Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Din punct de vedere medical, 98% din mame pot genera suficient lapte pentru copilul / copiii lor. Asta inseamna ca, intr-un mediu propice in care alaptarea este initiata corect si mentinuta fara alte interventii nefaste (ex: biberoane, alaptare la program, etc.), o mama nu ar trebui sa intampine probleme in a-si mentine lactatia si rezerva corespunzatoare de lapte.

 

Exista insa situatii specifice in care mama are nevoie, temporar sau pe toata durata alaptariisau de galactagoge (substante care ajuta la cresterea cantitatii / rezervei de lapte). Mai jos o sa descriu cele mai eficiente galactagoge. Am incercat cam tot ce are relevanta din acest punct de vedere, asa ca le pot detalia efectele reale si pot spune daca au functionat sau nu.

 

Cand e nevoie de galactagoge?

  • Pentru situatiile in care lactatia nu s-a instalat corespunzator (punerea copilului la san amanata la cateva ore dupa nastere, mama si nou nascutul stau separati, copilul e la terapie intensiva, prematur / dismatur, mama a avut un travaliu foarte obositor ce a afectat „venirea” laptelui);
  • Copilul nu suge eficient si nu e capabil sa stimuleze si sa mentina lactatia (are malformatii gen fren lingual / labial scurt, diverse malformatii mai grave are gurii, e prematur are greutate mica, a facut confuzie mamelon – tetina si respinge sanul), copilul nu ia bine in greutate;
  • Mama doreste sa relacteze sau sa treaca de la hranire mixta (alaptare+ lapte praf) la alaptare exclusiva (acesta a fost cazul meu), mame adoptive (pentru inducerea lactatiei);
  • Mame care sufera de boli ce le afecteaza rezerva de lapte;
  • Scaderea tarzie a rezervei de lapte (late onset decreased supply). sau atunci cand lucrurile au mers bine in primele luni, pentru ca dintr-o data copilul sa respinga sanul sau sa nu mai castige atat de bine in greutate. Explicatia si cauzele late onset decreased supply le gasiti aici.
  • Eu as adauga si nevoia psihologica a mamei de a sti ca totul merge OK. Sunt mame care atunci cand lactatia incepe sa functioneze pe principiul cererii si al ofertei se confrunta cu o schimbare normala a sanilor (nu mai sunt atat de tari si nu mai par atat de plini, dar asta nu inseamna ca a saczut lactatia). Sau mame care cred ca nu fac fata puseelor de crestere (ceea ce iarasi e o falsa temere). Pana la urma decat sa dai lapte praf, mai bine incerci un supliment alimentar natural.

Ca norme generale e impotant sa cereti sfatul unui specialist (consultant in lactatie, IBCLC) atunci cand va propuneti sa cresteti rezerva de lapte. De cele mai multe ori, pentru cresterea lactatiei e nevoie doar de corectarea prinderii copilului la san. Mai mult, exista cauze medicale ce pot afecta lactatia generand hipogalactie (sarcina, sindromul ovarelor polichistice, anumite medicamente, insuficienta primara de tesut glandular, hipotiroidism, eliminarea incompleta a placentei, chist luteal, pierdere a secretiei de prolactina ca urmare a hemoragiei post-partum, abuzul de alcool si tutun, etc. ) Acestea trebuie remediate inainte de a lua substanta galactagoga.



