Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog



Rar mi-e dat sa citesc articole de o mai mare tampenie. Si Revista Baby pare sa fie experta in asa ceva. Citeam zilele trecute un articol despre „Cum sa il inveti sa doarma in 7 zile„. Si ideea principala e urmatoarea: dupa varsta de 3 luni copilul poate fi invatat sa doarma singur in doar 7 zile. Daca nu si-a setat singur ritmul veghe -somn trebuie dresat. Cum faci asta? Il trezesti in fiecare zi la aceeasi ora, eventual tragand draperiile sa intre lumina, il pui in pat la aceeasi ora, sa doarma, pleci din camera, iar daca plange dupa tine il lasi sa planga pana cand incet incet va invata sa se auto-recomforteze, nemaifiind nevoie de prezenta ta.

Metoda, veche de pe la 1800 se numeste cry it out sau plans controlat. Si spre intristarea mea un procent semnificativ din medicii pediatri inca o mai recomanda (desi din punct de vedere al practicii psihologice e depasita). Iar articolul, postat si pe Facebook adunase peste 280 de likeuri si multe share-uri, semn ca metoda se bucura de trecere si in randul parintilor.

As vrea sa analizam pe rand cateva din prostiile si dezinformarile mentionate in articol:



 

  • „Trezește-l la o oră anume dimineața (și din această zi  îl vei trezi la aceeași oră în fiecare zi).Trage-i draperiile, să intre lumina – asta îl va ajuta să-și stabilează ritmul cricadian.”

In primul rand  i-ai face copilului tau ceva ce tie nu iti place? Cum te-ai simti sa vina cineva la tine in camera si sa iti traga brusc draperiile cand tu dormi linistit? De ce ti-ai supune copilul abia nascut unei astfel de practici? De ce te-ai comporta cu copilul tau ca si cum e un animal ce trebuie dresat?

In al doilea rand ritmul circadian (si nu cricadian asa cum se mentioneaza in articol) e dependent de dezvoltarea si maturarea neuropsihica a copilului, iar acest lucru a fost dovedit prin experimente care au exclus factorul social (ceea ce face parintele) ca metoda de influentare a ritmurilor somn veghe. Mult mai importanti decat factorii sociali par sa fie factorii de mediu (temperatura, lumina naturala).
Sa trezesti un copil din somnul sau doar pentru a-i crea un program dupa preferintele tale are repercusiuni grave, dovedite experimental. Efectele pot fi: dezvoltare deficitara a creierului copilului, anxietate, somn disturbat la maturitate, depresie, preferinta pentru consumul de alcool si lista poate continua. In perioada fetala si neonatala (dupa nastere) somnul are un rol important in maturarea si plasticitatea creierului cu efecte atat in perioada copilariei cat si la maturitate (ex: functionarea memoriei la varsta adulta).

Ideea e urmatoarea: nu dispera daca ritmul copilului tau e aparent haotic. Pe masura ce creste isi va seta singur propriul program. Bebele meu (colicos si agitat mai tot timpul) si-a creat singur, la 3 luni, propriul program, cu ore fixe de somn. Fara ca eu sa intervin in vreun fel, nici macar prin alimentatie (fiind alaptat la cerere). Si nici ritmurile noastre de somn veghe nu au avut mare influenta. Adoarme si se trezeste inaintea noastra, odata cu scaderea respectiv cresterea cantitatii de lumina naturala.

  • „Este momentul să-l pui singur în pătuț, atunci când e încă treaz. Chiar dacă a adormit la masa de seară, trezește-l – nu de tot, dar suficient cât să își dea seama că e dus în pătuțul lui. Așteaptă-te la o porție de plâns.  Dar nu ceda! Părinții întotdeauna cred că cel mic suferă și că plânge mult mai mult decât o face în realitate. Rar o repriză de plans durează pe ceas 10 minute. Nu trebuie să stai tot timpul în cameră, asta poate prelungi plânsul. Nu-l lua în brațe, nu aprinde lumina, nu-i oferi suzeta sau biberonul drept consolare. Dacă-l păcălești cu asta, îți va fi greu mai târziu să-l dezobișnuiești de aceste dependențe. Nu ceda reprizei de plâns, vei ajunge pe la 5-6 luni în aceeași situație – și atunci va fi mult mai greu să-l obișnuiești să adoarmă singurel”

Am spus mai sus de ce nu e bine sa trezim copiii din somn. Si de curiozitate, cum poti trezi un copil, dar nu de tot?

