Ia-ti copilul in brate. Caci nu e nimic mai important pentru puiul tau, in primii ani de viata. Nu te lasa influentata de ceea ce spun cei din jur – ca va fi rasfatat, ca nu va deveni independent si autonom.Sunt doar mituri, fara niciun fundament stiintific. Atingerea, imbratisarea ta reprezinta experiente centrale in viata copilului tau, absenta lor e daramatoare.
Ne gandim la factorii stresanti din viata unui copil ca la elemente neplacute, perturbatoare ce actioneaza asupra organismului. Insa incapacitatea de a-i oferi organismului ceea ce are nevoie, e un factor stresant in sine. Lipsa atingerii e, dovedit stiintific, unul din cei mai marcanti factori de stres ce se pot manifesta in dezvoltarea fiintei umane.Atingerea ta ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte. Absenta ei, incetineste ritmul dezvoltarii. Atat de simplu ne-a construit natura.
Nu ma crezi pe cuvant? Urmareste filmele de mai jos.
Experimentul lui Harlow, care ne arata ca atingerea e mai importanta decat hrana
Psihologul Harry Harlow realiza in anii ’50 unul din cele mai emotionante si controversate experimente (din punctul meu de vedere). Studiind problema atasamentului, a izolarii sociale si a deprivarii materne, Harlow a incercat sa raspunda unei intrebari firesti: „de ce se ataseaza copiii de mama?” Motivul sa fie oare hrana? (aparent cel mai evident raspuns). Rezultatele ne surprind.
Studiile lui Spitz, care ne arata ca in absenta mamei, copiii regreseaza
Studiul lui Spitz arata ca daca un copil este despartit de obiectul de afectiune (mama) in primul an de viata, acest lucru provoaca dezechilibre in dezvoltare, iar aceste dezechilibre in dezvoltare pot genera in functie de alti factori de mediu, modificari psihosomatice irecuperabile (in unele cazuri chiar moarte), la copii altfel sanatosi. Uitati-va la privirea copiilor din film, cum isi pierde treptat din viata, pe masura ce copiii se adancesc in nepasarea adultilor.E emotionant pana la lacrimi. Ma uit la film, la felul in care copii normali regreseaza in absenta mangaierilor materne si nu pot sa nu ma intreb ce s-a intamplat cu ei, ca adulti. Cu cei care au mai apucat sa ajunga adulti, pentru ca in peste 30% din cazurile studiate de Spitz, copiii au murit ulterior. Cei mai „norocosi” s-au oprit din crestere.
La filmul de mai jos nu am cuvinte. E o pagina urata din istoria tarii noastre. Arata efectele deprivarii materne, in cea mai extrema forma. In lumea academica internationala, orfelinatele din Romania reprezinta punctul de pornire in toate studiile ce fac referire la deprivare masiva intelectuala, senzoriala si emotionala. Studiile au aratat un nivel ridicat de hormoni de stres (cu influentele de rigoare asupra organismului) in sangele copiilor abandonati in acele case ale mortii.Niveluri ce variau in functie de perioada petrecuta in orfelinat. De aici putem trage lesne concluzia ca lipsa de afectiune (indiferent de forma si de gradul in care se manifesta) provoaca efecte direct proportionale ca intensitate, in organism.
Despre atingere, cu speranta
Dovada ca atingrea stimuleaza cresterea o vedem la bebelusii nascuti prematuri.Un studiu de referinta din acest punct de vedere este cel realizat de Tiffany Field de la Universitatea din Miami. Pornind de la clasicele studii facute pe soricei, care au aratat rate mai mari de crestere a acestora daca sunt atinsi, echipa sa a introdus atingerea si masajul in ingrijirea nou nascutilor prematuri dintr-o sectie de neonatologie. Cate 15 minute, de trei ori pe zi.
- Loneliness in Infancy: Harry Harlow, John Bowlby and Issues of Separation, Frank C. P. van der Horst & René van der Veer
- Why Zebras Don’t Get Ulcers, Robert M. Sapolsky O carte fenomen pe care o recomand pentru felul stiintific, dar in acelasi timp abordabil in care trateaza relatia minte – corp.
- Preterm Infant Massage Therapy Research: A Review, Tiffany Field, Miguel Diego, Maria Herandez – Reif
- Kangaroo Care
Incredibil de emotionant articolu. Felicitari
Dar plin de invataminte !!!!!!
Articolul bun de citit pt toata lumea nu doar de mamici. Ar trebui pus un pic accent si pe tatici, ca si ei sunt importanti in dezvoltatea copilului. Iar daca ei cred in „independenta” copilului prin lasarea lui sa planga sau lasarea lui singur, atunci ceva nu e bine.