Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


In ziua de azi sunt atat de multe modalitati de a beneficia de ajutor profesionist in alaptare. Pana si tehnologia ne ajuta.

Ma gandesc ca din ce in ce mai multe mame sunt posesoare de smartphone. Am avut curiozitatea sa vad daca printre multitudinea de aplicatii pentru trelefoane mobile, se regasesc si aplicatii dedicate alaptarii. Le-am descarcat si testat.

Si va spun pe care merita sa le aveti si voi. Majoritatea sunt gratuite, ceea ce e minunat. Eu am un telefon cu Android, daca va intereseaza aplicatiile trebuie sa dati click pe numele lor si se va deschide linkul din Google Play.


Daca aveti iPhone sau telefoane cu alte sistem de operare e suficient sa cautati dupa denumire in magazinul de unde va descarcati aplicatiile in mod curent. 

  • Breastfeeding Solutions, creata de Nancy Mohrbacher, IBCLC si FILCA, reputata specialista in domeniul lactatiei, autoare de carti pentru mame dar si de materiale pentru specialisti.

Aplicatia este una dintre cele mai complexe pe tema aceasta, tratand cam orice problema cu care se poate confrunta o mama pe parcursul alaptarii. Informatiile sunt cu atat mai valoroase cu cat vin de la un specialist in alaptare.Ce mi s-a parut interesant e ca se adreseaza unei categorii largi de mame, cu diverse viziuni asupra alaptarii (Nancy Mohrbracher ofera solutii si pentru mamele care vor sa intarce inainte sau dupa varsta de 1 an, sau pentru mamele care doresc sa aiba parte de un somn neintrerupt pe parcursul noptii). Anumite informatii sunt simplificate, spre exemplu canalele infundate si mastita sunt abordate ca si cum ar fi aceeasi problema. Singura obiectie pe care o am, e legata de idealul de crestere in greutate pe care Nancy Mohrbacher il prezinta. Informatiile sunt fara doar si poate acurate, insa pot reprezenta un etalon prea inalt pentru mame ai caror copii au un ritm de crestere sanatos si constant, dar sub cifrele indicate de autoare.

Aplicatia poate fi descarcata gratuit cu ocazia Saptamanii Mondiale a Alapatarii, deci pana in 7 August 2014, de pe Appstore (pentru posesorii de iPhone) si la un pret modic (3,5 RON) de pe Google Play pentru telefoanele cu Android. Intamplarea face ca eu sa fi avut un schimb de mailuri chiar cu Nancy Mohrbacher pe tema aplicatiei, intrucat dintr-o eroare aceasta nu era disponibila pentru Romania. Asa am aflat ca designul aplicatiei a fost realizata de o romanca.

  • Sara Chana’s Savvy Breastfeeding Guide


Sara Chana este IBCLC si specialista in homeopatie si naturopatie. Aplicatia ofera informatii foarte utile despre alaptare, acoperind  toate problemele de interes pentru mame. Un mare bonus din punctul meu de vedere, pe care nu l-am regasit in alte aplicatii e ca aceasta ofera inclusiv tratamente alternative despre o serie de aspecte legate de alaptare si nu numai (recuperarea dupa cezariana sau epidurala, eruptia dentara, probleme de somn ale mamei, etc.).

Un alt punct forte e ca aplicatia are si resurse video (foarte util din punctul meu de vedere mai ales daca esti o proaspata mamica ce vrei sa inveti despre atasarea copilului la san). Aplicatia este gratuita.

 

  • Breast Start este o aplicatie realizata de NHS (Serviciul Public de Sanatate din Marea Britanie).


Informatia este bine structurata, completa si acurata. Aplicatia trateaza si probleme speciale legate de alaptare. Spre exemplu donarea de lapte matern, respectiv folosirea de lapte matern donat. Ce mi-a placut tare mult la aceasta aplicatie e ca vorbeste despre bed sharing ca practica integrata alapatarii. Au si un chestionar pe care parintii il pot completa pentru a vedea daca bed sharing-ul e o practica riscanta sau nu pentru familia lor.De asemenea, aplicatia ofera si sfaturi despre bed sharing in siguranta. Un alt aspect care mi-a placut e ca informatiile prezentate fac trimitere si la studii clinice sau recomandari ale organismelor oficiale (OMS, Unicef). Aplicatia este gratuita.

 

  • The Health Care Provider’s Guide to Breastfeeding este o aplicatie destinata in special cadrelor medicale, dezvoltata in cadrul Texas 10 Step Program, un program guvernamental menit sa sprijine alaptarea in statul american Texas.


Aplicatia acopera toate problemele principale legate de alaptare, dintr-o perspectiva medicala si evidence based. In aplicatie se regasesc informatii care nu pot fi regasite in aplicatiile generaliste, destinate mamelor. Aplicatia ofera ghiduri de tratament, un index al bolilor si al tulburarilor ce pot aparea in alaptare, coduri de diagnostic, dar si resurse suplimentare.E o aplicatie ce ar ajuta orice medic interesat de problematica alaptarii, mai ales in conditiile in care medicii stiu atat de putin despre alaptare. Este o aplicatie utila in acelasi timp si mamelor care inteleg limbajul medical. Aplicatia este gratuita.

 

  • LactMed este aplicatia al carei widget il am si eu pe blog.


Prin intermediul aplicatiei puteti afla de pe telefonul mobil modul in care un anumit medicament sau supliment alimentar influenteaza alaptarea. Puteti afla daca medicamentul trece in lapte, daca si cum afecteaza copilul sau lactatia mamei si ce alternative compatibile cu alaptarea exista. Aplicatia este gratuita.

Exista si aplicatii gen tracker, asta daca vreti sa contorizati timpul petrecut de copil la san (eu nu practic asa ceva si nici nu recomand, deoarece alaptarea nu se face dupa ceas). Gasiti mai multe detalii aici

Photo credit: A Malchik! via photopin cc & Google Play.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”