Copiii sufera cand plang, da parintii cred bine. Iar plansul acesta controlat, in care parintele sta si se uita de la distanta la copilul care sufera, are repercusiuni grave asupra dezvoltarii psihice a copilului, distrugand legaturi neuronale. Studiile au demonstrat ca acei copii care sunt lasati sa planga si ale caror nevoi nu sunt intrunite sunt mult mai lipsiti de incredere in sine decat cei pe care parintii in reconforteaza. Contrar parerii generale care spune ca bebeii carora li s-a facut program sunt mai independenti decat cei reconfortati de parinti.

Plansul la un copil mic NU este un comportament normal. Daca analizam evolutia noastra ca specie ne dam seama ca un copil care plangea pentru mult timp, semnaliza pradatorilor prezenta sa, deci era in pericol. Tehnicile de calmare a bebelusului (hranire la cerere, purtatul copiilor in brate, dormitul impreuna cu ei) au avut ca rol conservarea noastra ca specie. Daca stramosii nostri si-ar fi hranit copiii dupa program, i-ar fi disciplinat prin traininguri de somn si i-ar fi lasat sa planga, noi nu am mai fi existat.

photo credit: RaGardner4 via photopin cc


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

33 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Claudia
Claudia
6 aprilie 2014 6:46 pm

Stabilirea unui program pentru un sugar este o chestiune ce tine de anii actuali.
Si nu inteleg de ce s-a ajuns aici, ce factori au determinat apartitia acestor inventii. Daca ne rezumam la lumea animala, luand un catel ca exemplu, puil de caine nu este trezit la program, nu ii este facut program de somn sau trezire, nu este hranit cu lapte praf si o groaza de alte suplimente.
Sunt curioasa sa vad unde se va ajunge si care este pretul platit de om in timp pentru aceste inventii ?

Radu
7 aprilie 2014 10:26 am

Probabil industria farmaceutica are un cuvant greu de spus ….

Roxana
Roxana
14 aprilie 2014 9:40 am

Nu am copil inca dar mi s-ar rupe sufletul sa-l vad si aud cum plange. Cry it out este o inventie absolut groteasca.

In brate la mami
14 aprilie 2014 11:57 am

Este o inventie groteasca si culmea sunt mame care o considera necesara si utila si se lauda ca au aplicat-o cu succes.

In brate la mami
14 aprilie 2014 11:58 am

Eu cred ca pretul incepe sa se vada. Efectele sunt sistemice si cu bataie lunga. Pe termen scurt, copiii fata de care s-a aplicat metoda sunt mai lipsiti de incredere in sine si in ceilalti, conform studiilor.

In brate la mami
14 aprilie 2014 11:59 am

Radu, nu m-am gandit chiar asa de departe. Dar cine stie? Cu siguranta se castiga bine si de pe urma copiilor (si viitorilor adulti) anxiosi si deprimati.

Alina
Alina
5 iunie 2014 9:00 pm

Si acum tin minte cum venea mama si ma trezea dimineata. Hrr…horror (asta se intampla la varste mai mari, dar totusi, era somnul meu). Eu nu ii fac asta fetitei mele, desi incerc sa o trezesc mai devreme, dar nu cu trasul draperiei, sa intre lumina brusc in camera. Si daca plange si vrea sa mai doarma, o mai las sa doarma cat vrea ea

Cristina
Cristina
6 iunie 2014 6:35 am

As mai adauga faptul ca s-a dovedit o legatura intre CIO si riscul de a dezvolta ADHD. Riscul e de vreo 4 ori mai mare la copii "dresati"

Inbratelamami
Inbratelamami
6 iunie 2014 6:58 am

Asa este, o multime de studii ne arata ca atunci cand mama nu raspunde la semnalele transmise de copil (ceea ce se intampla practic prin metoda cry it out) in creierul copilului se produc o serie de dezechilibre. Dr. Sears reuneste aceste studii intr-un articol foarte fain. Il postez aici
http://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/science-says-excessive-crying-could-be-harmful

Inbratelamami
Inbratelamami
6 iunie 2014 7:00 am

Alina, deci acestea sunt amintiri care persista. Am mai auzit copii care privesc cu oroare genul acesta de momente. Eu nu imi aduc aminte desi sunt convinsa ca, facand parte din generatia in care parintii aplicau aceasta metoda, am fost si eu trezita cu forta.

