La un moment, pe vremea când încă nu mă gândeam să devin consultant în lactație am scris o postare despre substanțe stimulente de lactație (așa numitele galactogoge) care ar putea ajuta o mamă să își crească lactația. Era vorba despre produse pe care eu le-am încercat, la recomandarea consultantului în lactație, a dr. Jack Newman, în urma unei documentări serioase sau căutând informații pe Internet. Am făcut multe „teste” pe mine însămi, așa că m-am simțit îndreptățită la vremea respectivă să vorbesc despre experiența mea, în speranța că ajută si alte mame. Experiența mea venea în contextul relactării, apoi al alăptării unui copil cu un fren lingual restrictiv, născut dismatur, căruia i-a fost mult timp aproape imposibil să stimuleze sânul corespunzător și implicit să regleze lactația conform nevoilor sale. Până la 9 luni m-am pompat în paralel cu galactogogele, aveam nevoie practic de o supraproducție, iar utilizarea diverselor stimulente de lactație era justificată în cazul meu.
Acum aproape că îmi vine să șterg postarea despre galactogoge, sau cel puțin să o fac temporar invizibilă. De ce? Pentru că de multe ori atunci când o mamă are „probleme” în lactație (pun în ghilimele termenul de probleme deoarece de multe ori problema e definită ambiguu), prima întrebare pe care o adresează este „Ce aș putea lua pentru a-mi crește lactația? ce ceai aș putea bea? Ce aș putea mânca? Ce suplimente naturiste aș putea cumpăra, pentru ca să produc mai mult lapte?” Și evaluarea problemei se oprește aici, neglijându-se astfel cauzele reale ale autoperceputei producții scăzute de lapte matern.
Este evident că dată fiind experiența personală nu sunt împotriva stimulentelor de lactație (pe care le consider în unele cazuri esențiale) dar vreau să mă asigur că mamele capătă o imagine de ansamblu asupra alăptării, ceea ce le oferă posibilitatea să identifice dacă problema cu care se confruntă este reală și dacă este reală (lactația mamei nu e pe moment adecvată nevoilor copilului) cauza / cauzele ei sunt identificate corect. În caz contrar, folosirea galactogogelor poate să nu aibă niciun efect (nici măcar placebo) sau din contră poate complica și mai mult problema de fond. Ca atare simt nevoia sa menționez următoarele:
Lactația funcționează printr-un mecanism foarte eficient, perfecționat în decursul a multor milioane de ani. Cel al cererii și al ofertei. Cu alte cuvinte, la un moment dat, după ce lactația se „stabilizează”, conform acestui principiu sânul va produce direct proporțional cu cantitatea de lapte transferată de bebeluș. Este un mecanism simplu și elegant, natura nu a lăsat nimic la întâmplare, prin intermediul căruia cantitatea de lapte produsă de mamă se poate autoregla în orice moment al lactației. Principiul funcționează de minune dacă alăptarea este la cerere, la primele semne emise de bebeluș, nu sunt introduse tetine artificiale (nici măcar suzete! și nici protecții de silicon), bebelușul nu primește altceva decât lapte matern, direct de la sân pe perioada primelor 6 luni de viață și copilul are un supt funcțional, care îi permite să transfere cantitatea de lapte de care are nevoie.
Este problema mea una reală? Chiar nu produc suficient lapte?
Ca atare primul lucru pe care o mamă care crede că „nu are suficient lapte” ar trebui să îl facă, este să testeze realitatea. „Este problema mea una reală? Chiar nu produc suficient lapte?”, ar fi o primă întrebare prin care ne putem auto-analiza temerile. De multe ori se întâmplă ca mama unui copil cu o creștere exemplară în greutate, număr adecvat de scutece ude, număr adecvat de scaune (un indicator al transferului adecvat de lapte în primele 6-8 săptămâni de viață) să creadă că cel mic nu se satură, deoarece prezintă niște false simptoame: este agitat (de regulă seara), vrea să stea numai la sân, suge mai des decât de obicei, „dă pe gât” un biberon de lapte praf imediat după alăptare, se trezește mai des pe timp de noapte, mama a scos cu pompa doar câțiva mililitri de lapte (vă rog citiți și această postare în care redau câte ceva din dedesubturile pompatului și explic cum nici cea mai performantă pompă nu e relevantă pentru „autoevaluarea” producției de lapte).
Copilul meu primește tetine artificiale?
