Cum purtăm corect masca de protecție? VIDEO În contextul obligativității purtării măștilor în spațiile publice și mijloacele de transport în comun vă prezint un video pe care l-am creat în urmă cu câteva zile, în care explic pașii corecți pentru a purta corect masca de protecție.
Am creat acest video cu scopul de a veni în ajutor mamelor diagnosticate cu COVID-19, la nivel global recomandându-se ca cele aflate în această situație și care alăptează, să poarte mască de protecție pen timpul hrănirii și al contactului cu sugarul. Atenție! Recomandările Ministerului Sănătății din România pentru alăptarea după naștere la mama suspectă sau infectată COVID-19 diferă de cele internaționale, hrănirea cu lapte matern și contacul cu nou-născutul fiind interzise până la negativarea a 2 teste la interval de minim 24 de ore. Mai multe despre alăptarea în contextul pandemiei COVID-19 puteți citi aici
Instrucțiuni pentru purtarea corectă a măștii de protecție
Înainte de a vă pune masca spălați-vă mâinile cu apa și săpun, frecând bine timp de minim 20 de secunde sau igienizați-le cu o soluție pe baza de alcool în concentrație de minim 60%
Verificați ca masca să nu aibă rupturi sau găuri în ea
Identificați partea interioara a măștii, de obicei este partea albă, partea mai colorată vine la exterior.
Identificați partea superioară a măștii (partea de sus) cea care va veni în contact cu nasul. Este partea mai tare, ce are o inserție metalică.
Puneți masca pe față. Formați banda metalică de la nivelul nasului astfel încât să se muleze pe nas.
Ajustați masca pe față, acoperindu-vă gura și bărbia, aveți grija să nu existe spații între mască și față
Nu vă atingeți masca pe timpul purtării. Dacă vă atingeți masca pe timpul purtării spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool
Când îndepărtați masca, nu atingeți partea din fata cu mâinile, ci scoateți-o din spatele urechilor.
Aruncați masca imediat la un coș de gunoi cu capac și igienizați-vă mâinile.
Înolcuiți masca de fiecare data când se umezește și nu refolosiți măștile deja folosite.
Greșeli pe care le facem în timp ce purtăm masca de protecție
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o văd când purtam masca este absenta poziționării ei pe nas. În acest caz purtatul măștii este egal cu mai nimic. Masca trebuie să acopere și nasul deoarece acesta este o poartă de intrare pentru virusuri și o zonă din care ies virusurile
O altă greșeală frecventă pe care am văzut-o este atingerea măștii în timpul purtării și tragerea ei la nivelul bărbiei pentru că mai apoi să fie pusa din nou peste gura și nas. În felul acesta nu facem decât să ne contaminam mâinile cu care atingem masca și să contaminăm mai departe și alte suprafețe pe care le atingem, dar să ne contaminam și pe noi frecându-ne exteriorul măștii de nas și de gura
Copiii și purtarea corectă a măștilor de protecție
Când nu se recomandă purtarea măștii de protecție în cazul copiilor?
- Copiii cu vârsta sub 2 ani NU trebuie să poarte mască, in cauza riscului de sufocare
- În cazul în care copiii se află acasă în preajma rezidenților obișnuiți ai casei, copiii nu trebuie să poarte mască, cu condiția ca aceștia să nu fi fost expuși altor persoane cu COVID-19
- În cazul în care copiii pot fi ținuți la distanță de cel puțin 1,8 metri distanță de alte persoane și nu intră în contact cu suprafețe care pot găzdui virusul. nu este nevoie ca cei mici să poarte mască de protecție. Spre exemplu, pe timpul unei plimbări afară. atâta timp cât copiii pot menține o distanță socială mai mare de 1,8 metri și nu ating mese, fântâni artizanale, echipament de la locul de joacă sau alte lucruri pe care oameni infectați le-ar fi putut atinge, nu este nevoie ca ei să poarte mască deoarece nu vor lua infecția. În special în cazul copiilor mici, care nu înțeleg că nu pot alerga spre alte persoane sau că nu pot atinge obiecte pe care nu au voie să le atingă, cea mai bună abordare este să fie ținuți acasă și în spații care să permită distanța față de alți oameni și suprafețe.
- Alte situații în care copiii NU trebuie să poarte mască includ: situația în care posibilitățile de acoperire a feței reprezintă un pericol de ingestie de corp străin sau strangulare, situația în care copilul are dificultăți de respirație cu fața acoperită sau este inconștient sau fără capacitatea de a îndepărta masca fără ajutor, situația în care acoperirea feței crește riscul copilului de a se infecta ca urmare a tendinței acestuia de a-și atinge fața mai frecvent.
Când e recomandată purtarea măștilor de protecție în cazul copiilor?
- Situațiile în care copiii ar beneficia de purtarea măștii de protecție sunt cele în care sunt șanse ca cei mici să întâlnească alte persoane și nu se poate menține distanța socială de minim 1,8 metri. Spre exemplu dacă este cazul să duceți copiii la doctor, la farmacie sau la magazin și nu există posibilitatea ca aceștia să rămână acasă.
- Academia Americană de Pediatrie atrage atenția că, copiii ce au febră, tuse, nas înfundat, nas care curge, diaree sau vomă nu trebuie să iasă din casă (ca notă personală, această recomandare nu exclude contactarea de urgență a medicului care vă va comunica dacă este cazul să mergeți la spital sau la una lt centru unde puteți primi ajutor medical de urgență)
- Copiii considerați la risc major de îmbolnăvire și complicații ca urmare a COVID-19 sau cei imunocompromiși sever sunt încurajați să poarte o mască de tip N95, pentru a fi protejați.
- Membrii familiilor copiilor la risc sunt încurajați să poarte măști chirurgicale standard dacă sunt bolnavi, pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalți.
Sfaturi practice în situația în care copilul se teme să poarte mască
Academia Americană de Pediatrie oferă și o serie de sugestii practice pentru părinții ai căror copii se tem de masca de protecție.
În aceste condiții părinții sunt încurajați să poarte masca pentru ca cei mici să nu se simtă singuri. Se recomandă ca cei mici să încerce purtatul măștii, de probă , acasă.
Activități care pot ajuta copilul să accepte mai ușor masca de protecție: punerea măștii pe jucăria preferată a copilului, decorarea și personalizarea măștii copilului, prezentarea copilului de imagini în care și alți copii poartă mască, desenarea unei măști pe personajul favorit dintr-o carte.