Cum să extragi mai mult lapte? 10 soluții pentru creșterea lactației cu ajutorul pompei
Aș vrea să menționez de la bun început că nu pledez pentru înlocuirea unui bebeluș care suge eficient la sân, cu o pompă de sân. Și nici nu pledez pentru utilizarea pompei de sân ca modalitate de a estima cât lapte produce mama.
Am mai explicat și cu alte ocazii că, în practică, există niște diferențe notabile între suptul eficient al unui bebeluș și o pompă de sân, ceea ce face ca „proba pompării” să nu fie relevantă pentru o mamă care vrea să își dea seama cât lapte produce. Ba mai mult, pe unele mame le poate descuraja cantitatea de lapte extrasă cu pompa, dându-le senzația că nu produc suficient de mult lapte, când în realitata lucrurile pot sta altfel.
De asemenea, nu consider că pompa de sân deține supremația absolută în termeni de cantități de lapte extrase dacă ar fi să o comparăm cu tehnica mulsului manual. Puține mame cunosc însă tehnica corectă de a extrage lapte manual (deși ar trebui demonstrată fiecărei mame care alăptează, înainte de externarea din maternitate) și cel mai probabil, în aceste condiții, vor percepe pompa de sân ca fiind mai practică.
Pe de altă parte, există situații în care utilizarea corectă a pompei de sân s-a dovedit a fi de un real ajutor. Unul din scenariile cel mai des utilizate în acest sens fiind cel de creștere a producției de lapte. Ca și consultant în alăptare, au existat situații în care am recomandat utilizarea unei pompe de sân pentru stimularea lactației în cazul în care alte strategii de bază (ex corectarea atașării și a poziționării la sân) nu au funcționat individual sau nu au fost la momentul respectiv suficiente, sau în contextul în care mama dorea să relacteze (să repornească producția de lapte) sau să treacă de la hrănire mixtă la alăptare exclusivă și să reducă cantitatea de lapte formulă, prin înlocuirea cu lapte matern.
De asemenea, sfaturile de mai jos sunt utile și mamelor care utilizează pompa de sân (ex mame de prematuri, mame de bebeluși care din diverse motive nu acceptă sânul, mame care se reîntorc la muncă) în condițiile în care sunt despărțite de copil sau acesta nu poate fi hrănit direct la sân.
Mai jos, 10 soluții pentru a crește lactația cu ajutorul pompei de sân, pentru a extrage mai mult lapte și pentru a face pomparea eficientă.
1. Alegeți cupele potrivite
Unul din principalii factori care influențează performanța de pompare (cantitatea de lapte extrasă), indferent de tipul pompei, este potrivirea cupei pompei de sân pe mameloanele mamei. Cupa pompei este partea care se va poziționa pe sân în timpul pompării.
Multe mame cred în mod greșit că dimensiunea cupei pompei este direct proporțională cu mărimea sânilor. Ce ne interesează însă este de fapt dimensiunea mamelonului (a sfârcului) mamei, raportată la tunelul cupei.
O cupă prea mică va cauza durere și chiar ragade, deoarece mamelonul se freacă de pereții tunelului cupei iar extragerea laptelui nu este eficientă. În cazul unei cupe prea mari areola este de regulă trasă în interiorul canalului de pompare, ceea ce poate duce la colapsarea unor ducte de lapte, în unele cazuri la disconfort, implicit pompa nu extrage eficient laptele din sâni.
În majoritatea cazurilor cupele standard ce vin la pachet cu pompa nu sunt potrivite pentru majoritatea mamelor. Dacă vă întrebați de ce nu extrageți suficient lapte cu pompa (simțiți că sânii se simt plini și după pompare) sau de ce pomparea este dureroasă, cel mai probabil cauza o constituie utilizarea unor cupe prea mici sau prea mari.
De asemenea, este foarte posibil să aveți nevoie de dimensiuni diferite de cupe pentru cei doi sâni.
Cum alegeți cupele potrivite?
Majoritatea mamelor ajung la cupele potrivite prin încercare și eroare, după ce au testat mai multe dimensiuni de cupă.
De asemenea, pe site-ul producătorilor de pompe sau în materialele de prezentare care vin odată cu pompa, ar trebui să existe și informații video sau grafice care să vă arate efectiv ce înseamnă o cupă prea mică, respectiv una prea mare și care să vă ghideze în măsurarea și alegerea cupei potrivite.
Un consultant în alăptare IBCLC poate de asemenea să evalueze dacă o cupă este sau nu potrivită. Personal, mamelor cu care colaborez și care utilizează pompa de sân, le ofer și un instrument de măsurare a mamelonului, care să le ajute să aleagă cupele potrivite.
2. Alegeți pompa potrivită
Nu toate pompele de sân sunt la fel și implicit nu toate tipurile de pompe se pretează pentru același gen de utilizare.