Alte întrebări de (auto)evaluare ar fi: Primește copilul biberoane sau alte tetine artificiale( ex suzete)? Acestea interferează cu suptul copilului, putând modifica mecanismele fiziologice de supt ale acestuia. Mișcările pe care un copil le face pentru a transfera lapte din sân implică un anumit set de mușchi, presupun un anumit peristaltism al limbii, imposibil de replicat chiar și de cea mai „performantă” tetină artificială. Vă rog să mă credeți că nu există în momentul de față nicio tetină artificială care să imite cu fidelitate sânul matern, deoarece felul in care suge un copil la sân este foarte diferit de felul in care bea din biberon!
Tetinele artificiale interferează în mod evident și cu principiul prin care se produce laptele matern (orice suplimentare, chiar și cu lapte matern, care nu se oferă la sân, înseamnă o oportunitate în minus pentru sân de a fi stimulat și de a produce pe măsura volumului de lapte transferat de copil). Fără a intra într-o discuție amplă despre suzete, vreau să menționez că de multe ori pot masca chiar și nevoia de foame a copilului. Supturile de confort (pe care suzeta le satisface atunci când alegem să o oferim pentru liniștire) au și ele rolul de a stimula lactația mamei ! Oferind suzeta ratăm astfel o șansă de a stimula lactația.
În categoria tetinelor artificiale eu includ și mameloanele / protecțiile de silicon, care folosite atunci când nu este cazul sau fără îndrumarea unui specialist, pot duce la o scădere a producției de lapte a mamei.
Alăptarea se face la cererea reala a copilului?
Este copilul alăptat la cerere? La cererea sa reală, la primele semne pe care acesta le oferă? Deși mamele sunt din ce în ce mai informate în privința alăptării și aparent toată lumea știe că alăptarea se face la cerere, sunt în continuare surprinsă de numărul mare de femei care au fost sfătuite să alăpteze „la cerere, dar nu mai devreme de 2-3 ore„. Genul acesta de indicație (care reprezintă de fapt alăptare la program) nu respectă mecanismul biologic prin care mama poate produce o cantitate adecvată de lapte matern.
O mamă care alăptează la program, neglijând semnalele transmise de bebeluș este condamnată sigură la o lactație scăzută, la patologii ale sânului (canale înfundate, mastită, cu forme ce se pot agrava în abces mamar dacă staza laptelui nu e rezolvată și procesul infecțios ce apare ca urmare a acesteia nu e tratat corespunzător). Pe termen mediu toate acestea se traduc în oprirea prematură a alăptării. O mamă care nu alăptează la cererea reală a bebelușului va ajunge într-un final să nu producă suficient lapte pentru copil, va suplimenta, ceea ce va duce la o scădere și mai mare a lactației, intră astfel într-o spirală descendentă și are nevoie de ajutor specializat pentru a readuce situația la normal.
Cum suge copilul?
Extrage copilul lapte în mod adecvat atunci când suge din sân? Ar trebui ca acestui aspect să aloc cel puțin o postare distinctă. În condițiile în care mama alăptează exclusiv, la cerere, nu folosește tetine artificiale, nu are probleme de sănătate (sunt rare dar există situații care pot impacta temporar producția de lapte a mamei), nu utilizează medicație care afectează în mod negativ producția de lapte (atenție la unele anticoncepționale, medicamente eliberate fără prescripție medicală ce conțin pseudoefedrină, etc.), un transfer inadecvat de lapte poate fi o cauză pentru care sânii pot ajunge să producă în timp, sub nevoile copilului. Vă recomand ca lectură suplimentară acest articol al dr Jack Newman, despre fenomenul scăderii ulterioare a producției de lapte.
Care sunt cauzele care duc la un transfer inadecvat de lapte de către copil? De multe ori e pur și simplu vorba de atașare / poziționare deficitare. În unele cazuri însă, în ciuda corectării atașării și a poziționării, suptul copilului rămâne disfuncțional (copilul fiind incapabil să sincronizeze corect triada supt – înghiți – respirație astfel încât să extragă o cantitate adecvată de lapte din sâni). Iar disfuncționalitatea poate avea la rândul său multiple cauze: un fren lingual restrictiv, alte malformații la nivelul aparatului oral, prematuritate / dismaturitate / postmaturitate, diverse patologii ale copilului (boli cardiace, sindrom Down, probleme neurologice etc.), probleme locale de tonus muscular (atât în sensul unor hipotonii cât și al unor hipertonii), traume obstetricale ce afectează temporar capacitatea copilului de a suge adecvat, etc. Lista nu e completă, am enumerat doar câteva din posibilele cauze. În acest context este foarte important ca mama și copilul să fie evaluați de o persoană specializată în lactație, să se facă o anamneză completă, să fie urmărit un ciclu complet de supt.
Cum funcționează stimulentele de lactație?
