Nu ca as fi o fana a „retetelor” de crestere a copiilor, dar acest infografic mi s-a parut dragut.
Puncteaza cateva lucruri utile de stiut despre dezvoltarea copiilor. Asadar, pentru stimularea inteligentei copilului: limitati timpul petrecut de copil la TV (in favoarea comunicarii directe), dati-i un instrument de cantat si ajutati-l sa isi insuseasca „tehnica” (daca e interesat bineinteles, altfel nu il fortati, adaug eu), stimulati-i rabdarea si capacitatea de amanare a gratificarii (vezi experimentul meu preferat cu prajiturica), asigurati-va ca fac suficienta miscare (eventual practicati un sport care sa ii faca placere copilului, impreuna cu acesta), valorizati-i si apreciati-i eforturile mai degraba decat calitatea de a fi „destept”.
Infograficul l-am luat de pe Online Psychology Degree
photo credit: The Real Estreya via photopin cc
Este un mit sau realitate ca nivelul intelectual al copilului este preluat de la mama ?
Retete de crestere este simpla! Atata timp cat ii oferi de toate neconditionat ai toate sansele sa-l cresti gresit. orice activitate trebuie conditionata. Ai aranjat jucariile, iesi afara la joaca….
Ionut, iti multumesc pentru comentariu. Vreau sa specific ca a-ti iubi copilul neconditionat nu inseamna a nu ajuta copilul sa (isi) descopere limitele.
Se spune ca din mame batrane, presupuse 🙂 mai intelepte, ies copii mai inteligenti. Probabil e un mit popular bazat pe constatarea ca dintr-o gaina batrana iese o ciorba mai buna :-)))
Am senzatia ca si background-ul genetic isi are un mare cuvant ……
Asa e, dar studiile arata ca de fapt si mediul are un rol. The "nature / nurture debate". Concluzia e ca genetica si mediul se imbina atat de tare in dezvoltarea inteligentei, incat nimeni nu poate spune care are rolul predominant.
Conditionarea asta nu mi se pare ok. Copilul trebuie sa invete ca strangem jucariile ca sa stim de unde sa le.luam data viitoare, ca fiecare trebuie sa.fie responsabil si sa stranga ce imprastie, iar nu mama sau altcineva…; si pentru ca e placut aa ai o camera/casa ordonata. Nu ca doar atunci iese afara, doar atunci primeste o jucarie/prajitura/etc. Mi se pare ca, im felul asta, isi insuseste gresit principiile. Si discutia poate continua foarte mult. Mai ales ca il poti conditiona – in anumite privinte -doar pana la o anumita varsta. Fara sa ma gandesc la situatii extreme, cu… Vezi mai mult »