În general, atunci când o mamă este nevoită să utilizeze pompa de mai multe ori pe zi, pe o perioadă lungă de timp (ex ca in situația în care utilizează o pompă de sân pentru a stimula producția de lapte adițional supturilor bebelușului, în situația în care mama e despărțită de bebelușul prematur aflat la incubator, etc) recomandarea este să se utilizeze o pompă profesională, dublu electrică (care permite pomparea ambilor sâni în același timp), cu sistem închis.
În astfel de situații utilizarea unei pompe manuale poate fi obositoare. Despre ce trebuie să ținem cont atunci când alegem o pompă de sân am scris pe larg, aici.
3. Aplicați căldură pe sâni înainte de pompare
Aplicarea de căldură pe sâni, la fel ca utilizarea masajului blând al sânilor, pot ajuta la declanșarea reflexului de ejecție a laptelui (curgerea laptelui), independent de suptul bebelușului sau de stimularea mameloanelor cu ajutorul pompei. Mamele remarcă de multe ori că un duș cald înainte de alăptare face ca sânii să înceapă să curgă.
Un studiu din 2012 [1] a arătat că mamele reușeau să extragă cu pompa semnificativ mai mult lapte, dacă înainte de pompare puneau pe sâni comprese calde. Un studiu similar [2] a arătat că utilizarea unei cupe de pompă, încălzită în prealabil a rezultat în descreșterea timpului necesar extragerii laptelui și într-o creștere a cantității de lapte extrase după 5 minute de la debutul pompării.
Alți stimuli care pot ajuta în astfel de situații sunt: relaxarea ghidată și evitarea stimulilor stresanți si durerosi, aceștia interferând cu reflexul de ejecție a laptelui [3], pomparea în timp ce mama privește o poză cu bebelușul sau miroase hainele acestuia (stimuli utili pentru situația în care mama e despărțită de copil).
4. Setați pompa electrică pe maximul de vacuum cu care voi vă simțiți confortabil
Unul din miturile pe care îl văd aplicat de mamele care pompează lapte matern cu ajutorul unei pompe electrice e utilizarea unei sucțiuni cât mai mari, pornind de la ideea că în acest fel se va extrage automat mai mult lapte.
De multe ori mama ajunge în astfel de situații să aibă dureri sau chiar răni în timpul pompării, mai ales în situația în care cupele nu sunt potrivite. Fiecare mamă are un optim în ceea ce privește confortul utilizării pompei de sân.
Viteză maximă, sucțiune maximă nu înseamnă automat mai mult lapte, în timp mai scurt. Atunci când pomparea devinde dureroasă, cel mai probabil și cantitatea de lapte extrasă va fi afectată. Sfatul meu pentru o pompare eficientă este să setați pompa electrică pe maximul de vacuum cu care voi vă simțiți confortabil [2]. Asta poate să însemne mai puțin decât maximul de vaccum pe care îl oferă pompa.
5. Pompați după supturile bebelușului
În cazul în care mama hrănește la sân și dorește să crească producția de lapte, o strategie e să pompeze după supturile lui bebe. În cazul în care suptul bebelușului este ineficient și nu reușește să extragă cantități relevante de lapte, pompa poate ajuta la asta, ceea ce face ca producția de lapte să fie menținută. În termeni simpli, sânii produc pe măsura cantității de lapte extrase din ei (prin supturile bebelușului, prin muls sau prin combinația supturi + muls).
6. Pompați câteva minute, în gol
Utilizarea pompei de sân pentru a pompa chiar și în gol, timp de câteva minute, fără ca laptele să iasă este o strategie de a stimula producția de lapte. E dacă vreți, similar semnalului pe care sânii îl primesc atunci când un bebeluș este la puseu și suge din ce în ce mai des, pe un sân aparent golit. E semnalul care face ca producția să crească, într-un timp mai scurt.
Puteți utliza această tehnică dacă, spre exemplu pompați de mai multă vreme, exclusiv și constatați o scădere a fluxului de lapte. Încercați într-o astfel de situație să măriți timpii de pompare, cu câteva minute și nu vă descurajați dacă pare că pompați în gol, fără ca pe moment să extrageți lapte. Producția de lapte va crește în timp. Evitați însă să pompați prea mult timp în gol, mai ales dacă simțiți durere sau disconfort. Cel mai probabil, cantitatea de lapte extrasă nu va crește direct proporțional cu timpul de pompare în gol.
7. Pompați ambii sâni în același timp
Pomparea simultană a ambilor sâni, cu ajutorul unei pompe electrice duble, este la modul teoretic (și multe mame pot să confirme asta și în practică), mai eficientă ca timp, comparativ cu situația în care mama pompează câte un sân, pe rând.
Un studiu [4] arătat și alte beneficii ale pompării duble. Astfel, pomparea ambilor sâni în același timp poate genera o ejecție de lapte (un val de lapte) în plus. Conținutul de grăsimi al volumului total de lapte matern extras prin pomparea dublă este de 8,3 % comparativ cu 7,3% în cazul pompării unui singur sân.
Iar unul din beneficiile cu adevărat relevante arătate de studiu este că mamele care pompează simultan ambii sâni, extrag în medie cu 18% mai mult lapte decât mamele care pompează câte un singur sân.