Remedii naurale pentru stimularea lactatiei

Schinduf (Trigonella foenum – graecum /Fenugreek)
Am incercat varianta de la Favisan (disponibila la magazinele de produse naturiste)
Dozaj: Eu am luat 3-4 capsule de cate 3 ori pe zi (o capsula are 0,3 grame deci in total am luat aproximativ 3 grame adica jumatate din doza maxima recomandata si a avut efect). Doza recomandata e de 6 grame, doze mai mici de 3,5 g neavand niciun efect conform studiilor. Puteti incerca cu 3 capsule pe zi, apoi sa cresteti treptat doza. Semnul ca ati atins doza corecta e cresterea cantitatii de lapte (are loc de regula intre 24-48 de ore si 2 saptamani) si faptul ca urina / transpiratia va miros a schinduf. Schinduful este foarte potrivit pentru mamele care abia au nascut, fiind potentat daca se ia in combinatie cu caspule / tinctura de schinel (la noi se gaseste doar ceai de schinel). Desi se considera ca efectele sale sunt maxime pana la 5-6 saptamani postpartum, eu am inceput sa iau schinduf la 2.5 luni de la nastere si a avut efectul scontat.
Mai multe despre dozaj (pastile / tinctura / pulbere) puteti citi aici
Efecte adverse: nu am avut niciun efect advers. Schinduful este folosit in mod traditional de sute de ani, pentru stimularea lactatiei, fiind remediul etalon recomandat de moase si consultanti in lactatie din intreaga lume. S-au raportat cazuri rare de accelerare a tranzitului intestinal (diaree) la mama sau copil. Scaunele lui bebe meu au fost normale iar la mine nicio modificare. O contraindicatie ar fi pentru mamele care sunt alergice la alune si leguminoase. Se mai spune despre schinduf ca scade glicemia , insa acest efect nu este dovedit, fiind contestat de comunitatea stiintifica.
Verdictul meu: capsulele de schinduf au functionat extraordinar de bine, chiar si fara combinatia cu schinelul. Se pot lua si germeni de schinduf, nu ma pot pronunta asupra lor deoarece nu am reusit sub nicio forma sa ma obisnuiesc cu gustul. In baza experientei mele cu schinduful il recomand pentru a creste secretia lactata in orice moment al alaptarii.

Ruta Caprei / Ciumarea (Galega Officinalis)
Se gaseste tot la magazinele de produse naturiste.
Dozaj: eu mi-am facut decoct (planta fiarta odata cu apa) dintr-o lingura la cana.
Verdictul meu: am intalnit mame la care Ruta caprei a avut efecte extraordinare. In cazul meu nu am sesizat modificari notabile, poate si pentru ca am luuat Ruta caprei la 3 luni dupa nastere. Ruta caprei e remediul de electie pentru mamele care au insuficienta primara de tesut glandular (adica glanda mamara nu s-a dezvoltat corespunzator in adolescenta si in timpul sarcinii). In acest context, Ruta caprei ajutand la dezvoltarea tesutului mamar.

Conuri de hamei (Humulus lupulus)
Am folosit ceaiul produs de Plafar.
Dozaj: O cana de apa clocotita peste 2 ingurite de produs, se acopera 5 minute, se strecoara si se consuma la temperatura camerei. E ideal daca se consuma o cana cu 30 de minute inainte de culcare, avand si efecte relaxante.
Verdictul meu: Il recomand cu caldura in cazul in care mama este stresata, anxioasa, are insomnii. De fapt, hiperexcitabilitatea nervoasa este una din principalele indicatii ale acestei plante. Pe mine ma ajuta sa ma relaxez, fara a avea  un nedorit efect sedativ. Luat inainte de culcare, reuseam sa ma odihnesc mai bine, find in acelasi timp receptiva la semnalele transmise de puiutul meu cu care faceam bed-sharing. Intuitia mea imi spune ca aceasta planta actioneaza in special asupra refelexului de ejectie (eliberare) a laptelui si mai putin in ceea ce priveste productia propriu-zisa de lapte. De aceea e un must have pentru mamele stresate.

Berea fara alcool:
Verdictul meu: stiu ca parerile sunt impartite in privinta berii ca si substanta galactogoga. Totusi nu e un mit ca berea ajuta la stimularea lactatiei, efectul fiind recunoscut si in ghidul de relactare editat de OMS. La mijloc e cel mai probabil o polizaharida care creste nivelul de prolactina. La mine a functionat, insa doar in prima luna post partum. La cateva luni de la nastere nu a mai avut niciun efect asupra lactatiei. Evitati alcoolul. Desi s-a dovedit ca poate creste moderat lactatia, studiile au aratat ca bebeii ai caror mame consumau alcool, ingerau mai putin lapte decat bebeii cu mame alcohol free.