Alina
Alina
6 iunie 2014 7:09 am

Nu punem la socoteala zilele in care trebuia sa mergem la scoala. Era destul de frustrant cand venea weekendul si venea mama in camera cu "poate iti ajunge". Daca voiam sa mai dorm, ma mai lasa. In fine, eu nu o sa aplic metoda asta pe copilul meu. Si totusi trebuie sa gasesc o metoda prin care sa o conving sa o trezesc mai devreme, ca o sa mearga la cresa de la 1 iulie, si e dificil cu somnul, dar merg pe principiul ca orice copil se adapteaza. Cand o sa realizeze ca merge dimineata sa se joace, probabil… Vezi mai mult »

adelaida
adelaida
6 iunie 2014 9:25 am

de acord cu articolul insa tine minte: nu exista copii cu ADHD, doar copii sanatosi cu energie debordanta

Marius
Marius
5 august 2015 12:02 pm
Reply to  adelaida

Nu exista ADHD ?! Mai studiaza …

Adela
Adela
6 iunie 2014 10:53 am

Industria farmaceutica cat si cea alimentara nu au un cuvant greu de spus, eu cred ca ei dicteaza si fac regulile.

Inbratelamami
Inbratelamami
6 iunie 2014 11:09 am

Adelaida, ai dreptate intr-un anumit punct de vedere. Si mie mi se pare ca diagnosticul de ADHD e unul de care se abuzeaza, in special peste hotare. Avem niste tipare rigide vis a vis de cum ar trebui sa se comporte un copil, pe care copiii reali nu se pliaza intotdeauna. Mai e si industria farmaceutica cu un anume interes in sfera bolilor psihice (in SUA medicii psihiatri primesc cele mai multe incentivuri de la companiile de medicamente, dintre toate specializarile). pe de alta parte incep sa cred si in existenta unor elemente ce perturba creierul copiilor (aliemntatie nenaturala, consumul… Vezi mai mult »

Nicoleta
Nicoleta
6 iunie 2014 11:39 am

Boala inseamna bani ! Bani cheltuiti ….

Pavel
Pavel
10 iunie 2014 12:51 pm

Dar mamele inca mai aplica aceasta metoda!!!

florina
florina
1 iulie 2014 9:44 am

pt cei interesati exista : The no cry sleep solution de elizabeth pantley

florina
florina
1 iulie 2014 9:46 am

este exact opusul acestei metode si vine in concordanta cu natura umana si necesitatile copiilor nostri!

In brate la mami
1 iulie 2014 10:25 am

Iata o lista utila cu carti despre alatare. Cartea amintita se poate chizitiona folosind adresa http://ttap.co/1mEewoN

tomasito
tomasito
2 septembrie 2014 8:44 pm

"Cum te-ai simti sa vina cineva la tine in camera si sa iti traga brusc draperiile cand tu dormi linistit? "
"Mult mai importanti decat factorii sociali par sa fie factorii de mediu (temperatura, lumina naturala)."

Daca urmam aceasta logica, solutia ar fi sa nici nu tragi draperiile seara.

arakelian
6 februarie 2015 12:27 pm

daca la un copil de scoala/ cand mama pleaca la serviciu nu e de ales si terbuie culcat si trezit la anumite ore, de ce sa fie aceeasi rigoare cand e un parinte acasa?. Da, e sanatos adormitul devreme seara, dar nu cu forta si nici cu lacrimi. Pana la urma, copilul e carne idn carnea mamei, rutina mamei din timpuls arcinii o va avea si dupa nastere, ce face mama face si copilul. Mie nu mi-ar placea sa fiu lasata sa plang neconsolata inchisa intr-o camera. De ce sa fac asta unui copil care nu stie altfel sa ceara… Vezi mai mult »

Ionela
Ionela
3 mai 2015 5:41 am

Nu cred ca o mama poate da astfel de sfaturi. Cand plange fata mea simt cum incepe in mine o ploaie de hormoni, nu tine de mine dorinta asta disperata de o o face sa taca.