Credem că intelegem cu totii felul in care functioneaza substantele de stimulare a lactatiei, dar in realitate nu este asa. Despre mecanismele prin care actioneaza cele naturiste stim de fapt cel mai putin. Totusi, istoria ne-a dovedit ca utilizarea lor (traditionala in perioada post partum, în multe culturi) de-a lungul timpului a aratat un numar foarte scazut de situatii in care s-au vazut efecte adverse la mama sau copil. Dacă ar fi să ne referim la medicamentele de sinteză folosite off label pentru stimularea lactației, felul in care actioneaza domperidona e iarasi fascinant. Multi cred ca ea creste in mod direct nivelul de prolactina si cresterea prolactinei duce automat la o crestere direct porportionala a volumului de lapte produs de mamă.
În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, actiunea domperidonei asupra prolactinei este una indirecta, fiind un antagonist (opozant) al dopaminei, neurotransmitator care inhibă printr-un mecanism reglator, eliberarea de prolactina. Domperidona blocheaza practic receptorii de dopamina de la nivelul pituitarei anterioare, ceea ce va duce la eliberarea mai mare de prolactina, hormonul care sustine lactatia. Pe de alta parte, nivelurile de prolactina sunt oricum ridicate pe perioada lactatiei (chiar si scaderea lor naturala in timp, le plaseaza peste baseline, peste valorile pe care le-ar avea o femeie înainte de naștere). Iar un boost de prolactina nu e motivul pentru care producem automat, mai mult lapte. Tocmai asta e fascinant, daca prolactina are un efect esential in fazele initiale ale lactatiei, odata depasit nivelul de baza, o crestere a nivelului de prolactina nu e in sine responsabila de cresterea direct proprotionala a volumului de lapte produs de mama. Practic nu există corelație între nivelurile serice de prolactină și volumul de lapte produs. Unele teorii vorbesc chiar de rolul domperidonei in dezvoltarea de receptori de prolactina la nivelul sanului. Ceea ce ne readuce la punctul de plecare.
Dupa faza a doua a lactogenezei (populara „venire a laptelui”) reglarea productiei de lapte se produce in sani, pe principiul „cererii si al ofertei”. Ca productia de lapte sa fie una adecvata, laptele trebuie trebuie extras din sâni. Alăptările frecvente și eficiente (norma biologică de hrănire a puiului de om) asigură o creștere a ratei de sinteză a laptelui. Sânul trebuie stimulat print-un supt eficient al copilului (sau printr-o strategie eficienta de pompat care sa reproduca frecventa cu care ar transfera lapte un sugar care se descurcă bine la sân). Ca atare, daca mama se confrunta la modul real, cu o lactatie scazuta , simpla administrare de substante galactogoge, fara o extragere adecvată și frecventă a laptelui din sâni, nu va avea efectul scontat. Administrarea de stimulente de lactație nu inlocuieste asadar, suptul eficient al copilului.
Daca productia de lapte a mamei este una adecvata, administrarea nejustificata de stimulente de lactatie poate genera, în unele cazuri o supraproductie.
Nu toate stimulentele de lactatie de pe piata sunt eficiente. In unele situatii (cum e cazul ceaiurilor sau chiar al unor produse marketate ca fiind galactogoge) concentrația e prea mica pentru a produce alt efect decât cel placebo.
In concluzie, daca simtiti ca va confruntati cu probleme in alaptare, va incurajez sa apelati la ajutor specializat, inainte de a va autoadministra substanțe pentru stimularea lactatiei. Protocolul Academy of Breastfeeding Medicine spune că înainte de folosirea stimulentelor de lactație, alăptarea ar trebuie evaluată cu atenție de către un expert în lactație, medicația neînlocuind evaluarea alăptării și modificarea factorilor care pot duce la îmbunătățiri în procesul alăptării.