Spirulina:
Dozaj: O capsula pe zi. Pentru ca am luat-o in combinatie cu alte galactagoge nu pot spune daca a functionat sau nu. Cert e ca balanta mea hormonala are o afinitate pentru spirulina. De fiecare data cand am luat imi intarzia menstruatia. Exceptie a fost ingerarea de spirulina in timpul alaptarii. Cand, surpriza organismul meu dadea semne de reinstalarea a menstruatiei la 4 luni postpartum fara ca bebe sa isi fi modificat regimul de supt. Deci e clar ca spirulina actioneaza cumva.

Feniculul:
Dozaj: Eu mi-am facut decoct cu o lingura de planta uscata la cana.
Verdictul meu: Da, a functionat, la 5 luni de la nastere imi curgeau sanii in timp ce alaptam sau daca intarziam cateva minute peste ora cu care organismul meu era obisnuit.

! În 2017 e-lactancia aupdatat informațiile despre fenicul considerând-ul potențial periculos în timpul alăptării atunci când este luat în doze mari și recomandându-se evaluarea atentă a opțiunilor înainte de administrarea lui.

Feniculul continuă să fie și la ora actuală unul din principalele ingrediente în majoritatea preparatelor de stimulare a lactației, fără să se fi raportat efecte adverse.

Ricinus Communis (CH 5 – daca lactatia nu s-a instalat si CH9 daca lactatia e deja instalata
Dozaj: 5 bilute de 3 ori pe zi, administrate sublingual. Nu se mai consuma nimic dupa 30 de minute de la ingerare. Ca pentru orice tratament homeopat se recomanda utilizarea unei paste de dinti care sa nu contina mentol. De asemenea, trebuie consultat un medic specializat in homeopatie, deoarece remediile homeopate sunt individualizate.
Verdictul meu: e remediul pe care l-am folosit atunci cand am avut nevoie de un boost al rezervei de lapte. Eu am luat Ricinus Communis CH5 cand lactatia era deja instalata, la recomandarea unui medic homeopat.

(Update  – NU consider că homeopatia are efecte reale, studii de dată relativ recentă infirmând existența unor efecte, altele decât placebo. Probabil că a funcționat în cazul meu ca și placebo sau probabil că efectul a fost dat de combinația cu alte substanțe de stimulare a lactației.

Galafor Forte, Galactogil

Verdictul meu: Daca ar fi sa o iau de la capat, as alege probabil o combinatie de galactagoge din cele prezentate mai sus. Galafor si Galactogil nu m-au ajutat in mod deosebit, iar pretul lor e relativ mare.

Alte presupuse galactagoge naurale: alfalfa (lucerna), ovazul, usturoiul , urzica, frunzele de zmeura (la folosirea mai lunga de 2 saptamani s-a raportat scaderea lactatiei), anasonul, piersica, asparagus, mazarea, morcovii, cartofii dulci, mararul, coriandrul

Medicamente care stimuleaza lactatia

Metoclopramid / Reglan – e recomandat si de OMS insa cred ca ar trebui sa isi revizuiasca recomandarile, Eu nu as lua asa ceva deoarece trece bariera hemato-encefalica, poate provoca depresii si diskinezie tardiva;
Domperidona (Motilium) – eu asta am luat, fara niciun efect secundar, dar în urma efecturăii une electrocardiograme. Nu trece bariera hemato-encefalica, e medicamentul recomandat de dr. Jack Newman, insa utilizarea lui e controversata deoarece in doze foarte mari (administrate intravenos) a provocat moarte subita (la persoane bolnave cu un istoric medical incarcat). In lactatie e folosit de peste 20 de ani si nu au fost raportate cazuri de efecte adverse la mama sau copil, chiar si la administrari pe intreaga durata a lactatiei.

Update – se recomandă efectuarea unui EKG înainte de adminstrare și la 72 de ore de la debutul tratamentului.

