ambivalenței cu care societatea per ansamblul ei promovează niște principii, dar pe de altă parte uită să mai pună și umărul la atingerea lor. Le spunem viitoarelor mame cât de minunată e alăptarea dar de fapt nu le ajutăm să o și înfăptuiască, în timp ce o industrie de miliarde de dolari profit de pe urma acestui aspect. Apropos? Știți vreun serviciu gratuit, susținut din bani publici, în cadrul vreunei Direcții de Sănătate Publică sau a vreunui spital la care mamele să poată apela gratuit la sprijin în alăptare? Eu nu..
Mi-a plăcut în acest sens o memă a UNICEF, cu ocazia Săptămânii Alăptării. Alăptarea nu e doar treaba unei femei…..E de fapt treaba unei întregi comunități…Și responsabilitatea ei, aș mai adăuga eu.
Ce reprezintă Săptămâna Alăptării?
Pe de altă parte, vă invit să facem un exercițiu de depășire a granițelor personale și să vedem Săptămâna Alăptării așa cum este ea de fapt. Nu ca pe instrumentul autoînchipuit de tortură emoțională și shaming, ci ca pe un eveniment de conșțientizare a unei probleme globale. Nu ca pe un eveniment menit să pună egalitate între alăptare și statutul de mamă bună. Alăptarea chiar nu e criteriul după care ar trebui să ne judecăm din acest punct de vedere și asta ține în primul rând de noi și de felul în care ne raportăm la informația care ne înconjoară. Ci ca pe un eveniment care pune pe tapet soluții de conștientizare și prevenire a unor situații reale de sănătate publică, care poate că nu ne ating pe noi, dar îi ating pe alții. Probleme pentru care alăptarea poate fi soluția.
Depășind granițe georgrafice, fiind capabili să vedem și dincolo de noi putem afla că:
- La nivel global, există 155 milioane copii mai mici de 5 ani cu malnutriție protein-calorică severă și alte 52 milioane cu malnutriție proteică severă. Pentru aceștia, alăptarea este parte din soluție. Nu formulele de lapte praf pe care nu au nici măcar elementele minime necesare preparării lor (apă potabilă și surse de căldură) sau pentru care nu au suficient de mulți bani.
- În țările cu nivel scăzut și mediu de trai, copiii care au fost alăptați prezintă, în primul an de viață, un risc de deces mai mic cu 21%, comparativ cu cei care nu au fost alăptați.
- La nivel internațional, 815 milioane de persoane se confruntă cu nesiguranța alimentară și cu malnutriția cronică, iar marea majoritate dintre aceștia (489 milioane) trăiesc în țări afectate de conflicte militare. Imaginați-vă care ar fi cea mai bună formă de nutriție pentru un sugar de 2 luni, migrant în drumul dinspre Orient spre Occident sau aflat într-o tabără de refugiați.
- La nivel mondial, există aproximativ 60 milioane refugiați și persoane dislocate, printre care multe femei și copii la vârste fragede, expuși riscului unor multiple forme de malnutriție, și cărora alăptarea le-ar putea îmbunătăți situația.
- 1 din 5 persoane care trăiesc în țările în curs de dezvoltare încă mai sunt nevoite să supraviețuiască cu mai puțin de 1.90 $ pe zi. Credeți că primesc formulă de lapte praf în mod gratuit pentru copiii lor? Primesc doar mostre sau mesaje care să descurajeze alăptarea, dar mai apoi nu și-o mai permit să o cumpere.
Mesajele cheie ale Săptămânii Alăptării 2018
- O lume sustenabilă și egală începe cu eforturile noastre de a pune capăt sărăciei, de a proteja planeta și de a asigura prosperitate pentru toți.
- Malnutriția, nesiguranța alimentară și sărăcia afectează milioane de oameni și stau în calea dezvoltării sustenabile
- Alăptarea este o soluție universală ce oferă fiecăruia un start echitabil în viață, reprezentând fundația pentru surpaviețurie și o bună sănătate atât a mamelor, cât și a copiilor
Despre asta este de fapt vorba în Săptămâna Alăptării.