Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


In imagine sunt primele jucarii Montessori ale lui T. Intentia mea e sa ne jucam in stil Montessori de acum inainte. Si poate, daca ne place, continuam si cu gradinita.
De ce Montessori si de ce atat de devreme? Cu siguranta nu pentru ca e un moft sau pentru ca e la moda.
Ci pentru ca pedagogia centrata pe invatacel este din punctul meu de vedere dezideratul spre care ar trebui sa-l atinga educatia. Dar lasand la o parte filosofia educationala – asta am invatat-o la scoala, am specializare si in Stintele Educaiei 🙂 si chiar au avut dreptate cand ne-au invatat asa ceva – o sa va spun si motivul concret: am constatat cu surpindere ca lui T. nu ii plac atat de mult cum m-as fi asteptat jucariile traditionale si simt ca isi disipeaza energia.
Se joaca cu ele ca orice copil, le descopera si le exploreaza, pana la un punct. Din acel punct, se ingroapa intr-un morman de jucarii, in casa e haos, el nu isi mai mentine atentia pentru ca nu mai are la ce, energia lui e disipata iar activitatea nu mai are nicio finalitate de dezvoltare din punctul meu de vedere. Poate alti parinti ar considera ca acela e punctul in care activitatea de joaca s-a finalizat, eu cred ca se poate continua si dupa.
Sigur, am putea sa ne alergam prin casa, sa continuam sa ne jucam haotic dar parca vreau ceva mai mult. Parca imi doresc mai multa structura, astfel incat „mintea lui absorbanta” (asta e de la Maria Montessori citire) sa reuseasca sa fructifice cat mai mult din mediul inconjurator.
Ce mi s-a parut mie fascinant e ca eu mi-am dat seama de aceasta stare de fapt inainte sa aprofundez subiectul Montessori si instinctiv mi-am spus ca genul de activitate nestructurata ii disipeaza lui T. energia. Cand am citit total intamplator despre pedagogia Montessori si am constatat ca ceea ce am simtit cu T. se regaseste explicit in pedagogia Montessori, am simtit ca asta e pentru noi.
Jucariile clasice obosesc, am constatat asta pe copilul meu, asa ca dau dreptate pedagogiei Montessori care mege pe jucarii din materiale naturale, practice si de regula in game limitate de culori, care sa ii permita copilului sa integreze informatia fara a fi suprastimulat de ea.
In Montessori te joci si cu ce ai prin casa si am constatat ca lui T. ii plac foate mult: paharele, sticlele pline de apa, cablurile, ustensilele de bucatarie. Mai mult decat jucariile clasice, care in acest context imi par a fi o interpunere artificiala, o piedica intre T. si mediu.
Pe de alta pate nu e ca si cum doar renunt la jucariile „clasice” si le inlocuiesc cu jucarii inspirate din mediu. Montessori imi ofera pentru varsta lui, o modalitate interesanta de a organiza si structura activitatile, pe care nu am gasit-o la alte pedagogii.
In concluzie, mi-ar placea sa cititi pe blog si despre asta si daca e timp voi pune cu siguranta si poze. La inceput vor fi incercari „timide”, ma declar o neinitiata inca (in ciuda studiilor mele de pedagogie), am intalnit mamici fara pregatirea mea care au reusit sa aduca Montessori la rang de mare arta.

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Ana
3 septembrie 2014 6:28 am

Draga mamica, spune-mi de la ce varsta un bebelus poate sa fie implicat in aceste jocuri cu jucarii Montesorii ? Poti exemplifica mai multe jucarii si tipuri de jucarii ?

In brate la mami
In brate la mami
3 septembrie 2014 12:19 pm

Draga Ana, un bebe poate fi implicat de mic. O sa exemplific pe blog activitati si jucarii Montessori. In principiu orice ai prin casa te poate ajuta. Integreaza in joaca cu puiul tau acele elemente din mediu care simti ca il atrag. O sa incerc sa revin cu o postare cat mai curand. Pe Facebook e un grup de mamici dedicate ImiPlaceMontessori, de unde te poti inspira,

andreea
andreea
27 decembrie 2014 3:18 pm

Astept cu interes alte articole pe subiect. ce resurse pentru filozofia montessori imi poti recomanda?

Frank
Frank
3 octombrie 2016 8:23 am

Totul este o chestiune de obijnuinta, copilul poate juca cu obiecte uzuale, dar parintii trebuie sa-i dezvolte curiozitatea facandu-l sase joace cu ceva nou, trebuie sa te joci cu el, sa-i explici, apoi totul va veni de la sine, va adopta noile obiecte ca fiind „uzuale”, prin obijnuinta….

Cursuri online “Școala de părințeală”