Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog



Dragi mamici, cand apelati la ajutor, cautati sa fie specializat: vreti ajutor in alaptare, mergeti la un IBCLC (daca e medic e ideal) sau la La Leche League (ajutor de calitate, gratuit). Aveti nelamuriri in privinta somnului copilului alaptat? Cereti sfatul La Leche League sau al unui IBCLC in cazul in care sunteti nedumerite daca bebelusul ia bine in greutate, de ce suge frecvent, de ce se trezeste bebelusul noaptea mai des, sau daca vi se spune sa il „trainuiti” sa doarma toata noaptea sau mai rau sa ii scoateti mesele de noapte fara o analiza riguroasa a relatiei voastre de alaptare.

Mergeti la un curs de parenting? Studiati cu atentie experienta si calificarea trainerului. Un trainer care va vorbeste despre aspecte sensibile din dezvoltarea copilului si nu e psiholog sau psihiatru s-ar putea sa o dea in bara (s-ar putea, nu zic ca e musai). Chiar si psihologii o dau in bara, venim din scoli diferite, avem afinitati diferite.

Faptul ca facem un curs de cateva luni si suntem mame de 2 ani pur si simplu nu ne califica sa dam sfaturi si sa cerem bani pentru asta. la fel cum, faptul ca am nascut si spre exemplu ne pricepem de minune la sport sau la gatit sau la a fi pur si simplu niste persoane minunate, nu ne califica sa scriem carti in care le explicam gravidelor ca nu au voie sa care nimic sau c anu au voie sa faca baie.



Da si eu ma pricep la alaptare (chiar bine as spune eu) dar nu imi permit sa ma declar experta si sa dau sfaturi contracost. O fac catre prietene care de cele mai multe ori constata ca informatia primita de la mine e congruenta cu cea de la IBCLC. Si o mai fac pe blog pentru ca ma ghidez dupa crezul ca alaptarea ar trebui sa fie gratuita in orice context si pentru oricine. 

Da si eu sunt psiholog si am studiat ani buni dezvoltarea copilului (oricine imi poate vedea traseul la facultate sau cel profesional, poate cere referinte de la profesorii si mentorii mei si prosibil sa fiu mai up dated ca si nivel de informatie decat multi din colegii mei de breasla certificati) si va pot spune ca am fost unul din primii din tara care am introdus intr-o lucrare stiintifica teorii valide si stiintifice despre inteligenta emotionala (un concept abordat total nestiintific si in prezent) dar pentru ca nu sunt certificata pe clinica nu imi permit din punct de vedere etic sa dau sfaturi contracost sau sa tin traininguri catre mame, pe bani. Pe toata lumea directionez catre ajutor specializat.

Si nici nu imi permit sa dau sfaturi contra cost despre dezvoltarea emotionala a copiilor. Le scriu eventual pe blog (poate uneori par mai radicala desi in realitatea credeti-ma ca sunt foarte non directiva).

Cand va directioneaza cineva catre specialisti in somnul copiilor, verificati tarifele „specialistului” (s-ar putea sa va puna serios pe ganduri), dar mai ales pregatirea si eventual meseria anterioara deciziei de a se specializa pe domeniu. Si nu va lasati inselate de faptul ca opereaza sub umbrela brandului vreunui institut cu nume pompos sau a vreunui autor de carti celebru. Arata metoda promovata respect pentru copil? Te face sa te simti prost / ciudat/ nefiresc ca mama faptul ca esti sfatuita sa nu il mai scoti afara ca nu cumva sa adoarma si sa ii dezvolti astfel tipare de somn gresite? Stiu, poate scrie intr-o carte ca e bine ca bebelusii sa planga noaptea (in loc sa fie adormiti cu sanul) pentru ca asa isi descarca tensiunile si ca e bine sa stati langa ei atunci cand plang, Dar dincolo de ce scrie in carte, te simti tu confortabil ca mama atunci cand copilul tau plange? Ce simti cand iti culci copilul dar ti s-a spus sa nu il mai pui la san ca sa il adormi, in schimb sa il lasi langa tine sa planga? Simti ca stii sa faci diferenta dintre plansul care semnaleaza o nevoie si plansul de descarcare? Intelege el ce i se intampla, e la varsta la care poate comunica cu tine, astfel incat amandoi sa intelegeti procesul pe care il traversati? Asculta-ti instinctul – the gut feeling. Incearca sa te conectezi printr-un exercitiu de imaginatie la instinctele speciei. Ce simti? Apropo de gut feeling, stomacul e „invelit” in celule similare celulelor nervoase, deci treaba asta cu gut feeling nu e chiar asa de fantezista pe cat pare si s-ar putea sa te salveze.

Multe metode de parenting sunt promovate avand in spate ani buni de cercetari stiintifice si asta are rolul de a le conferi o aura de validitate menita sa le faca sa se vanda mai bine. Ai curiozitatea sa verifici daca e vorba de studii realmente valide din punct de vedere stiintific sau doar de niste comparatii lipsite de validitate, bazate pe niste chestionare auto-adminsitrate? Sunt studiile respective peer reviewed? Credeti-ma am studiat statistica si cercetare cu unul din cei mai buni specialisti din Romania si va spun ca e o treaba serioasa, rezervata celor mai inalte medii academice.

Suntem o generatie de mame destepte si cu initiativa. Si asta e minunat. In privinta initiativei diferim foarte mult de mamele noastre. Spre deosebire de ele, venim dintr-o generatie de femei ce au putut sa aleaga momentul in care s-au simtit pregatite sa isi aduca pruncii pe lume. Suntem implicit mai orientate spre nevoile copiilor nostri. Vrem sa stam cu ei cat mai mult dupa ce ni se termina concediul de ingrijire, E firesc si natural sa cautam solutii de a fi stay at home mums dar si aducatoare de venit in casa. O analiza sociologica ar arata ca asistam la un adevarat fenomen: o explozie de femei care odata devenite mame s-au reconvertiti profesional: business-uri proprii, produse hand made, traininguri. E minunat ca se poate si e minunat ca mamele pot sa isi asigure venitul, punand intr-o balanta corecta munca si viata de familie.

E cumva natural si firesc daca simtim ca am avut ceva de invatat din experienta noastra ca mame, sa vrem sa o impartasim si altora. E o piata emergenta, ce semnaleaza foarte clar alienarea profunda a tinerei mame si ruperea ei de niste instincte biologice care in conditii normale s-ar exprima de la sine, nu ar avea nevoie de cursuri. Si in aceasta economie salbatica e la fel de firesc sa vrem sa scoatem si bani de pe urma acestui lucru, Dar haideti sa o facem cu responsabilitate…Credeti-ma si eu caut solutia de a face un ban cinstit stand acasa cu copilul, dar sistemul de valori si poate lipsa de inventivitate m-au impiedicat inca sa gasesc una.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”