Alăptez. Pot să donez sânge?
Răspunsul depinde de țara în care te afli.
Conform informațiilor de pe site-ul Centrului de Transfuzii Sangvine București, sarcina și alăptarea reprezintă criterii de excludere temporară de la donarea de sânge.
De aceste criterii depinde practic accesul mamelor din România la donarea de sânge.
Organizația Mondială a Sănătății susține că „nu e recomandat să se doneze sânge pe perioada alăptării”. După naștere se recomandă să se aștepte cel puțin 9 luni, respectiv 3 luni de la diversificare (perioadă în care copilul își primește cea mai mare parte a alimentației din solide).
Pe de altă parte, „conform Crucii Roșii din SUA mamele care alăptează pot dona sânge dacă doresc, dar organizația sugerează să se aștepte cel puțin 6 săptămâni de la o naștere fără complicații, la termen sau după nașterea prin intervenție cezariană. Dacă mama a avut nevoie de transfuzie de sânge pe parcursul nașterii se recomandă să se aștepte 12 luni până la donarea de sânge” (Wambach. 2015)
Conform La Leche League, „dacă mama care alăptează donează sânge, ea trebuie să mănânce foarte bine, să se hidrateze constant și să evite să ridice bebelușul sau obiecte grele cu mâna din care s-a recoltat sânge.” (La Leche League International, 2009)
Dr Jack Newman susține că alăptarea nu ar trebui să fie un impediment pentru donarea de sânge, atâta timp cât mama nu este anemică. „Orice mamă care alăptează și este altfel eligibilă pentru donarea de sânge, poate dona atâta timp cât nu este anemică. „(La Leche League International, 2000).
Ultima actualizare a acestui articol: 14 iunie 2021
Referințe
- Wambach, K., Riordan,. J. , Breastfeeding and Human Lactation, Fifth Edition, Jones & Bartlett Learning, 2015
- La Leche League International, Can a Lactating Womand Donate Blood?, 2009
- World Health Organisation, Who Can Give Blood, 2018
În cât timp pot sa donez sânge dupa naștere?