Metformin – experimental a dovedit rezultate la mamele cu sindrom de ovare polichistice.

Niciun medicament de sinteză și niciun preparat naturist pentru stimularea lactației nu trebuie administrat fără supravegherea medicului. Întrucât preparatele naturiste nu sunt controlate și standardizate după principiile medicamentelor de sinteză, se recomandă utilizarea unor produse din surse credibile, pentru a se evita produsele contaminate cu metale grele din sol, sau cu baterii și fungi.

Resurse suplimentare:
Cea mai completa resursa a substantelor galactagoge o gasiti aici
Un index al substantelor galactagoge gasiti aici
Protocolul Academy of Breastfeeding Medicine privind administrarea de gaactagoge il gasiti aici
Fammed, Nicebreatfeeding


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

29 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihaela
Mihaela
16 aprilie 2014 2:30 pm

Buna ziua, Numele meu este Mihaela si am nascut cu 5 saptamani in urma in Salaj. Care dintre suplimentele alimentare mentionate de catre dvs aici sunt cele mai importante si care este ordinea in care trebuie luate ?! Aveti sa zicem o reteta sau dvs le-ati incarcat pe toate? Aveti si o recomandare medicala referioare la acestea? Am citit pe internet ca in tari ca Franta medicamentul Motilium a fost interzis in urma unor decese cauzate de acest medicament ?!!!

In brate la mami
16 aprilie 2014 3:06 pm

Buna Mihaela. Asa cum am mentionat in articol nu recomand administrarea de medicamente (ex: Motilium sau Metroclopramid) fara recomandare si supraveghere medicala. Despre Motilium e foate mult de spus si de discutat nu sunt eu in masura sa o fac. Cert e ca decesele au aparut la doze f mari, administrate intravenos la persoane cu alte probleme de sanatate asociate. Schinduful poate fi luat in alaptare, e un remediu recomandat de sute de ani. Poate fi luat de la cea mai mica doza (3 capsule pe zi) pana cand se vad efectele si crescut gradual daca e cazul. Poti folosi… Vezi mai mult »

Roxana
Roxana
4 decembrie 2014 9:41 am

Buna! felicitari pentru articolele pe tema alaptarii. Le citesc cu drag 🙂 Am si eu un bebe de 5l si 2 sapt alaptat exclusiv. In primele 2 luni parea mereu nesatul si ar fi stat la san non stop, a luat f bn in greutate atunci, respectiv 1.300, 1.200 g. De la 2-3 luni ritmul cresterii in greutate a scazut iar el a inceput sa nu mai savureze sanul atat de mult. De atunci mananca mai mult semi-adormit sau in somn. Adica mananca mult mai putin. Nu stiu de ce, nu am aflat nici pana acum. Implicit a luat mai… Vezi mai mult »

In brate la mami
15 decembrie 2014 11:24 am

Roxana, eu te sfatuiesc sa apelezi la un consultant in alaptare. De regula, problemele de genul acesta se pot rezolva prin interventii asupra atasarii sau primul pas ar fi sa se evalueaza atasarea si relatia voastra de alaptare in ansamblu, iar daca interventiile recomandate nu sunt eficiente, se recurge si la galatogoge. In privinta Ricinus, cred ca o idee buna ar fi poate sa consulti si un homeopat si nu o zic doar asa, s-ar putea sa iti dea un remediu mult mai bun si adaptat tie care s afie mai eficient decat dilutia 5CH. Cel de 5CH l-am gasit… Vezi mai mult »

Camelia M.
9 septembrie 2015 9:06 pm

Buna! Foarte interesant articolul tau!
Oare in Buzau pot gasi consultant in alaptare? Bebita mea are 2 luni si as fi vrut sa discut cu un consultant pentru ca suspectez ca nu ne "iese" atasarea corespunzator (se aude toncaneala la supt). Pana acum a luat bine in greutate, slaptata exclusiv (1,2 kg si 1 kg)..
Multumesc anticipat!
Camelia