Anda
Anda
27 octombrie 2015 10:45 pm
Reply to  Ionela

Lăsați copilul, doamnă, să plângă, să-și descarce frustrările, durerile și ce-o mai acumula dragul de el pe drumul acesta nou de cunoaștere a vieții, dar țineți-l ÎNTOTDEAUNA înfășurat în brațele dvs. pline de dragoste și ascultați-i plânsul! Să vedeți după aceea ce zâmbet frumos și liniștit vă oferă!…

dojo
28 octombrie 2015 1:36 pm

Una este programul unui copil de gradinita/scoala (sau cand are de mers le medic de pilda, dimineata) si alta este sa-ti bati joc de somnul unui bebelus, pentru ca tu, ca parinte, esti prea lenes sa iti setezi TU programul dupa el. Nu am lasat NICIODATA fata sa planga neconsolata, a avut crize de plans (inca are, la nici 2 ani), dar toate se termina la mine in brate. Absolut orice spaima are, stie ca eu sunt aproape si o protejez. Doarme cu noi in pat, pentru ca somnul in patul ei a mers pana pe la 3-4 luni. Cand… Vezi mai mult »

Ela
Ela
15 decembrie 2015 1:53 pm

Cred ca totul este influentat in ziua de azi de „documentarea excesiva si filtrarea folosita”. Nu vreau sa afirm ca nu trebuie sa citim si sa ne documentam insa e foarte important filtrul pe care-l folosim in acest sens…ce alegem sa aplicam din ceea ce citim. Oare de ce primim ca exemplu de manifestare a afectiunii femeia din tarile africane care-si poarta copilul la piept? A citit oare ea undeva ca trebuie sa faca astfel? Cate dintre femeile insarcinate nu au citit o serie de articole si au vazut filme despre cum trebuie sa decurga o nastere? Si la cate… Vezi mai mult »

Mitrut
Mitrut
26 februarie 2016 3:44 pm

Buna, Se pare ca unii psihologi is de alta pareresi preiau si incurajeaza tehnicile promovate aici: http://www.awareparenting,com Altfel spus, ei zic ca plansul copilului sau crizele de furie is doar de descarcare si ca plansul ar fi proces de vindecare a suferintei. Avem un bebe de 6,5 luni care se trezeste la fiecare ora de pe la 4 luni incoace. Inainte mai ales uneori 2-3 cicluri de somn dar acuma se trezeste la fiecare ciclu (45 min). Aproape ca nu mai rezistam cu 10 treziri pe noapte si adormiri foarte grele si lungi si doar in intuneric bezna (black out).… Vezi mai mult »

Andreea
Andreea
9 aprilie 2016 1:26 pm

Bună ziua , cum pot interpreta faptul ca atunci când iau copilul în brațe se face arc și de aceea nu pot sa l țin de fundulet, urmat de plans .Trebuie sa mi fac probleme sau pur și simplu nu ii place în brate.? Multumesc

laura
laura
19 ianuarie 2017 1:57 pm

Puiul meu are 3 luni si jumatate si doarme lipit de mami.Nu il las niciodata sa planga,incerc sa fac orice sa stie ca inteleg ce il doare/supara si ca mama e langa el mereu.La spital a trebuit sa stea cateva zile in incubator la lampa ca a facut icter,aducandu-mi-l doar sa-l alaptez din 2 in 2 ore.Clar,In momentul in care il lua de langa mine se invinetea de plans.A fost oribil,am suferit cumplit,am intrat in depresie si am slabit 15 kg ca nu puteam manca nimic.Voi face mereu totul in asa fel incat sa-i fie lui bine,sa se simta ocrotit… Vezi mai mult »

Mihai
Mihai
25 iulie 2017 12:33 pm

Cand am fost pitit, mama m-a ingrijit si mi-a dat lapte praf. Si nu trebuia sa beau, doar cel de vaca .Oare acesta are chimicale?

Corina
Corina
24 septembrie 2023 11:59 am

Sunt de acord că un copil nu trebuie lasat să planga singur până adoarme. Nu trebuie nici trezit (cu mici exceptii, în prima luna pentru mancare dacă depaseste 4 ore de la ultima masa). Citesc tot mai des că plansul neconsolat îl traumatizeaza pe viata, dar cum poți face să nu planga deloc când nu îl ai în brate? Plange singur până îi fac biberon, plange când e schimbat înainte de a primi biberon. Și asta provoaca traume? Pentru că mie mi se pare imposibil să fii 100% acolo. Să nu mai zic că poate ai nevoie la baie

Cursuri online “Școala de părințeală”