8. Hands on pumping
Hands on pumping este un termen introdus de Dr Jane Morton, pediatru și specialist în alăptare la Stanford Newborn Nursery, unde a interacționat cu un număr mare de mame de prematuri, ce erau nevoite să pompeze regulat pentru a oferi lapte matern unor bebeluși care temporar nu puteau fi hrăniți la sân.
Jane Morton [5] a descoperit că mamele extrag mai mult lapte (cu până la 48% mai mult) atunci când combină pomparea cu masajul efectuat în timpul pompării cu ajutorul mâinilor, iar pomparea este urmată de extragerea (mulgerea manuală) a laptelui.
Tehnica este deosebit de utilă mamelor de bebeluși prematuri internați pe secțiile de terapie intensivă neonatală, deoarece dincolo de cantitatea mai mare de lapte extrasă, conținutul caloric al laptelui extras în acest mod este mai mare (aproximativ 26 de calorii / 30 ml). Lucru deosebit de important în hrănirea nou născuților din această categorie.
Am descoperit această tehnică (pe marginea căreia dr Jane Morton a efectuat și studii), în 2013, înainte să devin consultant în alăptare. Pe atunci, mă confruntam cu necesitatea de a crește producția de lapte, utilizam deja o pompă dublu electrică dar simțeam că nu extrage în mod eficient tot laptele pe care îl produceam. Tehnica lui Jane Morton a avut rezultate spectaculoase în cazul meu, cantitatea de lapte extrasă manual după pompare fiind semnificativă.
Mai jos, un video în care este prezentată , pas cu pas, această tehnică.
9. Power pumping
Nu am găsit studii relevante pe marginea acestei tehnici de pompare, dar am utilizat-o și eu, iar în practică, mamele o descriu ca fiind eficientă, însă rezultatele nu sunt întotdeauna imediate, de regulă sunt vizibile după o săptămână.
E genul de tehnică pe care o recomand mamelor care sunt nevoite din diverse motive să folosească pompa de sân pentru a stimula producția de lapte, dar nu au timp pentru a pompa cu regularitate și ar prefera mai de grabă să rezerve pompatului un singur moment din zi.
Ce anume face ca această tehnică să funcționeze? Probabil faptul că imită suptul unui bebeluș în timpul unui puseu de creștere sau acel comprtament de supt de tipul „cluster feeding” (adică momentele acelea din zi în care bebelușul pare că ar vrea să stea la sân non stop).
Power pumping presupune următoarea tehnică aplicată pe parcusul unei ore:
– Pompare timp de 20 de minute, apoi pauză timp de 10 minute
– Pompare timp de 10 minute, pauză 10 minute
– Pompare 10 minute
Pașii de mai sus sunt pentru situația în care mama utilizează o pompă dublă, însă mai jos regăsiți și informații despre cum puteți utiliza tehnica dacă aveți la dspoziție doar posbilitatea de a pompa sânii, pe rând.
10. Pompați un sân, în timp ce bebelușul e alăptat din celălalt
Poate fi o tehnică utilă pentru mamele care hrănesc la sân, dar din diverse motive sunt nevoite să utilizeze și o pompă de sân. Nu există studii relevante pe marginea acestei tehnici, însă rezultatele sale sunt probabil consistente cu mecanismele care explică de ce pomparea simultană a sânilor duce la extragerea unei cantități mai mari de lapte.
În pactică, tehnica poate ajuta și bebelușul care nu suge eficient, prin stimularea ejecției laptelui în sânul contralateral. Tot în practică, s-ar putea ca un număr semnificativ de mame să găsească tehnica drept dificil de realizat, mai ales dacă bebelușul are nevoie de ajutor pe partea de atașare și poziționare la sân. Cel mai realist scenariu e cel în care mama primește ajutor hands on din partea altcuiva și utilizează o pompă electrică.
– [1] Yigit et al., Does warming the breasts affect the amount of breastmilk production? Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):487-8. doi: 10.1089/bfm.2011.0142. Epub 2012 Mar 16.
– [2] Kent JC1, Geddes DT, Hepworth AR, Hartmann PE., Effect of warm breastshields on breast milk pumping. J Hum Lact. 2011 Nov;27(4):331-8. doi: 10.1177/0890334411418628.
– [3] Newton et al, The let-down reflex in human lactation, J Pediatr. 1948 Dec;33(6):698-704.
– [4] Danielle K. Prime,corresponding author Catherine P. Garbin, Peter E. Hartmann, and Jacqueline C. Kent, Simultaneous Breast Expression in Breastfeeding Women Is More Efficacious Than Sequential Breast Expression, Breastfeed Med. 2012 Dec; 7(6): 442–447. doi: 10.1089/bfm.2011.0139
– [5] Morton J1, Hall JY, Wong RJ, Thairu L, Benitz WE, Rhine WD. Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants. J Perinatol. 2009 Nov;29(11):757-64. doi: 10.1038/jp.2009.87. Epub 2009 Jul 2