Foto: Daniel Lobo, Flickr, CC-BY
Bna ziua! Citind postarea dvs. nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca si baietelul meu ar putea avea fren lingual deoarece am intampinat probleme in timpul alaptarii, in sensul ca, nu pot alapta decat cu protectii de silicon pentru ca altfel fac ragade, el nu reuseste sa se ataseze corect si rapid la san, uneori este agitat in timp ce mananca, are frecvent gaze, in timul alaptarii se aude ca un plescait, saliveaza inainte de a-l alapta. Inca de la inceput recunosc ca i-am dat si lapte praf pentru ca aveam impresia ca nu se satura, iar eu… Vezi mai mult »
Dragă Valentina, Faptul că bebe ia în greutate alăptat exclusiv este excelent. Pe de altă parte, faptul că nu reușești să îl atașezi fără protecții, faptul că ai ragade fără acestea poate fi într-adevăr o problemă. Ți-aș recomanda să te duci direct la București pentru evaluare, acolo poți găsi și posibilitatea să revizuiți frenul complet (dacă suspiciunea voastră se confirmă). Nu cred că are sens să vii până la Brașov, ținând cont că Bucureștiul vă e mai aproape. Pentru suport / sprijin poți intra pe grupul Fren lingual, fren Labial https://www.facebook.com/groups/1449165508691572/ O să îți transmit un email cu persoanele din… Vezi mai mult »
Foarte adevarat Copilul este cea mai buna pompă Am doi copii si am experimentat ,la primul,pompa manuală ,electrică,și in prima saptamana pulsul pentru a scăpa de febra laptelui .(am nascut normal) La cel de-al doilea miza a fost” alta abordare”deși am ajuns sa fac cezariana Am dat copilului san chiar daca ma durea operatia ‘din spital am cerut maxim 60mi de supliment chiar asistentele m-au numit eroina deoarece nu m-au vazut fara fetita la san…..om plecat după 5 zile din spital alaptand in modul cel mai natural deși adusesem pompa (făcusem febra laptelui )nu am folosit-o. Singurul ajutor pe care… Vezi mai mult »
Buna andreea am o întrebare. Eu alăptez în tandem o fetiță de 3 ani și 4 luni și o bebelina de 9 luni.de o sapt a avut afte bubițe pe limba și mi a refuzat sanul foarte agitata febra salivare excesiva se liniștea și dormea doar în boba sistem de purtare.o dau cu propolis și văd ca deja au trec mai are foarte puțin. Eu mă mulg și îi dau cu seringa sau paharul laptele meu da mi s au facut niște răni pe sânul stâng și mi am luat aseară protectii de silicon pt mameloane de la avent în… Vezi mai mult »
Bună Florentina, Un medic a văzut-o pe bebelina cea mică? Înțelg că în cazul ei te confrunți cu respingerea sânului. Spui de prezența unor afte în gură. Ar fi cel mai indicat să vă vadă un medic pediatru, să excludă o eventuală infecție cu candida / sau cu altceva (streptococ) care e posibil să se fi transmis și la tine pe sân și pentru care atât ea cât și tu trebuie, cel mai probabil să primiți tratament simultan. De verificat în guriță și copilul mare de către medic!. E foarte probabil ca disconfortul pe care l-a resimțit fetița din cauza… Vezi mai mult »
Buna ziua, sunt o proaspata mamica de 21 de ani si am o fetita de 19 zile, inca din spital am intampinat probleme cu alaptatul avand mereu nevoie de ajutor pentru ca fetita sa poata manca de la san. Am plecat dupa 3 zile cu rani la ambii sani iar acasa am apelat la pompa electrica, nu am stiut exact cat de des trebuie folosita asa ca nu am avut nici un program.. fata o hraneam odata la 3 ore. Intre timp m am vindecat si am incercat sa o pun din nou la san. Am avut insa 2 incercari… Vezi mai mult »
Buna ziua, V-ar ajuta sa va si vedeti cu un consultant in alaptare. E important ca suptul sa fie evaluat (unii bebei pot sta la san parand ca sug, dar de fapt nu inghit pe tot parcursul timpului petrecut la san si nu transfera lapte in mod adecvat). Gasiti aici filmulete in romana care va arata ce inseamna un supt corect si unul eficient http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=63 Imagini cu atasarea la san corecta / incorecta https://ro.pinterest.com/inbratelamami/ata%C8%99area-la-s%C3%A2n/ Sugestii pentru gestionarea situatie si cresterea cantitatii de lapte care ajunge la bebe http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=doc%20PMBI Daca aveti pompa o puteti utiliza si dupa supturile lui bebe si… Vezi mai mult »
Buna Andreea. Despre capsulele More Milk Plus ce parere ai? Multumesc. Laura
Buna Laura,
Experienta mamelor este diversa. In general am auzit pareri foarte bune despre utilizarea lor si cresterea productiei de lapte in urma utilizarii lor. Pe site-ul lor oficial motherlove.com gasesti informatii detaliate despre produs si rarele efecte adverse raportate la mama. Numai bine!
