Mi-am schimbat telefonul mobil si implicit sistemul de operare. Si ma bucur ca un copil cand vad ca am posibilitatea sa descarc carti de pe Google Play, direct pe telefon.
Si dau peste o carte din categoria „Breastfeeding”, „Breastfeeding Tips” de Rebecca Larsen Aproape gratis (0,01 RON) si ma incearca din prima nanosecunda asa un sentiment ca ceva e in neregula. Si ma uit la coperta cartii si mi se aprinde instantaneu beculetul: copilul are un biberon in gura!
Pe bune? Scrii o carte despre alaptat si singura poza la care te-ai gandit ca si coperta e cea cu un copil cu biberon? Am rasfoit cartea, pare ca face lobby alaptarii in detrimentul hranirii cu lapte praf, dar e plina de mici inexactitati mascate (intentionat sau nu, prefer sa nu ma pronunt) gen „daca te hotarasti sa iti alaptezi copilul, afla ca la inceput va fi dureros”. Probabil ca as putea cita ineptii si mai periculoase dar recunosc sincer ca nu am avut rabdarea sa citesc cartea pana la capat.
Rebecca Larsen nu e vreun nume in alaptare sau cresterea copiilor. Nu am gasit nimic despre ea pe Internet. Dar chiar si asa: te astepti sa iti cumpere cineva cartea despre alaptare cu un biberon pe coperta? Sau se porneste de la premisa ca biberonul e atat de puternic inradacinat in cultura de hranire a bebelusilor, incat tanara mamica ce nu stie inca nimic despre alaptat, nu isi va da seama ca ceva e in neregula?
Si daca stau bine sa ma gandesc a doua varianta chiar are sens. Inainte sa raman insarcinata si mai apoi sa trec prin experienta alaptarii, nu stiam mai nimic despre alaptare. Stiam ca e o chestie care se poate face, ca vreau sa alaptez si cam atat. Sa ma fi intrebat daca alaptarea e tot una cu hranirea cu biberonul, mai ca nu ti-as fi spus ca da.
Un biberon plasat pe coperta unei carti de alaptare, primita gratis, nu m-ar fi deranjat deloc sau cel putin nu mi-ar fi trezit suspiciunea care sa ma faca sa resping cartea. Dar poate ca mi-ar fi indus subliminal ideea ca daca ceva nu merge in alaptare (la mine inceputurile au fost grele, dar urmate apoi de clipe minunate) am oricand la dispozitie hranirea cu biberonul.
Pana la urma, nu apar biberoane si pe coperta revistei de specialitate editata de Societatile de Nutritie a Copilului din Cehia si Slovacia?
Nu vreau sa ma gandesc la teorii ale conspiratiei, dar sfaturi inselatoare despre alaptare dau cu buna stiinta companiile de lapte praf.
In concluzie, atentie la ce cititi despre alaptare. E de la sine inteles ca o brosura sau o carte cu biberoane pe coperta este un mare NO NO. Este de la sine inteles ca sfaturi de alaptare (fie ca sunt pe Internet vezi pagina de Facebook a Aptanutricia, fie ca sunt scrise cu concursul unor medici neonatologi dar pline de inexactitati, vezi brosura Aptanutricia) sau de la personal specializat dar al carui training a fost sponsorizat de producatorii de lapte praf (vezi legatura dintre reteaua SAMAS si Nutricia, brand de lapte praf), ar trebui sa trezeasca suspiciune.
As cumpara-o de curiozitate …