Alăptarea și cancerul la sân. Octombrie e luna roz, dedicată celebării luptei împotriva unei boli care numai roz nu e: cancerul de sân. Vă las așadar câteva informnații despre alăptare, în acest context.
Alăptarea este unul din factorii care poate contribui la reducerea riscului de cancer de sân, cea mai comună formă de cancer în rândul femeilor din Europa. Bineînțeles că nu este singurul factor și bineînțeles că alăptarea nu garantează absența bolii la un moment dat în viață, dar este o modalitate de prevenție atât de importantă încât a fost inclusă pe agenda autorităților de sănătate publică, în Codul european împotriva cancerului.
„Femeile care își alăptează copiii perioade lungi de timp au un risc mai mic de a dezvolta ulterior cancer de sân decât femeile în situații comparabile care nu alăptează.
Cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât este mai protejată împotriva cancerului de sân. Riscul scade cu aproximativ 4 % pentru fiecare 12 luni de alăptare cumulate (și anume, obținute prin însumarea perioadelor de alăptare corespunzătoare fiecărui copil), pe lângă reducerea riscului de cancer de sân care se datorează în mod direct gestației. De asemenea, trebuie subliniat faptul că laptele matern este cel mai bun aliment pentru copii, având multiple efecte benefice pentru sănătatea acestora” (International Agency for Cancer Research – Codul european împotriva cancerului)
Deși rar, cancerul de sân poate apărea și pe perioada sarcinii, în perioada postpartum, pe perioada lactației. Apariția cancerului de sân în această perioadă poate presupune un risc mai mare de diseminare metastazică, comparativ cu alte tipuri de cancer de sân (Academy of Breastfeeding Medicine Protocol – Breast Masses, Breast Complaints and Diagnostic Breast Imaging in the Lactating Woman) De aceea orice modificare anormală la nivelul sânului, ce nu dispare în ciuda gestionării corecte a alăptării, trebuie investigată.
Ecografia, investigația de tip RMN, mamografia (în funcție de vârsta femeii și de factorii de risc) și biopsia sânului sunt investigații ce se pot face pe perioada alăptării, pentru screeningul / diagnosticul cancerului de sân. (American College of Radiology – Breast Imaging of Pregnant and Lactating Women )
Ecografia este modalitatea de investigație imagistică de primă linie, însă mamele nu trebuie să înțarce sau să aștepte câteva luni după înțărcare pentru o mamografie atunci când aceasta se impune (în funcție de vârsta mamei, de istoric sau de factorii de risc). Acesta era un sfat oferit în trecut femeilor, recomandare revizuită de curând de către Colegiul American de Radiologie. Alăptarea sau pomparea sânilor mediat înainte de mamografie pot crește acuratețea investigației.