Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Importanta unui scaun auto pentru copii !

V-ati gandit vreodata la cate riscuri ne supunem cand urcam intr-o masina ? Bineinteles ca nu ! Nu ne mai putem imagina viata fara o masina.

Fiecare ne urcam,cat ai zice “peste” intr-o masina. Gandul ne este numai la lucrul pe care trebuie sa-l rezolvam prin deplasarea cu masina.
Este un drum prin care rezolvam o problema.Sau, mai frumos, este un drum de agrement, de relaxare. Poate,in cel mai fericit caz, unii dintre noi, (pentru ca Doamne fereste, de ce am face-o cu totii, nu ?) mai verificam la plecare un cauciuc, frana, un bec, ne uitam la motor, ne asiguram ca avem combustibilul necesar ,dupa care … valea !

Unii dintre noi,cei mai ” ocupati” uita si sa stearga numerele de inmatriculare care sunt bine camuflate de un strat gros de noroi … Dar cu cata bucurie plecam, nu ?

Daca ne hazardam si riscam cu propriile noastre vieti, nu avem voie sa intram in jocul hazardului cu vietile micutilor nostri ! Nu avem voie sa gresim ! Niciodata !! Oricat de grabiti am fi nu avem voie sa gresim !

Nu exista varianta sa mai gresesti inca o data.Este suficient prima oara.Viata nu-ti ofera cea de-a doua ocazie de a gresi.

Esti raspunzator pentru viata ! A ta si a celor din jurul tau care ti-au incredintat viata lor. Si pentru viata firava a copilului sau a copiilor tai. Copiilor, pe care ii urci in masina ta, nu le oferi varianta de a-si putea alege singuri obtiunea de a merge cu tine, pe drum, sau de a ramane acasa. Poate,chiar pe un drum fara de intoarcere.

Daca i-ai intreba si daca ar putea si sa-ti raspunda, ti-ar spune cu inocenta varstei lor ca doresc sa ramana acasa. Sa stea la un film, sa se joace, sa citeasca,sa invete, sa leneveasca, sa … sa …

Dar cum este prea mic pentru a-ti spune ce vrea, tu Soferule, sau tu, Soferito, hotarasti nu numai soarta ta ci si soarta copiilor tai. Si ai hotarat ! Pleci cu masina ! Si atunci nu este mai sigur pentru tine, cat si pentru viata micutilor tai sa-i asiguri intr-un scaun de masina, adecvat varstei lor ?

Te-ai gandit cate vieti sunt salvate printr-un gest responsabil ? Ai sa spui ca un scaun de masina este,poate, prea scump. Sau ai sa te ascunzi dupa “gaselnita” ca in aceasta perioada nu ti-ai programat banii pentru aceasta investitie.

Ai rate, ai intretinere, ai … ai … ai … ai o gramada de scuze! Te-ai gandit vreodata, oare, cat de scump este un sicriu sau o inmormantare ?

Daca te-am pus putin pe ganduri da fuga la cel mai apropiat magazin si cumpara-i scaunul de masina in care-i asiguri viata copilului tau ! Fa chiar si un imprumut ! ….inca ceva… De cate ori pleci la drum nu uita sa-l iei pe Dumnezeu ! I-al cu tine si ofera-i cel mai bun loc din masina ta !

Pericolul din Scaunul Auto pentru Copii

Avertisment pentru părinți: De ce hainele groase de iarnă și scaunele auto pentru copii nu sunt o combinație bunăSe întâmplă tuturor părinților. Ne grăbim să mergem la muncă și trebuie să lăsăm copiii la grădiniță, așa că îi imbracam într-o haină groasă de iarnă, le punem centura de siguranță și îi asigurăm în scaunele auto.

Ceea ce nu mulți părinți știu este că hainele groase de iarnă, costumele de ski, păturicile și orice alte obiecte pufoase care să îi țină copilului cald în mașină, pot pune în pericol siguranța lui!

Iată și de ce

Rolul principal al scaunului auto pentru copii este acela de a-l ține pe copil în siguranță fără ca acesta să se miște din centură. Orice material se află între copil și centură poate fi comprimat; este ca și cum ai lăsa un spațiu liber ce creează riscul ca, în cazul unui impact puternic, copilul să fie împins în afara centurii. Dacă centura nu este suficient de strânsă, riscul ca un copil să fie proiectat din scaunul auto este foarte mare.

