Imaginea aceasta este din Makoko, o asezare pescareasca construita pe apa, la marginea lagunei Lagosului, in Nigeria. Si este surpinsa de un fotograf roman, Petrut Calinescu.
Conditiile in care traiesc acele suflete sunt greu de imaginat pentru noi. Nu au apa curenta potabila si nici canalizare. Ochiul de apa pe care sunt construite locuintele, e atat de murdar incat nici pestii nu vietuiesc pe acolo.
Femeia aceasta isi alapteaza copilul, in ploaie.
Companiile de lapte praf isi duc munca de persuasiune vanzand produsele lor tocmai in aceste zone, drept remediu impotriva malnutritiei.
Daca mama din imagine nu ar alapta si ar da lapte praf – in absenta apei potabile si a canalizarii – si-ar condamna practic bebelusul la moarte. Intelegeti de ce alaptarea e vitala, de ce salveaza vieti si cum a ajutat specia umana sa supravietuiasca in cele mai neprielnice conditii?
Studiile arata ca imbunatatirea ratei alaptarii la nivel global ar salva mai multe vieti de copii decat orice alta interventie cu rol de preventie (imbunatatirea accesului la apa potabila si canalizare etc.). Imbunatatirea ratei alaptarii exclusive pana la 6 luni ar salva viata a peste 800.000 de copii cu varsta pana in 5 ani.
Sursa foto: TOTB