Anonim
Anonim
3 septembrie 2015 8:33 pm

buna 🙂 sunt Claudia si am mare nevoie de un sfat 🙂 am o bebelina de 4 luni pe care am incercat pana acum din rasputeri sa o alimentez la san. am fost si la consultanti de alaptare, am luat more milk plus, schinduf, galafor, spurulina, fenicul ….. fara prea mari rezultate pozitive ….aveam lapte, dar fetita mea nu parea ca se satura niciodata – ce-i drept nu stiu cum ar fi fost fara ele 🙂 in luna 3 i-am dat lapte matern si doar foarte rar cate putin supliment seara. a luat in greutate dar la limita inferioara _… Vezi mai mult »

mariana
mariana
13 aprilie 2016 4:49 pm

Buna seara, ma numesc Mariana si am nascut in 14 ianuarie un baietel de 3.700 prin cezariana.De la inceput a avut colici f violente si ziua si noaptea, dupa prima luna a inceput sa vomite la fiecare masa si de 2-3 ori la un supt.In somn la fel vomita intr-una.Toata lumea ma asigura ca e normal sa dea surplusul de lapte atunci cand da aerul afara.Am incercat sa le explic ca vomita in jeturi si pe nas si pe gura pana am mers cu el in urgente dupa 4 zile.Copilul scazuse in greutate cate 100g pe zi in astea 4… Vezi mai mult »

Cristina
Cristina
14 aprilie 2016 3:07 pm

Buna ziua
Eu beau deja ceai de fenicul si anason la pliculete.bebe are 4luni si mi se pare ca nu.i.mai ajunge lapticul.pot lua si ceai sau pastile de schinduf si cel de schinel?sau trebuie sa renunt la fenicul?multumesc

Serban Irina
Serban Irina
4 mai 2016 7:40 am

Buna ziua ! Am nascut acum 2,5 luni si de o luna de zile ma lupt cu insuficienta de lapte. S-a intamplat pt ca fetita mea are reflux si dr a spus sa ii dam si formula antireflux. Mentionez ca am avut foarte mult lapte dar acum am nevoie de minim 10 ore ca sa ii scot masa. Ma mulg, beau ceai chimen anason iau galafor si nimic. Pe ea o pun la san dar cand nu e suficient plange si nu se potoleste decat atunci cand primeste biberon. Dr a zis ca suge bine dar…Ce pot sa fac ?… Vezi mai mult »

Anna
Anna
9 mai 2016 5:55 pm

Buna ziua,am un bebe de 8 luni si inca de la inceput am fost dezinformata in privinta alaptarii.In spital i se dadea lapte praf cu biberonul,desi il puneam mereu la san,nu sugea,nimeni nu m-a indrumat , mi s-a spus doar ca nu am lapte.Am ajuns cu bebe acasa,l-am tot pus la san,sugea un pic si adormea.Cand ii scoteam sanul din gurita,urla.Am chemat o asistenta,ca nu mai stiam ce sa fac,si mi-a spus sa ii dau copilului lapte praf ca plange de foame,eu neavand lapte.Si am continuat cu lapte praf.Am inceput sa ud tricoul,ceea ce mi-a demonstrat ca am ceva lapte.Asa… Vezi mai mult »

Monica
Monica
23 mai 2016 8:44 pm
Reply to  Anna

Apelati cu incredere la un consultatnt in alaptare! stiu persoane care au reusit sa readuca copilul la san, si se poate. intrati pe facebook pe grupurile de suport in alaptare si veti gasi pe cineva cu siguranta in zona unde locuiti.

Gabriela
Gabriela
27 iunie 2016 12:24 pm
Reply to  Andreea OLA

Buna ziua. Mă numesc Gabriela. Am o fetiță de 9 luni pe care o alăptez la san si acum doar că de la 5 luni am început cu diversificarea. Problema mea este că de ceva timp am observat că sânul stâng nu mai produce aproape deloc lapte si s-a făcut mai mic si moale ca cel drept care încă produce lapte destul pentru fetița având în vedere că mănâncă și mancarica. Oare ce as putea sa i-au să-și revină sânul stâng la normal ? Va mulțumesc. O zi frumoasa.

antonela
antonela
27 octombrie 2016 2:11 pm

buna fenugreek este bun ca pe spatele flaconului scrie ca n corespunde cu alaptarea….