Centura de siguranță, ineficientă dacă purtăm haine groase

“Instrucțiunile de folosire ale unui scaun auto spun foarte clar, pentru cei care le citesc: Materialele groase, pufoase, moi  sau ușor de comprimat nu trebuie plasate în spate sau sub copil și nici între umeri și centurile de siguranță.”  – adaugă Monica Ionescu

Orice obiect poziționat în spatele sau în jurul centurii scaunului de protecție alterează gradul de potrivire al acesteia în jurul copilului si pune în pericol siguranța acestuia.

Protecția contra frigului, cum sunt păturicile în stilul sacilor de dormit, nu protejează copilul în caz de accident, din cauza căptușelii cu vatelină (matlasata) care împiedică centura de siguranță să îl mențină fixat.

Cum menținem totuși copiii în siguranță în scaun fără să le fie frig?

Copilul trebuie îmbrăcat în haine cu straturi subțiri, asigurat în scaunul auto cu centura de siguranță și învelit peste aceasta cu o păturică groasă.

Păturica nu are voie să fie introdusă în spatele centurii sau în spatele copilului.

Cum instalăm corect scaunul auto

scaun auto

Modul corect de instalare a scaunelor auto este cu fața în direcția inversă de mers a mașinii. Acest tip de instalare se potrivește doar copiilor până în 13kg.

Un scaun instalat în direcția inversă de mers a mașinii este de 500 de ori mai sigur decât unul instalat cu fața înspre direcția de mers a acesteia!

Pentru copiii de 2 ani, riscul de a fi răniți sau de a muri într-un accident este de 5 ori mai mic dacă sunt așezați cu spatele spre direcția de mers a mașinii, față de cei care sunt așezați cu fața, in directia in care se conduce.

În timpul unui accident, capul și gâtul copilului sunt cele mai vitale părți care pot fi rănite, apoi urmând membrele.

În cazul copiilor sub 2 ani, așezarea corectă a scaunului (cu spatele la direcția de condus) oferă o protecție sporită, arată statisticile:

Riscurile de rănire cresc la 25% pentru copiii așezați în aceeași poziție cu direcția de mers a mașinii,

Riscul de rănire scade la 1% la copiii așezați în poziția inversă direcției de condus.

Dacă sunt folosite și instalate într-un mod corect, scaunele auto de protecție pot reduce riscul unei răniri grave cu până la 90%.

Cum verificăm dacă centura este pusă corect?

Materialele mai groase de 5 cm pot pune în pericol viața copilului.

scaun auto

Pentru siguranța acestuia, părinții nu ar trebui să poată introduce mai mult de un deget sub centura de piept  a scaunului. O altă modalitate de a verifica dacă centura este suficient de strânsă e să o ciupești.

Dacă aceasta rămâne întinsă pe pieptul copilului, este suficient de strânsă, dacă nu, trebuie reglată astfel încât să mai poată fi introdus maxim un deget între centură și piept.

Se poate verifica dacă spațiul creat de purtarea unei geci poate deveni periculos, prin strângerea centurii scaunului pe copil în timp ce poartă geaca, iar apoi, dând geaca jos, se refixează centura fără a o mai regla.

Cele mai importante 7 lucruri de știut despre siguranța copiilor în scaunele auto:

 1. Scoicile sau scaunele auto din categoria de greutate 0-13 kg se instalează întotdeauna pe bancheta mașinii cu spatele la direcția de mers . Restul de scaune auto pentru copii sunt plasate cu fața la directia de mers.
 2. Centurile de siguranță trebuie să fie bine stranse pe corpul copilului, astfel incat sub centura sa intre maxim un deget.
 3. Este interzisa plasarea de paturi, perne, geci, sub copil in scaunul auto. De asemenea, nu este recomandata plasarea copilului in scaunul auto imbracat in haine pufoase, costume groase, geci de iarna usor de comprimat
 4. Atentie la  extinderea scaunului auto, in cazul scaunelor pentru un interval de greutate extins. Intotdeauna copilul trebuie sa aiba capul intre pernele tetierei .
 5. Pentru scaunele auto fara centura proprie trebuie verificate zonele unde centura masinii trebuie pozitionata, astfel incat copilul sa nu fie pus in pericol
 6. Nu folositi scaune auto vechi primite de la prieteni, cunostinte sau achizitionate after-market.  Ele pot pune in pericol viata copiilor.
 7. Intotdeauna cititi instructiunile de  utilizare ale scaunului auto


Pericolul din scaunul auto pentru copii este o problemă pentru mulți părinți din România, mai ales prin prisma faptului că nu există deloc informare în această direcție.

