Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Academia Americană de Pediatrie (AAP) și-a modificat recomandările, încurajând alăptarea până la doi ani sau peste, față de recomandarea inițială (de până la un an sau peste).

În acest fel, organizația se aliniază recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

„AAP sprijină continuarea alăptării, în paralel cu alimente complementare adecvate introduse la aproximativ 6 luni, atâta timp cât mama și copilul doresc, până la vârsta de doi ani sau peste. Aceste recomandări sunt congruente cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății” se arată în luarea de poziție publicată în urmă cu câteva zile. (Meek și Noble, 2022, p. 71)

De ce e importantă o astfel de aliniere la recomandările internaționale, în condițiile în care AAP nu limita durata recomandată a alăptării, dar recomanda alăptare până la „1 an sau mai mult”?



Deoarece e foarte probabil ca o parte din miturile legate de laptele matern care „nu mai are nicio valoare după vârsta de 1 an” să își fi găsit fundament și în poziția anterioară a AAP.

AAP recunoaște beneficiile alăptării după 12 luni

De altfel, cu ocazia noilor recomandări, AAP menționează și beneficiile alăptării dincolo de 12 luni, dar și dificultățile pe care mamele ce alăptează dincolo de această vârstă a copilului, le întâmpină.

Astfel, luarea de poziție a AAP menționează faptul că mai multe studii și metaanalize „au confirmat impactul pe care alăptarea mai mult de 12 luni îl are asupra sănătății materne prin reducerea ratelor de diabet tip 2, hipertensiune, cancer de sân și ovarian.” (Meek și Noble, 2022, p. 74)

De asemenea, specialiștii americani au aflat ceea ce mamele care alăptau „prelungit” trăiesc aproape invariabil.

Mamele care alăptează mai mult de 12 luni au nevoie de sprijin

Mamele care alăptează dincolo de un an relatează deseori că „se simt luate în derâdere sau izolate în raport cu alegerea lor și își ascund comportamentul de alăptare pentru a reduce judecata și comentariile nesolicitate.” (Meek și Noble, 2022, p. 74)

Statistica citată de AAP arată că doar jumătate din mamele americane ce alăptează dincolo de vârsta de un an a copilului discută decizia cu medicul pediatru.

De asemenea, 38% din femeile ce au întâmpinat lipsa de sprijin a medicului pediatru vis a vis de alăptarea dincolo de 12 luni, au decis să schimbe medicul.

În ciuda beneficiilor dovedite pentru mamă și copil ale alăptării dincolo de un an, miturile pe această temă persistă. Mai jos, am sintetizat beneficiile alăptării dincolo de 12 luni și dovezile care le susțin.

Beneficiile alăptării prelungite după vârsta de 1 an

Cum e să alăptezi un copil mai mare de doi ani?

Referințe:

Meek,J.Y., Noble,L.(2022). Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics. 2022;150(1):e2022057988


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”