Te-ai trezit pentru a nu știu câta oară cu sentimentul că nu ești suficient de bună pentru copilul tău. Te doare că nici astăzi nu ai citit numărul de pagini pe care ți le-ai propus, din cartea de parenting. Rufele murdare stau grămadă în baie și pe unde apucă, nu ai gătit nici astăzi atât de sănătos pe cât ți-ai fi propus. Parcă nici nu ai chef de joacă, la fel ca în alte zile și nu poți să faci toate activitățile acelea de dezvoltare a creierului copilului tău și nici bugetul familiei nu îți permite să mai cumperi o jucărie Montessori în plus.
Nu îți poți lua copilul sau copiii în brațe non stop și asta te dărâmă. Nu scrie peste tot, cât e de bine? Și tu simți că nu poți face nici măcar atât. Ai momente în care te bucuri că ești mamă, dar parcă ai vrea să ai mai multă libertate, dar parcă nu ai da ceea ce trăiești acum, pentru nimic altceva din lume. Dar totuși, ambivalența asta te termină psihic. Poate o mamă cu adevărat bună să își dorească o oră fără copii?
Ai vrea să zâmbești și tu ca în toate pozele acelea de pe Facebook și Instagram. mame fericite, părinți fericiți, soți care se înțeleg, copii care probabil dorm toată noaptea.
Copilul vecinei, al cumnatei, al prietenei mănâncă mai bine, doarme mai bine, crește întotdeauna mai bine, scrie de la 3 ani, iar de pe la 5 va începe să vorbească în chineză. Pentru că așa e în povești. Iar tu crezi că dacă nu se întâmplă la fel și la tine, înseamnă că nu ești o mamă bună.
Dacă simți că te regăsești măcar un pic în ceea ce am scris mai sus, fă, te rog următorul exercițiu, dragă mamă.
Uită-te în oglindă și spune cu voce tare (musai cu voce tare): „Sunt cea mai bună mamă pentru copilul meu! Copilul meu m-a ales pe mine să îi fiu mamă, tocmai pentru că sunt cea mai potrivită pentru el”
Simți nevoia să primești încruajare și de la alte mame? Citește aici, câteva vorbe de încurajare pentru mame.