În cazul în care cunoști persoane care au copii mici, împărtașește aceasta informatie cu ei; le-ai putea salva viața copiilor prin atenționarea și informarea cu privire la protecția corectă  în mașină pe durata iernii.

Daca v-am convins si sunteti in cautarea unui scan auto ieftin dar eficient si sigur, verificati lista de oferte pentru scaune auto oferita de catre eMag.

Cele mai bune scaune auto

Nu este o dicizie usoara cumpararea unui scaun auto pentru ca pe internet sunt o sumedenie de oferte si promotii dar scaunele auto bune costa peste 1000 lei.

Cautam un scaun cu RF (Rear facing – cu spatele la sensul de mers) si momentan observ ca marea majoritate sunt pozitionate cu fata la sensul de mers. Scoica cat si scaunul de masina este important sa fie pozitionate cu spatele la sensul de mers si nu invers. Dorim un scaun pentru grupa 1 (18kg/25kg)

Am cautat pe Facebook, pe diferite forumuri. Am descoperit ca cele mai bune scaune auto sunt urmatoarele:

 • Joie Tilt ( 0-18kg rf, 9-18kg ff) – instalare cu centura de siguranta
 • Joie Stages (0-18kg rf, 9-25 kg ff) -instalare cu centura de siguranta
 • Joie i-anchor – 0-18kg rf, 9-18kg ff -instalare in baza isofix. Respecta noul standard European I-size
 • Besafe izi combi x3 (9-18kg rf/ff ) – instalare cu centura sau cu isofix – sunt 2 modele diferite
 • Besafe izi plus, 9-25kg rf, instalare cu centura de siguranta.
 • Besafe izi Kid I-size 9-18kg rf, cu noul standard i-size, instalare isofix
 • Cybex Sirona (0-18kg rf , 9-18kg ff) – instalare cu isofix
 • Maxi Cosi 2way Pearl ( 9-18kg rf/ff) -instalare cu isofix
 • Britax Max Fix (0-18kg rf) – instalare cu isofix
 • Britax Dual Fix ( 0-18kg rf, 9-18kg ff) – instalare cu isofix

Apoi sunt modele care pot fi luate doar din afara:

 • Hauck Varioguard 0-18kg rf, 9-18kg ff instalare isofix sau centura
 • Britax Max-Way 9-25kg rf instalare centura
 • Britax High Way 2 0-25kg rf instalare centura
 • Britax Two Way Elite 9-25kg rf/ff instalare centura
 • Britax MultiTech 2 9-25kg rf/ff instalare centura
 • Maxi Cosi Mobi 9-18 kg rf instalare centura
 • AxKid MiniKid 9-25kg rf instalare centura
 • AxKid duoFix 9-25kg rf/ff
  9-18kg rf instalare isofix
  9-25kg rf instalare centura
  9-25kg ff instalare centura
 • Kilipan TrioFIx 9-36kg rf/ff
  9-18kg rf/ff instalare isofix sau centura
  9-36kg ff instalare cu centura
 • Killipan TrioFix Recline 9-36kg rf/ff
  9-18kg rf/ff instalare isofix sau centura
  9-36kg ff instalare cu centura
 • BrioZento 0-25kg rf/ff
  0-25 kg rf instalare cu centura
  12-25kg ff instalare centura
 • Graco Kiss2/duologic 2 0-18kg rf instalare isofix sau centura

Acesta lista este pregatita cu multa atentie de autorii grupului pe care vi-l recomand. Pentru mai multe informatii, pareri si discutii despre scaunele auto RF intrati pe Grupul de Facabook RF Prelungit.

Toate scaunele au prinderea copilului cu centura in 5 puncte. Cele care se pot pune FF dupa 12/15kg au optiunea de a prinde copilul cu centura scaunului, dar nu sustinem FF la varsta asta.

Noi ne-am decis asupra Cybex – Scaun Auto Sirona Plus Isofix BLACK BEAUTY de pe site-ul eMAG.ro si are urmatoarele caracteristici

Cybex – Scaun Auto Sirona Plus Isofix BLACK BEAUTY – descriere preluata de pe eMAG.ro

Caracteristici scaun auto :