Buna ziua, Am si eu un copil identificat de catre dr.neonatolog inca din prima zi cu fren lingual scurt. Are 5 saptamani si pana in urma cu cateva zile a alaptat foarte bine, la cerere, a luat in greutate normal, fara niciun fel de supliment sau vreun accesoriu. De cateva zile devine tot mai mult agitat in timpul alaptarii, se retrage tot mai repede si incepe sa planga. Uneori, pare sa nici nu mai stie sa se ataseze la san, cu toate ca pana acum s-a descurcat foarte bine inca din prima zi. De asemenea, nici nu am mai simtit… Vezi mai mult »
Buna ziua, Va directionez catre un grup util, unde putem discuta si in mod direct https://www.facebook.com/groups/1449165508691572/?ref=br_tf Va mai invit sa cititi si acest material http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=330:jiggling-and-pulling&catid=6:video-clips&Itemid=13 E posibil ca bebelusul sa treaca pur si simplu printr-un puseu iar comportamentul sa fie doar unul temporar, e posibil ca frenul restrictiv sa inceapa sa va incurce pe fondul unor modificari normale ale productiei / fluxului de lapte, dar pe care bebe le gestioneaza mai dificil. Faptul ca va simtiti sanii „nu foarte plini” nu e in sine un semnal de alarma si nu indica faptul ca „ramaneti fara lapte”. Insa cel mai bun… Vezi mai mult »
Printesa 3 luni cu supt ok pana la 3 saptamani cand au aparut colicii, de atunci downhill: nu prinde sanul corect, prin urmare trage 3-4 guri usoare si dupa doar suzeteaza varful, ar sta cu orele si as tine-o dar nu mananca si automat nu doarme (6-8 h/ 24 h); vazuta de 2 consultante super din Cj-pozitionarea e buna dar gurita nu o deschide ok; rezolvat fren gr3 in urma cu doua sapt, fara nici o modificare a suptului; incercat suck training dar nu suge degetul doar incepe sa planga; incercat sns pe langa san, cum vine laptele deschide gurita;… Vezi mai mult »
Vă recomand să țineți legătură cu consultantele cu care ați discutat, veți găsi împreună o strategie, uneori e doar nevoie de un pic de timp. SNS-ul este o idee excelentă, suck training-ul l-ați încercat cu tubulețul de la sns pe deget? S-ar putea să fie mai deschisă să sugă astfel. CST sau altă formă de bodywork ați făcut? Poate ajuta enorm la detensionarea musculară și corectarea unor probleme reziduale de supt. Credeți că e posibil ca frenul să se fi reatașat? Unii copilași au nevoie de o perioadă de reacomodare după frenotomie mai lungă, se pare că nu toți își… Vezi mai mult »
Buna ziua! Sunt pentru prima data mamica. Am o fetita de 2 saptamani nascuta prin cezariana, primele 2, 3 zile a fost alaptata cu lapte praf, dupa ce am putut urca la ea mi-a fost atasata la sani si incorect, astfel mi-a facut rani, m-am chinuit aproximativ o saptamana dupa cu sanii umflati si noduli, muls, bai cu apa fierbinte, masaje …etc, si fata o supt la cerere doar san de atunci. Am facut febra 2 zile, am reusit sa o scad, dar… azi e a doua zi de cand nu prea am laptic in sanul drept, ii tot moale.… Vezi mai mult »
Foarte bine punctat. Iar pentru cazurile în care s au luat toate măsurile menționate, iar mama oricum nu produce suficient lapte sau e slab calitativ, recomand din suflet semințele de schinduf! În prima lună după ce am născut era cat pe ce sa pierd laptele, era si slab calitativ, si putin, seara adormea bebe tocaind în gol si după mult plâns, pt ca lapte praf nu accepta… Așadar, am cumpărat semințe de schinduf – crude, preferabil bio (Sonnentor sunt testate, se simte diferența fata de altele). Se rasnesc câteva linguri (ca sa ajungă pt o zi, nu mai mult), se… Vezi mai mult »
bună, ce ma sfătuiți sa fac ca sa nu îmi pierd lactația, deoarece sunt nevoita timp de o săptămână sa nu mai pun bebe la san, din cauza că iau tratament injectabil penicilina si gentamicin. am niște probleme de sănătate, eu nu vreau sa îmi pierd laptele… ce ma sfătuiți sa fac.va mulțumesc frumos!!!
Buna ziua. Bebelina de o luna, am alaptat la san pana in ziua 11 cand am fost cu ea la Pediatru si a observant ca nu a luat deloc in greutate, din contra a mai scazut 60 gr. Ea a avut la nastere 3.140, scoasa din maternitate cu 3.000, apoi la 11 zile 2.940…ceea ce a dus la recomandarea medicului de supliment…:(… de aici si problema noastra, bebelina refuza sa mai stea la san…desi lapte exista..ea mananca si greu, zic eu…un biberon de 70 cam in 30-40 min….e cam lenesa la supt…ce recomandati sa fac? Multumesc!