Cris
Cris
30 ianuarie 2017 12:29 pm

Fulgii de ovăz sunt de asemeni un stimulent foarte bun! (In cazul meu 🙂 cu toate ca nu prea iubesc, încerc sa substitui făina cu fulgii, de ex: cind pregătesc clatitele, pun un pahar de fulgi in loc de făina (30 min ca sa se înmoaie) cu blenderul amestec sa mărunțească bine fulgii…
Dar daca vreți sa fiți siguri, cumpărați o pompa, cit mai des pompați, cu atit mai mult lapte va apărea, ca sa nu detașați copilul de la sîn, pompați 5 min dupa ce alăptați, ca sinul sa creadă ca copilul are nevoie de mai mult lapte.

Maria
Maria
27 februarie 2017 7:34 pm

Buna ziua, dupa cat timp isi face efectul Motilium? Pot lua in paralel si More Milk Plus? Sau e prea mult? Multumesc

Cristina
Cristina
26 martie 2017 4:07 pm

Bună, am citit ca feniculul nu este recomandat in alaptare, are high risk pe e -lactacia.
Ma chinui de foarte multa vreme sa-mi cresc lactatia, dar nimic nu merge, tocmai am luat fenicul, pot sa-l folosesc? Am incercat schinduf, galafor, galactogyl, am luat si motilium la recomandarea unui consultant, dar nu scot mai mult de 300ml/zi, cu 10 pompari in 24h si acum de 2 zile a scazut.
Mentionez ca bebe nu suge deloc.
Ce mai pot face sa cresc lactatia?

trackback

[…] de una singura, majoritatea femeilor (cu informatiile si sprijinul adecvate) vor reusi sa genereze suficient lapte pentru copilul / copiii […]

Florentina
Florentina
11 septembrie 2017 12:57 pm

Buna ziua, am nascut acum 3 luni si din cauza unor probleme de sanatate am luat 2 pastile Dostinex pentru a opri lactatia. Va rog sa-mi spuneti daca mai este posibil sa reiau alaptarea avand in vedere ca din sani inca mai curge putin lapte. Ce as putea face in acest caz? Va multumesc.

Manuela
Manuela
27 septembrie 2018 9:54 am

Bună ziua! În caz de hipotiroidie mai sunt șanse de alăptare exclusiva? Menționez ca mai am copii și pe toți i-am alăptat exclusiv pana la 6 luni. De doi ani mi-am descoperit problema cu tiroida, iar acum când am născut am constatat cu nu am lăptic decât f puțin. Mulțumesc!

Anastasia M.
Anastasia M.
15 noiembrie 2018 12:21 am

Spuneați de semne care le organismul ca se apropie reinstala menstruației. Care ar fi acelea? Deși sunt la al doilea copil, sincer, nu îmi aduc aminte de semne prevestitoare la primul copil, și as dori sa fiu mai atenta acum la al doilea. Mulțumesc!

Diana
Diana
11 decembrie 2018 3:57 pm
Reply to  Andreea OLA

Buna! Am un bebe de 3 luni ce s-a născut cu o greutate de 4550 și de la început am primit sfaturi să ii dau mixt pentru ca nu ii ajunge laptele. Precizez că am glanda insuficient dezvoltată și implanturi mamare. Până acum i-am dat san mai întâi urmat de biberon. Norocul meu este că bebele este mâncăcios și iubește și sânul și biberonul, dar cantitatea de lapte matern este mica, media 40 ml la masă. In situația mea, medicii esteticieni nu recomanda pompa, însă eu nu i-am ascultat și la început am folosit-o intens. De curând am aflat de… Vezi mai mult »

Cursuri online “Școala de părințeală”