 • Scaunul auto pentru copii Sirona Plus are husa realizata din material textil moale si elastic, usor catifelat.
 • Acest material textil special, ofera scaunului un look deosebit, fiind foarte comod pentru copil.
 • Parintii din toata lumea au un tel comun: doresc cel mai confortabil si mai sigur scaun auto pentru copiii lor.
 • Cybex a combinat tehnologia din intreaga lumea, utilizata la realizarea scaunelor auto, pentru a oferi un produs revolutionar: Sirona cu isofix.
 • Scaunul auto pentru copii Sirona cu sistem isofix, pentru grupa 0 / 1 (0 – 18 kg), a fost inspirat din solutiile de siguranta prezente in toata lumea, unindu-le intr-un singur produs, adaugand noi tehnologii revolutionare, in timp ce s-a incercat pastrarea celui mai inalt nivel de accesibilitate si confort pentru copil si parinti, deci s-a incercat transformarea imposibilului in posibil.
 • Castigator al RedDot Design Award 2012 si a altor premii din domeniu, printre care Kind+Jugend Innovation Award 2012, Sirona de la Cybex isi propune nu doar sa respecte normele de siguranta si confort ale scaunelor auto care fac parte din aceasta grupa, ci sa depaseasca limitele si sa ofere innovatii care sa ofere cele mai bune solutii pentru transportul in siguranta al copiilor.

Beneficiile utilizarii scaunului Sirona Plus Isofix:

 • De ce este Cybex Sirona atat de diferit fata de alte scaune auto care se utilizeaza cu spatele la directia de mers?
 • Pentru un scaun auto care face parte din grupa 0+ (0-9 kg) si 1 (9-18 kg), Sirona ofera cea mai eficienta combinatie din intreaga lume, fiind un scaun cu sistem isofix care poate fi utilizat cu spatele si cu fata la directia de mers.
 • Sirona poate fi utilizat cu spatele la directia de mers pentru copii cu greutatea intre 0 si 9 kg (conform ultimelor studii, cu cat copilul sta mai mult in scaun cu spatele la directia de mers, cu atat siguranta este mai ridicata – deci daca are loc in scaun, poate sta pana la 18 kg). Scaunul beneficiaza de hamuri de siguranta proprii, cu care copilul va fi prins in scaun.
 • Sirona de la Cybex, poate fi utilizat si cu fata la directia de mers, pentru copii cu greutatea intre 9 si 18 kg.
 • In acest caz, in locul hamurilor de siguranta proprii ale scaunului se poate utiliza perna frontala ajustabila.
 • Ca urmare a sistemului ingenios de constructie, copiii beneficiaza de mai mult loc pentru picioare, atunci cand sunt astezati cu spatele la directia de mers, dar in acelasi timp beneficiaza de acelasi confort ca atunci cand sunt asezati cu fata catre directia de mers.
 • Pe langa locul suficient pentru picioare, scaunul dispune de ajustare a spatarului cu o singura mana (7 pozitii diferite), ajustarea automata a tetierei fara modificarea manuala a pozitiei hamurilor de siguranta, ajustarea hamurilor de siguranta cu o singura mana, siguranta sporita in peretii laterali, samd.
 • Dispune de asemenea, de un sistem ingenios de rotire a scaunului cu 360 grade, facand posibila utilizarea scaunului cu fata sau cu spatele la directia de mers, dar faciliteaza si accesul si asezarea copilului in scaun, pozitionand scaunul cu fata catre portiera masinii.
 • Foarte important pentru siguranta copiilor, este sistemul Seat-to-Chassis Connect Technology (sistem in curs de patentare), sistem care face legatura directa dintre scaunul auto pentru copii si bancheta masinii.
 • Acest sistem este foarte eficient in caz de impact, intrucat impulsul in caz de coliziune este transmis direct scaunului auto Sirona, care declanseaza un sistem complex de siguranta din cadrul scaunului auto, special creeat pentru a prelua din forta impactului, astfel incat socul sa fie resimtit cat mai putin de catre copil.
 • Siguranta sporita a scaunului auto Sirona este datorata si sistemului Isofix incorporat in baza, precum si piciorului suplimentar de fixare a scaunului in podea.
 • Datorita sistemelor de siguranta revolutionare utilizate la realizarea acestui scaun auto, s-a redus la minim posibilitatea utilizarii gresite a sistemului Isofix.
 • Tot pentru sporirea sigurantei auto, s-a utilizat sistemul L.S.P. (Linear Side-Impact Protection System), acest sistem fiind la acest model, telescopic. Sistemul L.S.P. este ajustabil pe lungime (in functie de masina in care este utilizat, poate fi mai lung sau mai scurt), absorbind forta impactului in caz de coliziune laterala.
 • Toate aceste detalii si multe altele, fac din Sirona un scaun auto pentru grupa 0 / 1 complet revolutionar, care inglobeaza mai multi ani de cercetare a sigurantei auto si adaugand mai multe sisteme patentate de catre Cybex.
 • Acest scaun auto a fost proiectat si testat in Germania.

Sistem de prindere al scaunului in autovehicul:

 • Sistem isofix universal, scaunul fiind pozitionat cu spatele sau cu fata la directia de mers; aibag-ul frontal (in cazul in care masina este prevazuta cu airbag) trebuie sa fie dezactivat.
 • Dupa fixarea scaunului in sistemul Isofix al masinii, nu mai este necesara prinderea sa cu centurile de siguranta ale masinii.

Sisteme de reglare ale scaunului auto:

 • Rotirea scaunului cu 360 grade. Baza scaunului ramane fixa in sistemul isofix, in timp ce scaunul se poate roti 360 grade, permitand utilizarea cu spatele sau cu fata la directia de mers a masinii.
 • Rotirea scaunului la 90 grade catre portiera masinii, pentru a facilita asezarea confortabila a copilului in scaunul auto.
 • Spatar reglabil: 7 pozitii diferite cand scaunul este pozitionat cu spatele la directia de mers.
 • Spatar reglabil: 5 pozitii diferite, cand scaunul este pozitionat cu fata catre directia de mers.
 • Ajustarea se face apasand un singur buton, cu o singura mana, fiind usor accesibil.
 • Tetiera reglabila: 10 pozitii, reglarea centurilor de siguranta pe inaltime realizandu-se in mod automat.
 • Perna frontala ajustabila pe adancime: da. Sistem in curs de patentare Cybex.

Sisteme de siguranta ale scaunului auto:

 • Sistem de prindere isofix si picior suplimentar de sprijin al scaunului in podeaua masinii, acest picior avand rolul de a evita rotirea scaunului din pozitia sa in caz de impact, dar are rolul si de a abosrbi din forta impactului.
 • Sistem unic de prindere in sistemul Isofix al masinii, reducandu-se la minim riscul montarii gresite a scaunului.
 • Sistem unic de conectare a scaunului auto cu bancheta masinii (Seat-to-Chassis Technology), fiind creat astfel o legatura directa intre structura de rezistenta a scaunului auto si bancheta masinii.
 • In caz de coliziune, forta impactului este transmisa catre structura scaunului auto, diminuand-o, pentru asigurarea sigurantei sporite a copilului.
 • Sistem in curs de patentare.
 • Conceptul tehnologic L.S.P. System (Linear Side-Impact Protection System) ofera protectie marita in caz de impact lateral.
 • Acest sistem este telescopic, fiind ajustabil.
 • Impulsul in cazul unei coliziuni la impact lateral este redus sistematic.
 • Avand in vedere aceasta configuratie noua, o serie de reactii sunt declansate pentru protectia capului si umarului copilului, absorbind impulsul care ar fi preluat de corp intr-un stadiu incipient in timpul impactului si blocheaza partile sensibile ale capului copilului in zona de siguranta a scaunului. Sistem in curs de patentare.
 • Perna frontala sporeste protectia pentru copil, actionand ca un air-bag in cazul adultilor, intrucat in caz de impact, forta este dispersata pe o suprafata mai mare evitandu-se in acest fel lovirea puternica a umerilor si intinderea coloanei vertebrale (asa cum se intampla in cazul utilizarii centurilor de siguranta).
 • Acest accesoriu inclus in set, se utilizeaza pentru perioada 9 – 15 kg, atunci cand copilul poate fi transportat cu fata la directia de mers.

Cybex – Scaun Auto Sirona Plus Isofix BLACK BEAUTY – eMAG.ro

Sustinem utilizarea scaunelor pana la maximul posibil pentru RF, kg sau inaltime in functie de specificatiile producatorului.

Cautati intotdeauna ce spune direct producatorul pe pagina lor, in manualul de utilizare, nu vanzatorii sau videouri facute de oricine! Multi nu dau toate detaliile specificate de producator.

Scaune auto la preturi Ok, puteti gasi pe eMAG – sectiunea scaune auto

Manualul scaunul este intotdeauna biblia lui. Cu ala va puteti duce peste producatori daca ceva nu este cum spun ei. Asigurati-va ca este omologat ECE-R44/04 din data de 23 Iunie 2005

Am mai discutat pe tema scaunelor pentru copii in urmatoarele articole:

 • Importanta unui scaun auto pentru copii ! (citeste articolul)
 • Soferii sunt obligati sa se asigure ca, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate (citeste articolul)
 • Cele mai bune scaune auto si sfaturi despre cum instalam corect un scaun auto? (citeste articolul)

Va doresc drum linistit cat si o decizie cat mai corecta!

Guest post


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”